Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σοβαρές ζημιές στο Κάστρο της Κιάφας από τον σεισμό των 5,6 Ρίχτερ

Σοβαρότατες ζημιές στο Κάστρο της Κιάφας, στον αρχαιολογικό χώρο του Σουλίου, προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,6 Ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου με επίκεντρο στην περιοχή του Καναλακίου.

Με εντολή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, κλιμάκιο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας επισκέφτηκε αμέσως τον χώρο και κατέγραψε τις ζημίες που υπέστη το κάστρο, το οποίο έκτισε ο Αλή Πασάς το 1803 και αποτελεί το πλέον εμβληματικό από τα μνημεία του κηρυγμένου ως ιστορικού και διατηρητέου μνημείου και οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου του Σουλίου.
Όπως ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού, «οι ζημίες είναι εξαιρετικά σοβαρές, με κατάρρευση μεγάλων τμημάτων της τοιχοποιίας του, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, σε πολλαπλά σημεία της περιμέτρου, αλλά και των προμαχώνων του. Φθορές διαπιστώθηκαν και στα κατάλοιπα των κτιρίων που διασώζονται στο εσωτερικό του -κυρίως στην περιοχή των δεξαμενών και των υπόγειων χώρων του δυτικού περιβόλου- τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο σεισμός προκάλεσε και ρηγματώσεις, που βαίνουν παράλληλα με την πορεία των τειχών, εσωτερικά στο έδαφος, κυρίως σε περιοχές επιχώσεων, γύρω από τα ίχνη θεμελιώσεων των κτισμάτων».
Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ υπενθυμίζει ότι στις 13 Ιανουαρίου είχε συζητηθεί το ζήτημα της ανάδειξης του ιστορικού χώρου του Σουλίου, σε σύσκεψη υπό την κ. Μενδώνη και του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, στην περιφέρεια Ηπείρου. Στις 6 Φεβρουαρίου 2020 συγκλήθηκε από την υπουργό Πολιτισμό ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη και υπηρεσιακών παραγόντων. Στη σύσκεψη ορίστηκε το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών για τα έργα που απαιτούνται ώστε να αναδειχθεί ο ιστορικός χώρος του Σουλίου. Είχε, επίσης, συσταθεί ομάδα ειδικών επιστημόνων, για να μελετήσει και να προτείνει σχέδιο προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του Σουλίου.
Μετά τη σύσκεψη της 6ης Φεβρουαρίου και εν όψει της επικείμενης σύναψης προγραμματικής σύμβασης του υπουργείου με την περιφέρεια, ομάδα μελετητών του ΕΜΠ και του πανεπιστημίου Ιωαννίνων επισκέφθηκε το Κάστρο, «με αποτέλεσμα να υπάρχει η πρόσφατη φωτογραφική τεκμηρίωση του μνημείου όπως και παλαιότερες φωτογραφίες, καθώς και αποτυπώσεις στο αρχείο της ΕΦΑ Θεσπρωτίας, που συνεισφέρουν στην ανάγνωση των φθορών, αλλά και στην αποκατάστασή τους», προσθέτει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
Η εικόνα των πολύ σοβαρών βλαβών στο μνημείο καθιστά εξαιρετικά πιθανή τη συνέχιση των φθορών και ενδεχομένως την κατάρρευση των τοιχοποιιών σε περίπτωση μετασεισμών ή ακόμη και καταρρακτώδους βροχόπτωσης. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, έκρινε ότι η λήψη άμεσων σωστικών μέτρων είναι αναγκαία, επικοινώνησε αμέσως με τον περιφερειάρχη Ηπείρου, προκειμένου τεχνικό κλιμάκιο της περιφέρειας να συνδράμει αμέσως την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.
Παράλληλα, έδωσε εντολή για άμεση διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων από τους εθνικούς πόρους του υπουργείου Πολιτισμού και, όπως κάνει γνωστό με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας, εγκρίθηκαν ήδη 80.000 ευρώ. «Ευχαριστούμε την κ. Μενδώνη για την αμεσότατη ανταπόκρισή της στην ανάγκη να διασωθεί ένα θρυλικό μνημείο της νεότερης ιστορίας του τόπου μας», δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας, που είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την υπουργό Πολιτισμού.

Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν περιοχές πέντε δήμων της Ηπείρου, που επλήγησαν από τον σεισμό των 5,6 Ρίχτερ τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Όπως έκανε γνωστό ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, συνεχίζεται η καταγραφή ζημιών από κλιμάκιο του ΤΑΣ Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην περιοχή με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Ευχαρίστησε δε για τη συνεργασία που υπάρχει μέχρι σήμερα τις συναρμόδιες υπηρεσίες και ιδιαίτερα τους δύο δημάρχους Πάργας και Σουλίου, περιοχές των οποίων έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες ζημιές.

Σχετικά άρθρα

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη

Οι προβολείς στη Βορειοανατολική Ακρόπολη

Γεωργία Χαλάτση

Τον Μάιο η UNESCO στο Ζαγόρι

Γεωργία Χαλάτση