ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Περιπετειώδης η επιστροφή για 60 περίπου Αλβανούς

Μέχρι αργά το απόγευμα της Πέμπτης δεν είχαν καταφέρει να περάσουν σε αλβανικό έδαφος περίπου 60 Αλβανοί, που «εγκλωβίστηκαν» αρχικά στα Γιάννενα και στη συνέχεια στην «ουδέτερη ζώνη» της Κακαβιάς.

Η περιπέτειά τους ξεκίνησε όταν έφτασαν το απόγευμα της Τετάρτης στο ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, με την προοπτική να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Αλβανία. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων που λαμβάνονται και στις δύο χώρες, η αλβανική πλευρά ζητά από τους πολίτες της που επιστρέφουν από την Ελλάδα, έγγραφη άδεια από τις προξενικές αρχές, την οποία δε διέθεταν.

Αφού δεν βρήκαν άλλο τρόπο να ταξιδέψουν στα σύνορα, επιχείρησαν να κατευθυνθούν πεζή προς την Κακαβιά, μέχρι που οι αστυνομικές αρχές τους σταμάτησαν και τους επέστρεψαν στον σταθμό του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων.

Χωρίς να έχει βρεθεί λύση μέχρι το βράδυ, οι Αλβανοί διανυκτέρευσαν έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο και το πρωί, οι περισσότεροι, καθώς κάποιοι ελάχιστοι δεν είχαν άδεια παραμονής στη χώρα μας, κατάφερε να λάβει το απαιτούμενο έγγραφο, αφού πληρούσαν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται.

Από εκεί μεταφέρθηκαν στην Κακαβιά, μετά από συνομιλίες μεταξύ των πολιτικών και διπλωματικών αρχών των δύο χωρών, πέρασαν στην «ουδέτερη ζώνη» αλλά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αλβανική πλευρά δεν τους επιτρέπει την είσοδο στη χώρα.

Σύντομα ο επαναπατρισμός για τους Γάλλους

Στο camping του Δρεπάνου εξακολουθούν να φιλοξενούνται 20 άτομα από διάφορες χώρες της Ευρώπης, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προώθησης στις χώρες προέλευσης. Υπάρχει σημαντική πρόοδος στη συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία, ώστε όσοι από αυτούς είναι Γάλλοι υπήκοοι να επαναπατρισθούν σύντομα. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους.

Σχετικά άρθρα

Ένα Κέντρο Επαφής με στόχο την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος

Γεωργία Χαλάτση

Με πλαστή σφραγίδα και κλεμμένη άδεια παραμονής

Ηπειρωτικός Αγών

Ψάχνει… αποδιοπομπαίο τράγο ο ΕΟΔΥ