ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Υπό σκέψη για τοπικά περιοριστικά μέτρα

Σε καθημερινή επαφή και παρακολούθηση της τήρησης των μέτρων, ειδικά σε περιοχές όπου παρατηρείται έντονος συνωστισμός, ορισμένες ώρες της ημέρας, όπως η παραλίμνια περιοχή και το περιαστικό δάσος του Φρόντζου, βρίσκονται δήμος Ιωαννιτών και περιφέρεια Ηπείρου, με στόχο να υπάρξουν περισσότερα περιοριστικά μέτρα αν χρειαστεί.

Με τις καιρικές συνθήκες να φτιάχνουν αυτές τις ημέρες, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις περιοχές αυτές, αφού δεν πρέπει να σημειωθεί χαλάρωση των μέτρων καθώς διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο ακόμη, παρά την καλή γενικά εικόνα που παρουσιάζει η χώρα και η περιοχή μας.Είναι χαρακτηριστικό ότι την Πέμπτη στην Ήπειρο βεβαιώθηκαν από τις αστυνομικές υπηρεσίες 82 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις, σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με αυτές των προηγούμενων ημερών, όταν οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες και έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ έκανε μια ακόμη έκκληση προς τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων πρόληψης ενάντια στον κορωνοϊό, ενόψει και του Πάσχα, προσθέτοντας πως η εικόνα της χώρας μας και των Ιωαννίνων στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι καλύτερη σε σύγκριση με άλλες περιοχές που έχουν πληγεί.

«Πρώτη φορά διακρινόμαστε για τη θετική μας στάση ως χώρα και αυτή την καλή εικόνα μπορούμε να τη διατηρήσουμε, αρκεί να συμμορφωθούμε στις οδηγίες των ειδικών. Να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί, ώστε όταν τελειώσει ο Απρίλιος, να βγούμε με προσοχή στο ‘ξέφωτο’ με σταδιακή άρση των μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, ο κ. Ελισάφ τόνισε ότι εξετάζονται καθημερινά τα νέα δεδομένα και είναι πολύ πιθανό να συμβεί.«Είμαστε σε επαφή με τον περιφερειάρχη, υπάρχει προβληματισμός για τις μετακινήσεις στο παραλίμνιο, παρακολουθούμε και θα δράσουμε ανάλογα για να κατοχυρώσουμε αυτά που έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα, με οποιοδήποτε τίμημα, με οποιαδήποτε θυσία. Είναι η ώρα της ύψιστης ατομικής ευθύνης», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης επιβεβαίωσε την καθημερινή επαφή και τον προβληματισμό, σημειώνοντας πως λόγω και της επαγγελματικής ιδιότητας του κ. Ελισάφ, αυτός έχει τον πρώτο λόγο.«Εγώ θα ακολουθήσω ό,τι πει ο δήμαρχος. Με ενημέρωσε ότι τα Σαββατοκύριακα δεν πρέπει να αφήσουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Κατόπιν αυτού, θα γίνουν τα πρέποντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Καχριμάνης σημείωσε τη συνεργασία που υπάρχει από όλους τους φορείς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα «περάσουμε την περιπέτεια όρθιοι και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες στην Ήπειρο». Σημείωσε δε πως εδώ και αρκετές ημέρες δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποιο νέο θετικό κρούσμα.

Ανέφερε, επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η περιφέρεια θα παρέχει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια είτε στις δομές υγείας, είτε στη συνέχεια για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης.

Σε ό,τι αφορά την γενικότερη εικόνα, ο κ. Ελισάφ, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πραγματικός, ωστόσο για το αν στη χώρα υπάρχουν ασυμπτωματικοί ή ήπιας συμπτωματολογίας ασθενείς, σημείωσε ότι αυτό είναι πολύ πιθανό, ωστόσο δεν μπορούμε να ξέρουμε την ακριβή έκταση και δε θα την ξέρουμε πριν το καλοκαίρι.«Για να την ξέρουμε, χρειαζόμαστε αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων, που τώρα δεν υπάρχει, και σε γενικευμένη βάση έλεγχος του πληθυσμού, με αυτό το αξιόπιστο τεστ. Μόνο τότε θα ξέρουμε. Αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν τώρα», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός

Η επείγουσα φάση έληξε, ο κορωνοϊός παραμένει

Γεωργία Χαλάτση