ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Συνεπείς στις πληρωμές, «ασυνεπείς» με τα περιοριστικά μέτρα

Ο φόβος για συνέπειες από τη μη εξόφληση λογαριασμών και δανείων φαίνεται πως είναι μεγαλύτερος από τον φόβο της πανδημίας για πολλούς συμπολίτες μας, κυρίως, μεγαλύτερης ηλικίας, που περίμεναν για ώρες το πρωί έξω από τράπεζες και υπηρεσίες.

Η εικόνα της πόλης των Ιωαννίνων το πρωί της Δευτέρας θύμιζε κάτι από… παλιά, πριν δηλαδή την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης. Το μόνο που έδειχνε ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει, ήταν η παρουσία των μπλόκων της αστυνομίας που συνεχίζουν να κάνουν τους ελέγχους, αλλά και το γεγονός ότι πολλοί πολίτες κυκλοφορούν με μάσκες και γάντια.

Ωστόσο, δεκάδες ήταν εκείνοι που χρειάστηκε να περιμένουν για μια, δύο ή και περισσότερες ώρες στην ουρά, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους με τις τράπεζες, να πάρουν συντάξεις ή και να πληρώσουν λογαριασμούς.

Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις, υπάρχει μια ανησυχία από τους δικαιούχους, με δεδομένο πως πολλοί δεν έχουν χρεωστικές κάρτες και δεν μπορούν να λάβουν τα χρήματα μέσω των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης. Αυτή η εικόνα δημιουργήθηκε, μάλιστα, παρά το ότι τα αρμόδια υπουργεία κατέβαλαν τις συντάξεις τμηματικά, σε διαφορετικές ημερομηνίες, με στόχο ακριβώς να μην υπάρξουν ουρές.Υπάρχουν,επίσης, περιπτώσεις πολιτών που πρέπει να εξοφλήσουν δόσεις δανείων, καθώς φοβούνται πως θα υποστούν κυρώσεις ή θα χάσουν ρυθμίσεις.

Από την άλλη πλευρά, για λογαριασμούς όπως στη ΔΕΥΑΙ, τη ΔΕΗ και τις τηλεπικοινωνίες, οι πολίτες θέλουν να είναι συνεπείς, ακόμη και αν χρειαστεί να στηθούν στην ουρά, την ώρα που οι υπηρεσίες –σχεδόν στο σύνολό τους- έχουν δώσει παρατάσεις στις ημερομηνίες λήξης λογαριασμών ή έχουν ανακοινώσει ότι δεν προχωρούν σε διακοπή υπηρεσιών.

Ο φόβος των πολιτών, η αδυναμία των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας να χρησιμοποιήσουν ΑΤΜ και διαδίκτυο για τις συναλλαγές τους, η λειτουργία επιχειρήσεων που αναγκαστικά χρησιμοποιούν τις τράπεζες για επιταγές και άλλες συναλλαγές, είναι συνοπτικά οι λόγοι που τα μέτρα περιορισμού φάνηκαν «λίγα».

Την ίδια ώρα, και στις τράπεζες, λόγω των μέτρων, υπάρχει λιγότερο προσωπικό καθώς πολλές ενέργειες δε γίνονται  πλέον στα γκισέ, αλλά στα ΑΤΜ και τα μηχανήματα Αυτόματων Συναλλαγών, κάτι για το οποίο δεν έχουν ενημερωθεί πολλοί πολίτες ακόμη και το πληροφορήθηκαν αφού περίμεναν στην ουρά.

Σχετικά άρθρα

Βίαιη συρρίκνωση με διάρκεια

Παραμένουν τα sms για μετακινήσεις και πασχαλινό τραπέζι

Ηπειρωτικός Αγών

Ποια μέτρα ισχύουν στον δήμο Ζίτσας από τη Δευτέρα

Γεωργία Χαλάτση