ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ποια μέτρα ισχύουν στον δήμο Ζίτσας από τη Δευτέρα

Εκδόθηκε το ΦΕΚ που εξειδικεύει τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου έως και τη Δευτέρα 1 Μαρτίου.

Με βάση τα μέτρα που προβλέπονται στο ΦΕΚ για το επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στο οποίο τέθηκε ο δήμος Ζίτσας, ισχύουν τα εξής:

  • Ο περιορισμός κυκλοφορίας των πολιτών ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, όπως ισχύει για όλες τις περιοχές που εντάσσονται στα επίπεδα αυξημένου κινδύνου και πολύ αυξημένου κινδύνου.
  • Οι δημόσιες υπηρεσίες αλλά και οι ιδιωτικές λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό, υποχρεωτική προστασία στο προσωπικό που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες και υποχρεωτική τηλεργασία, στο μέγιστο βαθμό, εξυπηρέτηση του κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις ή με ραντεβού, τήρηση απόστασης 1,5 μ.
  • Το λιανεμπόριο λειτουργεί με την μέθοδο του click away. Εξαιρετικώς οι επιχειρήσεις πώλησης υποδημάτων, ενδυμάτων και βιβλιοχαρτοπωλείων μπορούν να λειτουργούν και με click inside, δηλ. με την διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για αγορά εντός του καταστήματος. Κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής λειτουργούν όπως και σήμερα.
  • Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία και δημοτικά), τα γυμνάσια και οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων λειτουργούν δια ζώσης. Τα λύκεια θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.
  • Με αυξημένα μέτρα λειτουργούν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί.
  • Οι εκκλησίες λειτουργούν με ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα εννέα άτομα.

Σε ότι αφορά τις υπερτοπικές μετακινήσεις, το ΦΕΚ προβλέπει την απαγόρευση μετακίνησης, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, και όχι εκτός του δήμου, κάτι που ισχύει μόνο για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου.

Σχετικά άρθρα

Απορριμματοφόρο για βιοαπόβλητα στον στόλο του Δήμου Ζίτσας

Προτεραιότητα να κρατηθούν τα χωριά ζωντανά

Βραβείο στον Δήμο Ζίτσας για μια άρτια πρόταση