ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πιθανή η αποστολή κλιμακίου του ΕΟΔΥ στην Άρτα

Έντονο προβληματισμό και διάχυτη ανησυχία έχει προκαλέσει η έξαρση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στην Άρτα, με επίκεντρο μια μεγάλη παραγωγική μονάδα της περιοχής.

Το σπιράλ του κορωνοϊού, που είχε ξεκινήσει για την Άρτα με τη διαπίστωση κρούσματος σε έναν 72χρονο, άρχισε να απλώνει, όταν διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό ένας 42χρονος και η 64χρονη μητέρα του από τους Κωστακιούς. Από τη λήψη δειγμάτων σε άτομα που εργάζονταν μαζί με την 64χρονη, προέκυψαν θετικά αποτελέσματα για άλλες τέσσερις περιπτώσεις, με τα τρία από τα νέα κρούσματα να έχουν τόπο διαμονής εντός των διοικητικών ορίων του νομού Πρέβεζας.
Και τα έξι τελευταία κρούσματα βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους και είναι καλά στην υγεία τους, ακολουθώντας φαρμακευτική αγωγή με παρακολούθηση από την ιατρική ομάδα του Νοσοκομείου Άρτας. Επίσης, όλες οι διαπιστωμένες επαφές τους, που προέκυψαν από τη ιχνηλάτηση, τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται.
Στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί, περιλαμβάνεται η αναστολή από το περασμένο Σάββατο συγκεκριμένης γραμμής παραγωγής της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν η 64χρονη και παράλληλα ξεκίνησαν οι απολυμάνσεις στο σύνολο των εγκαταστάσεών της.
Από πρωί της Τρίτης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Άρτας, η επιχείρηση προχώρησε σε πλήρη αναστολή τη λειτουργίας της για όσο χρόνο απαιτηθεί κατόπιν υποδείξεων του ΕΟΔΥ ή και άλλων συναρμοδίων υπηρεσιών. Επίσης, έχουν ληφθεί δείγματα από το προσωπικό που εργάζεται στην ίδια γραμμή παραγωγής.
Με δεδομένο ότι η εν λόγω επιχείρηση στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, είχε θέσει εκτός υπηρεσίας εργαζόμενους που παρουσίαζαν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, ξεκίνησε και συνεχίζεται η διαδικασία ιχνηλάτησης εντός και εκτός εργασιακού χώρου. Ήδη η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Άρτας έχει απευθυνθεί στον ΕΟΔΥ προκειμένου να εκτιμηθεί η δυνατότητα αποστολής κλιμακίου στην περιοχή, προκειμένου να δοθούν οδηγίες, να ληφθούν επιπλέον μέτρα και δείγματα από τους εργαζόμενους και να δρομολογηθεί η επανένταξη της επιχείρησης στην παραγωγική διαδικασία.

Εν αναμονή αποτελεσμάτων

Εν αναμονή αποτελεσμάτων για νέα δείγματα που εστάλησαν προς εξέταση, βρίσκονται τα νοσοκομεία της Ηπείρου.
Στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων νοσηλεύονται τρία ύποπτα περιστατικά, στο Νοσοκομείο Πρέβεζας νοσηλεύεται ένα πιθανό περιστατικό, ενώ αναμένονται αποτελέσματα από άλλα δύο δείγματα. Από το Νοσοκομείο Άρτας στάλθηκαν σήμερα εννέα νέα δείγματα για εξέταση και ένα νέο δείγμα από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα».
Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, διασωληνωμένοι, σε σταθερά βελτιωμένη κατάσταση, είναι ο 72χρονος από την Άρτα και ο οδηγός βουνού, ενώ σε σταθερή κατάσταση είναι στη Μονάδα Λοιμωδών ο γιατρός από το Νοσοκομείο Πρέβεζας, ο 62χρονος από την Κέρκυρα και η 45χρονη από την Πρέβεζα, η οποία διακομίστηκε χθες από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα».

Ζητά υπευθυνότητα η περιφέρεια

Το σημερινό ενημερωτικό δελτίο της περιφέρειας για τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ήπειρο συνοδευόταν και από μία ανακοίνωση με την οποία τονίζεται ότι η εξέλιξη της πανδημίας δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια, ούτε για συνδικαλιστικό και κομματικό ανταγωνισμό ή ακόμη περισσότερο για διακίνηση σεναρίων μέσω των κοινωνικών δικτύων, που διασπείρουν αδικαιολόγητο φόβο και ανησυχία στους κατοίκους.
Αφού δίνονται διευκρινήσεις για την πρωτοβουλία έκδοσης ημερήσιου, συνοπτικού ενημερωτικού δελτίου και χαρακτηρίζονται άστοχες, αστήρικτες και ψευδείς αναφορές από διάφορους περί δήθεν «συγκάλυψης» περιστατικών, δηλώνεται ότι η περιφέρεια Ηπείρου δεν πρόκειται να μετατρέψει την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας σε επικοινωνιακό σώου, με την επισήμανση ότι περισσότερες λεπτομέρειες για τα άτομα που νοσούν, δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν καθώς εμπίπτουν στο νόμο περί προσωπικών δεδομένων.
Τέλος, υπάρχει και μια αναφορά, που μπορεί να εκληφθεί ως απάντηση στην τελευταία ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου. «Η πανδημία του κορωνοϊού δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών και τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που ειδικά την τωρινή περίοδο απαιτείται να στηριχθεί πρώτα από όλους από εκείνους που υπηρετούν σε αυτό. Κανένας δεν μπορεί να μονοπωλεί την ευαισθησία για την προστασία των εργαζομένων και την πολιτών και όσοι το επιχειρούν, υπερμεγεθύνοντας τυχόν υπαρκτά προβλήματα ή προβάλλοντας ανέφικτες προτάσεις, το μόνο που καταφέρνουν είναι να διασπείρουν ανησυχία στους πολίτες και αμφιβολίες για τις δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί με επάρκεια στην καταπολέμηση της πανδημίας», σημειώνει η περιφέρεια.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

Ισχυρή παρουσία στην Άρτα, ακολουθεί η Θεσπρωτία

Ηπειρωτικός Αγών

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός