ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παραμένουν σε «καραντίνα» οι… εκτεθειμένοι

Σε κατ’ οίκον περιορισμό εξακολουθεί να βρίσκεται το προσωπικό της Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, που ήρθε σε επαφή με την ειδικευόμενη ιατρό, η οποία έχει προσβληθεί από κορωνοϊό.

Αυτό προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο τύπου που εκδόθηκε από τη Χειρουργική Κλινική του ΠΓΝΙ και υπογράφεται από σύσσωμο το στελεχιακό δυναμικό της, καθώς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με «έκθεση» υψηλής επικινδυνότητας τόσο χθες Δευτέρα όσο και σήμερα Τρίτη υποβάλλεται σε προληπτικό έλεγχο για τυχόν λοίμωξη από τον ιό COVID -19 και θα επανέλθει στην εργασία μόνο επί αρνητικού αποτελέσματος, σύμφωνα με τις συστάσεις των αρμοδίων.
Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει σοβαρή επιβάρυνση στο εναπομείναν προσωπικό της Χειρουργικής Κλινικής, που από την περασμένη Παρασκευή έως και σήμερα «καταβάλει προσπάθειες στα όρια της σωματικής και πνευματικής αντοχής, επιστρατεύοντας το αίσθημα της αυτοθυσίας, που δεοντολογικά χαρακτηρίζει την πλειονότητα του υγειονομικού προσωπικού της χώρας μας», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Παρενέργειες» υπήρξαν και στη λειτουργία της Κλινικής, καθώς, προκειμένου να πραγματοποιηθεί απολύμανση όλων των χώρων της, επιφορτίστηκε το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» με την εφημερία της 15ης Μαρτίου, ενώ χρειάστηκε οι ασθενείς «ευπαθών ομάδων» να απομονωθούν ανά ένας σε κάθε θάλαμο και οι υπόλοιποι σε αποστάσεις ασφαλείας, φορώντας μάσκα προσώπου, ενώ παράλληλα απαγορεύθηκε το επισκεπτήριο.
Σε ασθενείς για τους οποίους δεν απαιτείται περαιτέρω νοσηλεία, δίνεται εξιτήριο, με προϋπόθεση την αυστηρή σύσταση για «καραντίνα» δύο εβδομάδων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ενώ ανάλογη διαδικασία ακολουθείται και για τους συνοδούς τους.
Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται χειρουργεία που αφορούν μόνο σε επείγοντα περιστατικά, τα οποία δεν μπορούν να αναβληθούν.
«Θεωρούμε, πως με τα ανωτέρω μέτρα, που ελήφθησαν από την Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης της κρίσης για τον COVID-19, κατόπιν επικοινωνίας με το υπουργείο Υγείας, διασφαλίζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό η προστασία των ασθενών μας. Το στελεχιακό δυναμικό της Χειρουργικής Κλινικής, με πλήρη αντίληψη των ειδικών συνθηκών της εξελισσόμενης πανδημίας και απόλυτη προσήλωση στο έργο του, κατέβαλε, καταβάλει και θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την άρτια αντιμετώπιση των περιστατικών που καλείται να διαχειρισθεί, με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο», αναφέρει το στελεχιακό δυναμικό της Χειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΙ.

Δε διαπιστώθηκε πώς προσβλήθηκε

Από το ενημερωτικό σημείωμα επιβεβαιώνονται και οι πληροφορίες για το ότι δεν έχει εξακριβωθεί πώς νόσησε η ειδικευόμενη ιατρός της Χειρουργικής Κλινικής, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε «καραντίνα», με εντελώς ήπια συμπτωματολογία και πολύ καλή γενική κατάσταση.
Η γιατρός παρουσίασε συμπτωματολογία ιογενούς λοίμωξης (παροξυσμικό βήχα) την προηγούμενη Τετάρτη και για τον λόγο αυτό έλαβε τις κατάλληλες ιατρικές οδηγίες και τέθηκε σε αναγκαστική αποχή από την εργασία της. Την επομένη, λόγω εμμονής των συμπτωμάτων, εξετάσθηκε από παθολόγο του Π.Γ.Ν.Ι., ελήφθη ρινοφαρυγγικό επίχρισμα για εκτίμηση μόλυνσης από τον ιό COVID-19 και συστήθηκε η συνέχιση της αποχής της από την εργασία. Το βράδυ της Παρασκευής γνωστοποιήθηκε η θετικότητα του δείγματος, με αποτέλεσμα την άμεση ενημέρωση και κινητοποίηση των αρμοδίων και τη λήψη μέτρων.
«Παρά τη μεγάλη προσπάθεια “ιχνηλάτησης”, δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση του ασθενούς 0 και ως εκ τούτου το κρούσμα θεωρείται “ορφανό”, πράγμα που, για την ώρα, ισχύει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% των κρουσμάτων», σημειώνεται.

Σχετικά άρθρα

ΠΓΝΙ- Ενίσχυση του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου με δωρεά από τη Βουλή

Δύο νοσοκομεία στην ίδια… μασχάλη για τον Σπ. Δερδεμέζη

Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος