ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Περισσότερα διαγνωστικά τεστ ζητά το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Την πεποίθηση ότι ο μοριακός έλεγχος για τη διάγνωση του κορωνοϊού θα πρέπει να διευρυνθεί, όπως ήδη γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκφράζει το πρυτανικό συμβούλιο του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Όπως σημειώνει, αυτή η παρατήρηση δε γίνεται μόνο για επιστημονικούς λόγους, αλλά για να υπάρξει μια ακριβέστερη αποτύπωση της κατάστασης και να πειστεί η κοινωνία για την ανάγκη εφαρμογής των ήδη ληφθέντων ή ακόμη περισσότερων προφυλακτικών μέτρων. «Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πανδημία δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε μερικές εβδομάδες. Ως εκ τούτου, η τακτική της ασάφειας και η εικόνα που δίνεται μέσω “προβολών” δε βοηθά στην ενημέρωση και την εγρήγορση του ευρύτερου κοινού. Η ακριβέστερη καταγραφή των κρουσμάτων θα βοηθήσει τον ορθολογικότερο σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας και της άμεσης θωράκισης του δημοσίου συστήματος υγείας, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παρέμβαση κάνει το πρυτανικό συμβούλιο και ως τη λήψη μέτρων στις δομές που φιλοξενούν πρόσφυγες, σημειώνοντας πως πρέπει να αποσυμφορηθούν οι δομές των νησιών και να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση της πανδημίας, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή και ηλικία.

Δεν υποκαθίσταται η διά ζώσης εκπαίδευση

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την αναπλήρωση των διδακτικών κενών, που δημιουργούνται με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των ΑΕΙ, αφήνει τέλος το πρυτανικό συμβούλιο, προϊδεάζοντας για παράταση του εξαμήνου.
Αν και υποστηρίζει πως είναι απόλυτα προετοιμασμένο να υλοποιήσει το πρόγραμμα εξ αποστάσεως διδασκαλίας που έχει προτείνει το υπουργείο Παιδείας, διευκρινίζει ότι η έναρξη των εξ αποστάσεως μαθημάτων αποτελεί μια προσπάθεια αναπλήρωσης των κενών και είναι προφανώς μια διαδικασία που δεν υποκαθιστά τη δια ζώσης εκπαίδευση και δεν εγγυάται την κάλυψη ελλειμμάτων που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον. «Τέτοια ελλείμματα ίσως να απαιτήσουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων», τονίζει.

Σίτιση έως και τις 11 Απριλίου

Εξάλλου, με ανακοίνωσή της η πρυτανεία κάνει γνωστό ότι η σίτιση για τους δικαιούχους φοιτητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων που διαμένουν στις πόλεις των Ιωαννίνων, της Άρτας και της Πρέβεζας, θα παρέχεται μέχρι και τις 11 Απριλίου, με τον τρόπο που ισχύει για τις έκτακτες συνθήκες.
Ειδικά για τα Γιάννενα, θα λειτουργεί μόνο η Κεντρική Λέσχη στην Πανεπιστημιούπολη (Δουρούτη). Για τις μετακινήσεις προς παραλαβή των γευμάτων ισχύει η ίδια διαδικασία με τις μετακινήσεις σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης και τροφίμων.

Δωρεάν μετακίνηση των εστιακών φοιτητών

Τέλος, η πρυτανεία ανακοινώνει ότι έχουν εκδοθεί οδηγίες σχετικά με τη μετακίνηση φοιτητών των εστιών των Α.Ε.Ι. από το υπουργείο Παιδείας, που προβλέπουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν εφάπαξ δωρεάν με τα μεταφορικά μέσα των Υπεραστικών ΚΤΕΛ προς την κατοικία την οποία διαθέτουν εντός της ελληνικής επικράτειας.
Οι φοιτητές, οι οποίοι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις αποχωρούν από τις εστίες ή τις ξενοδοχειακές μονάδες στις οποίες διαμένουν, καλούνται να προβούν στις ενέργειες που περιγράφονται στις οδηγίες του υπουργείου, οι οποίες έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου.

Σχετικά άρθρα

«Πνεύμονας» οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου

Κανένας κίνδυνος για το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

Αποστόλης Τζελέτας

Επίτιμη διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής μια κορυφαία ιταλίδα επιστήμονας