ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Πρεμούρα κριτικής» καταλογίζει η δημοτική αρχή στην αντιπολίτευση

Σημείο προς σημείο απαντά η δημοτική αρχή στις καταγγελίες και την κριτική των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τη μη εισαγωγή θέματος για τα μέτρα ελάφρυνσης από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα και τις απαντήσεις που εστάλησαν σε κάθε παράταξη ξεχωριστά.

Η δημοτική αρχή κάνει λόγο για μικροπολιτική και άγονες αντιπαραθέσεις εν μέσω πανδημίας, λέγοντας πως ειδικά οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν εννοούν να καταλάβουν ότι ο τόπος δε βρίσκεται στην προεκλογική περίοδο και οι εκλογές τελείωσαν πριν δέκα μήνες.
Απαντώντας επί της ουσίας στα θέματα που τέθηκαν από την αντιπολίτευση (διαβάστε εδώ), επαναλαμβάνει ότι ήδη έχει κάνει γνωστή την απόφασή της να απαλλάξει από ανταποδοτικά τέλη και τέλη τραπεζοκαθισμάτων επαγγελματίες και επιχειρηματίες της πόλης, ενώ έχει ανακοινώσει επίσης ότι τα Νομικά Πρόσωπα του δήμου, όπως το Πνευματικό Κέντρο και ο ΟΚΠΑΠΑ, θα προχωρήσουν σε αποφάσεις απαλλαγής από τροφεία και δίδακτρα. Ως προς την κριτική για καθυστέρηση, επισημαίνει ότι η Οικονομική Υπηρεσία του δήμου και οι αντίστοιχες υπηρεσίες των Νομικών Προσώπων εργάζονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και πολύ σύντομα τα μέτρα θα εξειδικευτούν και θα κατατεθούν με ολοκληρωμένες εισηγήσεις στο δημοτικό συμβούλιο.
«Το αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο εκτός ημερήσιας διάταξης των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ήταν μόνο για εντυπώσεις και για άγονη αντιπαράθεση δια ανακοινώσεων. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου απάντησε εγγράφως στους επικεφαλής των παρατάξεων και έδωσε με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα για την συζήτηση των μέτρων ανακούφισης των συμπολιτών μας, τόσο στην Οικονομική Επιτροπή όσο και στο δημοτικό συμβούλιο», αναφέρεται στην απάντηση του δήμου και επισυνάπτεται η επιστολή του κ. Παπαγεωργίου, από την οποία προκύπτουν και οι παραπάνω δεσμεύσεις για τα τέλη, τα τροφεία και τα δίδακτρα.
Στη δημοσιότητα δόθηκαν από τον δήμο Ιωαννιτών και οι προσωπικές επιστολές του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ στους επικεφαλής των παρατάξεων, στις οποίες επίσης επισημαίνεται ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει πλήρης εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας για τα άμεσα μέτρα στήριξης των πολιτών, ώστε να γίνει γόνιμη συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή και το δημοτικό συμβούλιο.
Με αφορμή ζητήματα που τίθενται στις ανακοινώσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η δημοτική αρχή επισημαίνει ότι η αποδοχή της έκτακτης χρηματοδότησης των 100.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση αναγκών που προκύπτουν από την επιδημία του κορωνοϊού, έγινε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 18 Μαρτίου, όπου έγινε και η κατανομή, με 30.000 να διατίθενται για απολύμανση κτιρίων, μόνιμων εγκαταστάσεων και οδοστρωμάτων του δήμου, και 70.000 για την προμήθεια υλικού για την παροχή μέσων προστασίας των εργαζομένων και αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού. Μάλιστα, η Οικονομική Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση προχώρησε στην έγκριση σχετικών αποφάσεων.
Απάντηση δίνεται και στο θέμα διάθεσης πίστωσης 2.000 ευρώ για τη φιλοξενία ατόμου σε ξενώνα, με τους επικεφαλής των παρατάξεων «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» και «Ιωάννινα_2023» να έχουν ενημερωθεί και προσωπικά από τον δήμαρχο μέσω των επιστολών του, ότι αφορά μίσθωση ξενοδοχείου για άστεγο με ψυχολογικά και άλλα προβλήματα υγείας, που αρνείται εργαστηριακό έλεγχο στο νοσοκομείο και ως εκ τούτου δεν είναι εφικτή η εγκατάστασή του στο Υπνωτήριο Αστέγων, αν και υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.
«Ουδεμία προχειρότητα της δημοτικής αρχής λοιπόν. Αντίθετα πρόχειρες αποδεικνύονται οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που, στην πρεμούρα τους να ασκήσουν κριτική, λησμόνησαν τις αποφάσεις της προηγούμενης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου», σημειώνεται στην απάντηση, η οποία καταλήγει: «Η δημοτική αρχή επισημαίνει ότι όλο το πολιτικό της δυναμικό αυτές τις κρίσιμες ώρες δίνει έναν πραγματικό αγώνα δρόμου, ώστε ο δήμος να είναι δίπλα στους πολίτες και παράλληλα να συνεχιστεί η υλοποίηση του προγράμματός της. Σκοπός είναι η έξοδος από την κρίση -ελπίδα όλων να γίνει όσο το δυνατό συντομότερα- να βρει την πόλη με τις λιγότερες πληγές και με τη μεγαλύτερη ετοιμότητα να συνεχίσει τους ρυθμούς της από εκεί που σταμάτησαν».

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας