ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Συντονισμένα πυρά για την άρνηση συζήτησης μέτρων ανακούφισης

Αντιμέτωπη με τα συντονισμένα πυρά της αντιπολίτευσης βρίσκεται, για μία ακόμη φορά, η δημοτική αρχή, λόγω της άρνησης να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο της 30ης Μαρτίου συνολικά το θέμα της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το αίτημα κατατέθηκε αρχικά από τη δημοτική σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης Όλυ Τσουμάνη και έτυχε της υποστήριξης όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίες καταγγέλλουν ότι η δημοτική αρχή αρνήθηκε να το εισάγει ως θέμα, επικαλούμενη εντελώς αστήρικτες δικαιολογίες και ενημερώνοντας την τελευταία στιγμή για την απόρριψή του. Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η δημοτική αρχή αιτιολόγησε την άρνησή της, λέγοντας ότι οι εφαρμοστικές αποφάσεις να πρέπει να ληφθούν από τις αρμόδιες Επιτροπές του δήμου ή και τα Νομικά Πρόσωπα, εννοώντας προφανώς ότι μια απόφαση για τα ανταποδοτικά τέλη των καταστημάτων πρέπει να αποφασιστεί από την Οικονομική Επιτροπή ή μια απαλλαγή από δίδακτρα, στο Δημοτικό Ωδείο για παράδειγμα, από το Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου.
Στις παραπάνω καταγγελίες ήρθε να προστεθεί και αυτή για την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτησης θέματος με τίτλο «Κάλυψη εξόδων μίσθωσης Ξενοδοχείων για άστεγους Δημότες και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού», τη στιγμή που ο δήμος διαθέτει Υπνωτήριο Αστέγων και χωρίς να αιτιολογείται –πάντα σύμφωνα με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης- η ανάγκη.
Για αλαζονική συμπεριφορά και απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου κατηγορεί τη δημοτική αρχή η παράταξη «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα», σημειώνοντας πως το δημοτικό συμβούλιο, που είναι και το κυρίαρχο όργανο, οφείλει να δώσει την πολιτική κατεύθυνση για τα μέτρα σε σχέση με την ελάφρυνση των πολιτών από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, ενώ για το θέμα της μίσθωσης ξενοδοχείων για αστέγους διατυπώνει την άποψη πως η πρόταση αυτή ήρθε ως μια μεμονωμένη παρέμβαση, την ώρα που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην απόφαση του θέματος που πρότεινε η αντιπολίτευση, ως μια ενέργεια μιας συνολικής δέσμης μέτρων.
Παρ’ όλα αυτά, η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» ψήφισε θετικά, τονίζοντας όμως ότι «η δημοτική αρχή, για μια ακόμη φορά, διακηρύσσει τη συναίνεση στα λόγια και όχι στην πράξη, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί τον καλύτερο χειροκροτητή και εφαρμοστή της κατάργησης της απλής αναλογικής και της βούλησης των πολιτών με τον νόμο Θεοδωρικάκου».
Τέλος, γίνεται γνωστό ότι εντός των επομένων ημερών η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» θα καταθέσει ολοκληρωμένη και κοστολογημένη πρόταση για λήψη μέτρων με στόχο τη βοήθεια και ελάφρυνση των πολιτών από τα προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημία του κορωνοϊού.
Τη μη συζήτηση του θέματος που έθεσε σύσσωμη η αντιπολίτευση, καταγγέλλει και η παράταξη «Ιωάννινα_2023», χαρακτηρίζοντας «προσπάθεια πολιτικού αντιπερισπασμού» την εισαγωγή του θέματος για την κάλυψη εξόδων μίσθωσης ξενοδοχείων για άστεγους δημότες, το οποίο επίσης σημειώνει ότι δε συνοδευόταν με εισήγηση, βάσει της οποίας τεκμηριωνόταν το αναγκαίο και το έκτακτο. «Από τα ανωτέρω, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η ανταπόκριση με την οποία αντιμετωπίζει τα κρίσιμα θέματα η δημοτική αρχή, συνεχίζει να είναι βραδεία. Με μόνο αποτέλεσμα να χάνεται κρίσιμος χρόνος για την κοινωνία, τους επιχειρηματίες και την αγορά», αναφέρει σε δήλωσή της η επικεφαλής της παράταξης Τατιάνα Καλογιάννη.
Από τη διά περιφοράς συνεδρίαση απείχε η παράταξη «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή», καταγγέλλοντας παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, από τη στιγμή που δεν έγινε αποδεκτή η συζήτηση του θέματος.
«Στην κρίσιμη περίοδο που περνάμε, είναι πολύ σημαντικά και τα θέματα δημοκρατίας, τα οποία δεν μπορούμε να παραβλέπουμε. Ήδη έχουμε υποχρεωθεί από τις περιστάσεις να υποστούμε όλοι μας αρκετές εκπτώσεις. Το θέμα αφορά όλο το δημοτικό συμβούλιο και όχι μόνο τη δημοτική αρχή. Άλλωστε, ήταν μια ευκαιρία και για συμβολικούς λόγους να υπάρξει συμφωνία όλων σε βασικά μέτρα και να καταγραφούν και οι διαφορετικές απόψεις. Η δημοτική αρχή θεωρεί για άλλη μια φορά ότι από μόνη της μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα με επάρκεια. Η ανεπάρκεια της όμως έχει γίνει φανερή σε όλους και οι προτάσεις της αντιπολίτευσης έχουν “σώσει πολλές φορές την παρτίδα” τόσο στο Δ.Σ όσο και στα νομικά πρόσωπα και τους οργανισμούς του δήμου», σημειώνεται σε ανακοίνωση της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή», η οποία δηλώνει, για άλλη μια φορά, την αντίθεσή της στη μέχρι τώρα τακτική της δημοτικής αρχής και την καλεί σε μια ουσιαστική λειτουργία του δήμου, «στο πνεύμα της απλής αναλογικής και όχι στις νομοθετικές ρυθμίσεις του κου Θεοδωρικάκου».
Με μια ανοιχτή επιστολή προς τους Γιαννιώτες τοποθετείται η Λαϊκή Συσπείρωση, θέλοντας να καταγγείλει το ότι η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει σε απολύτως κανένα μέτρο για την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων που ενώ έχουν κλειστά καταστήματα, καλούνται να πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη, τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα που στοιβάζονται στις αποθήκες, ενοίκια για κυλικεία σε κλειστά σχολεία και τέλη παρεπιδημούντων για ξενοδοχεία που λειτουργούν με έναν πελάτη. Επίσης, στηλιτεύει και το ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για τα νέα ζευγάρια, τα οποία με το κλείσιμο των παιδικών σταθμών συνεχίζουν να πληρώνουν τροφεία στον δήμο ή δίδακτρα στο Πνευματικό Κέντρο.
Καταγγέλλει, παράλληλα, την άρνηση εισαγωγής του θέματος προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, λέγοντας μάλιστα πως η πράξη του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου προσιδιάζει σε παράβαση καθήκοντος και προσθέτοντας πως η δημοτική αρχή συνεχίζει τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο και αξιοποιεί την πανδημία για να εντείνει την επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.
Τέλος, σημειώνει πως ούτε στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου υπήρχε κάποια εισήγηση για ανταποδοτικά ή άλλα τέλη, με τη δημοτική αρχή να παραπέμπει το αίτημα για αναστολή των φόρων και των τελών στις καλένδες.
Τέλος, απαράδεκτη και αντιδημοκρατική χαρακτηρίζει η «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα» τη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής, λέγοντας ότι εθελοτυφλεί μπροστά σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί και στην περιοχή μας. «Ενώ έχει τη δυνατότητα βάσει νόμου να αναστείλει δημοτικούς φόρους και τέλη για τα πληττόμενα λαϊκά στρώματα του δήμου μας, η δημοτική αρχή κάνει μικροπολιτικά παιχνίδια παραπέμποντας το κρίσιμο θέμα της λήψης μέτρων στα διοικητικά συμβούλια των νομικών προσώπων του δήμου», αναφέρει και ζητά την άμεση συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο.

Διαβάστε την απάντηση της δημοτικής αρχής εδώ

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

Οι εκλογές του κέντρου και των παράκεντρων

Με σεβασμό στα πολυτιμότερα συλλογικά αγαθά μας

Ηπειρωτικός Αγών