ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Πράσινα» Nοσοκομεία και Αστυνομικά Μέγαρα μέσω ELENA

«Πράσινα» θα γίνουν μέσα στα επόμενα χρόνια τρία νοσοκομεία της Ηπείρου και δύο κτίρια της Αστυνομίας, καθώς στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης δημοσιών κτιρίων στην περιφέρεια Ηπείρου.

Σήμερα υπογράφηκαν από τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, τους διοικητές νοσοκομείων και τους Αστυνομικούς Διευθυντές οι προγραμματικές συμβάσεις για τις παρεμβάσεις στα νοσοκομεία Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα», Άρτας και Πρέβεζας, καθώς και στα Αστυνομικά Μέγαρα Ιωαννίνων και Άρτας ,με φορέα υλοποίησης την περιφέρεια.
Το έργο, που αφορά αποτελεί μέρος του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού της περιφέρειας Ηπείρου για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των υποδομών, της μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος των αστικών κέντρων της περιφέρειας και της ευαισθητοποίησης των πολιτών για τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ. Η περιφέρεια Ηπείρου, μέσω του μηχανισμού ELENA, χρηματοδότησε και υλοποίησε, μεταξύ άλλων, δράσεις ωρίμανσης για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και εγκαταστάσεων. Αντικείμενο του έργου αποτελεί η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτηρίων της περιφέρειας Ηπείρου.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 17.951.480 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%, από τα οποία η χρηματοδοτική συμβολή στο κόστος κατασκευής του έργου θα είναι 5.000.000 ευρώ. Η περίοδος εργασιών (περιλαμβανομένης και της δοκιμαστικής λειτουργίας) είναι 12 μήνες, ενώ η περίοδος υπηρεσιών είναι 19 έτη.
Το κύριο όφελος των παρεμβάσεων είναι ο περιορισμός της καταναλισκόμενης ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία των κτιρίων (θέρμανση, ψύξη, αερισμός), μειώνοντας τις ανάγκες τους σε θέρμανση-ψύξη και θωρακίζοντας παράλληλα το κτιριακό κέλυφος μέσω της ελαχιστοποίησης των θερμογεφυρών που οδηγεί στην αποφυγή της ανάπτυξης ανεπιθύμητων μικροοργανισμών σε περιοχές ανεπαρκούς θερμομόνωσης λόγω υγροποίησης του εσωτερικού αέρα.
Επίσης, θα υπάρξει βελτίωση της ενεργειακής κατηγορίας των κτιρίων και μείωση των εκπεμπόμενων αερίων του θερμοκηπίου –λόγω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων μέσω αναβάθμισης των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, μειώνοντας παράλληλα το λειτουργικό κόστος των κτιρίων, καθώς και βελτίωση θερμικής και οπτικής άνεσης κτιρίων. Από τις παρεμβάσεις θα επωφεληθούν όλοι οι χρήστες των κτιρίων, δηλαδή εργαζόμενοι και επισκέπτες.
Η υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων έγινε από τους διοικητές του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Σπ. Δερδεμέζη, του Νοσοκομείου Πρέβεζας Ευάγγ. Ντάκουλα και του Νοσοκομείου Άρτας Δημ. Σκανδάλη, τον ταξίαρχο Κωνσταντίνο Δούβαλη για λογαριασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου και τον ταξίαρχο Γεώργιο Βασιλείου για την Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας.

Σχετικά άρθρα

Πρεμιέρα απογευματινών χειρουργείων και στο «Χατζηκώστα»

Μια «χαριστική βιβλιοθήκη» στην Παιδιατρική του «Χατζηκώστα»

Άλλοθι για τα απογευματινά χειρουργεία οι λίστες αναμονής