ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Ψέμα» η ετοιμότητα των νοσοκομείων

Για μια πλαστή εικόνα ετοιμότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας κάνουν λόγο ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου «Χατζηκώστα», γιατροί, κόμματα και συλλογικότητες, που πραγματοποίησαν το πρωί κινητοποίηση έξω από το νοσοκομείο, μετά από πανελλαδικό κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ.

Στη συγκέντρωση βρέθηκαν, ακόμη, μέλη του ΜΛ-ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και των Σωματείων βάσης σερβιτόρων και διανομέων.

Τονίζοντας την υποστελέχωση και το γεγονός ότι ούτε μία πρόσληψη δεν έγινε στο νοσοκομείο κατά την περίοδο αυτή, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σημειώνουν πως το ΕΣΥ κάθε άλλο παρά όρθιο θα έμενε, αν η πανδημία έπληττε την χώρα όπως έπληξε γειτονικές χώρες. Σημειώνουν, επίσης, τις ελλείψεις σε μέτρα προστασίας και ΜΕΘ, αλλά και την απουσία διαγνωστικών τεστ για τον έλεγχο του πληθυσμού.

«Η εικόνα που προσπαθεί να φτιάξει η κυβέρνηση μέσα από τις διακηρύξεις της και τον μηχανισμό που διαθέτει, είναι μια πλαστή εικόνα, είναι ένα ψέμα. Η πραγματικότητα είναι στον αντίποδα αυτής της εικόνας. Είναι ψέμα η ανόρθωση του ΕΣΥ. Σε αυτό το νοσοκομείο δεν προσελήφθη κανένας, ίσα ίσα προγραμματίζεται η απόλυση επικουρικών γιατρών. Είναι ψέμα ότι έχουν προετοιμαστεί να αντιμετωπίσουν την επέλαση της επιδημίας, αν αυτή θα κινούνταν όπως κινήθηκε στις γειτονικές χώρες. Αν γινόταν αυτό, το σύστημα θα κατέρρεε το πρώτο 24ωρο, γιατί ούτε προσλήψεις έγιναν, ούτε οργανώθηκαν και στελεχώθηκαν τα νοσοκομεία, ούτε κρεβάτια ΜΕΘ ικανά για να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση έχουν δημιουργηθεί. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε ήρωες, αλλά να κρατήσουμε την ιδιότητα του εργαζόμενου και τη μάσκα να ορθώσουμε τη φωνή μας και να διεκδικήσουμε αυτά που αναγνωρίζουμε σαν δικαιώματα. Δικαίωμά μας είναι να υπερασπιστούμε τη ζωή μας, τη δουλειά μας», σημείωσε ο γιατρός Χρήστος Τσιλικάτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον διοικητή, με το νοσηλευτική-ιατρική-διοικητική υπηρεσία και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, όπου κυριάρχησε η υποστελέχωση του νοσοκομείου, με περισσότερες από 50 κενές θέσεις νοσηλευτών, στον ισχύοντα αναχρονιστικό και ανακριβή οργανισμό αλλά με 200 κενές θέσεις στην πραγματικότητα.

Παράλληλα, ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι η διοίκηση είχε «την παράλογη και επιστημονικά επικίνδυνη, έγγραφη απαίτηση», οι νοσηλευτές, σε κάθε βάρδια, να χρεώνονται ταυτόχρονα και τον χώρο (κλίνη ΜΕΘ) που άνοιξε για τον covid19 στο Πολυδύναμο και το πόστο στο τμήμα τους.

Σχετικά άρθρα

Άλλοθι για τα απογευματινά χειρουργεία οι λίστες αναμονής

Από τον Απρίλιο απογευματινά χειρουργεία και στο «Χατζηκώστα»

Γεωργία Χαλάτση

Ψυχιατρική ΠΓΝΙ: Αδυναμία εισαγωγής νέων περιστατικών λόγω κορωνοϊού

Ηπειρωτικός Αγών