ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ζήτημα επιβίωσης θέτουν οι δικηγόροι

Την έντονη ενόχλησή τους για την εξαίρεσή τους από την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, εκφράζουν οι δικηγόροι σε όλη τη χώρα, με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων να σημειώνει ότι πρόκειται για μια κατάφωρη αδικία.

Μάλιστα, κάνει λόγο για «επαίσχυντη υπαναχώρηση» της κυβέρνησης, παρά τις δεσμεύσεις για στήριξη και του δικηγορικού κόσμου, που ουσιαστικά δεν μπορεί να εργαστεί εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων και της μη λειτουργίας των δικαστηρίων.
Με απόφασή του, το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στους αρμόδιους υπουργούς, στην οποία επισημαίνεται ότι «η έντεχνη αυτή υπαναχώρηση μέσω της σύγχυσης που προκάλεσε το δελτίο τύπου του υπουργείου Εργασίας στις 24.3.2020, αποτελεί κατάφωρη ανακολουθία και, εν τέλει, απόλυτο εμπαιγμό που, σε καμία περίπτωση, δεν έπρεπε να χαρακτηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές και, μάλιστα, αυτές τις δύσκολες ώρες».
Όπως αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφει η πρόεδρος του ΔΣΙ Μαρία Νάκα, οι δικηγόροι δεν μπορούν να καταθέσουν δικόγραφο, δεν μπορούν να λάβουν αντίγραφα, δεν μπορούν να συγκεντρώσουν δικαιολογητικά και δικαστικά πιστοποιητικά, δεν μπορούν να κοινοποιήσουν, δεν μπορούν να κάνουν έρευνα, ούτε συμβόλαια, ούτε δηλώσεις κτηματολογίου, πολλώ δε μάλλον να δικάσουν. Ωστόσο, πρέπει να καταβάλουν ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές, λογαριασμούς θέρμανσης, ρεύματος, τηλεφώνου, νερού, δόσεις δανείων, να ζήσουν τις οικογένειές τους, ενώ, συγχρόνως, δε εργάζονται.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι διακυβεύεται η δημοσιονομική λειτουργία του κράτους. Θα σταθούμε αρωγοί σε αυτές τις συνθήκες που καλείται η χώρα να αντιμετωπίσει, πλην όμως σας ζητούμε να συναισθανθείτε την αγωνία όλων των δικηγόρων και ασκουμένων. Είναι ζήτημα πραγματικής επιβίωσης που δε διασώζεται μόνο με την προσωρινή αναστολή καταβολής των εισφορών και των φόρων. Ζητούμε να αντιμετωπίσουμε την πρωτοφανή αυτή κρίση ενωτικά και με αξιοπρέπεια για όλους τους πολίτες που πλήττονται τόσο καθοριστικά όσο οι δικηγόροι. Διαφορετικά, καλείστε και οφείλετε να λειτουργήσετε άμεσα κάποιες δικαστικές πράξεις, ορίζοντας τον ασφαλή τρόπο για όλους τους συλλειτουργούς της δικαιοσύνης», τονίζεται στην επιστολή.
Αντίστοιχη επιστολή είχε κοινοποιηθεί στους βουλευτές του νομού πριν την έκδοση της σχετικής απόφασης, ενώ το διοικητικό συμβούλιο, όπως διαβεβαιώνει η πρόεδρος, παραμένει σε πλήρη εγρήγορση για κάθε εξέλιξη και σε επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου με ομαλότητα και ενότητα να επιτευχθεί η δίκαιη στήριξη όλων των δικηγόρων που πλήττονται καθοριστικά από τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.
Επιπλέον, ο ΔΣΙ καλεί όποιο μέλος του αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα, προσωπικό ή επαγγελματικό, να αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στον σύλλογο ή να καλέσει τηλεφωνικά όποιο από τα μέλη του Δ.Σ. επιθυμεί, για να εξευρεθεί λύση ή να παρασχεθεί η δέουσα βοήθεια. «Είμαστε όλοι μαζί σε αυτή τη δύσκολη δοκιμασία και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πρωτόγνωρες για τη χώρα και τον κόσμο συνθήκες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Συνέχεια κινητοποιήσεων για τους δικηγόρους

Στη φυλακή ακόμη και για μικροαδικήματα

Συνάντηση Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τον Δικηγορικό Σύλλογο