ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θερινό Σχολείο Ειδικής Αγωγής από το Ίδρυμα Ωνάση στα Γιάννενα

Με το βλέμμα στο μέλλον, το Ίδρυμα Ωνάση ανανεώνει και ενισχύει τη συνεργασία του με την πόλη των Ιωαννίνων.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αντώνης Παπαδημητρίου, η διευθύντρια Πολιτισμού Αφροδίτη Παναγιωτάκου –με καταγωγή από τα Γιάννενα- και στελέχη του Ιδρύματος επισκέφθηκαν το δημαρχείο των Ιωαννίνων, ανήμερα της εθνικής επετείου για την απελευθέρωση της πόλης, με τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος να είναι ο διοργανωτής της έκθεσης χειρογράφων και βιβλίων του Αθανάσιου Ψαλίδα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου, στο Σουφαρί Σεράι.
Μετά από τη συνάντηση και τη συζήτηση με τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ και στελέχη της δημοτικής αρχής, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε πως το Ίδρυμα Ωνάση κοιτά το μελλοντικό όραμα της Ελλάδας, προσθέτοντας πως η πόλη των Ιωαννίνων στηρίζει αυτή την προσπάθεια. «Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων είναι μια πολύ σημαντική ημερομηνία. Εμείς κοιτάζουμε προς το μέλλον και εσείς κοιτάζετε στο μέλλον. Με την ευκαιρία των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, το Ίδρυμα Ωνάση θα κοιτάξει το όραμα της Ελλάδος τα επόμενα δέκα, είκοσι, εκατό χρόνια, δε θα κοιτάξουμε προς τα πίσω. Και εσείς ξέρω, και η πόλη γενικότερα, στηρίζετε αυτή την προσπάθεια. Τα Γιάννενα είναι μια πόλη που κοιτάζει προς το μέλλον, μέσα από το πανεπιστήμιο, μέσα από τις δομές του δήμου, από τα σχολεία και όλες τις δραστηριότητες», ανέφερε απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο.
Ο κ. Ελισάφ, από την πλευρά, του ευχαρίστησε τα στελέχη του Ιδρύματος και προανήγγειλε κοινές δράσεις το επόμενο διάστημα. «Αποτελεί τιμή η επίσκεψη του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, ενός ιδρύματος με ανυπολόγιστη προσφορά στον τόπο μας», σημείωσε και πρόσθεσε πως υπήρξε μια εποικοδομητική συνεργασία. «Συζητήσαμε αναλυτικά τα προβλήματα του δήμου, αλλά και τις προοπτικές για να αποκτήσει η πόλη αυτή τη θέση που της αξίζει στο στερέωμα», ανέφερε.
Χαρούμενη και συγκινημένη που βρίσκεται στην πόλη της, δήλωσε η κ. Παναγιωτάκου. «Δεν είναι μια εθιμοτυπική επίσκεψη, συμβολίζει την πρακτική εφαρμογή οραμάτων που μοιραζόμαστε από κοινού, άρα είμαστε εδώ για να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. Την τόλμη την έχουμε, την ελευθερία τη θέλουμε, την αρετή την κατακτούμε. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε για την πόλη, ξέρουμε για ποια πόλη μιλάμε, την έχουμε περπατήσει, γνωρίζουμε την ιστορία της, γι’ αυτό και μπορούμε να λειτουργήσουμε στο παρόν και πάντα να κοιτάζουμε προς το μέλλον», σημείωσε.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος ανέφερε ότι «τα Ιωάννινα μοιάζουν με μικρογραφία της στρατηγικής που έχει το Ίδρυμα για τον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία, τη μεταμόρφωση στον αστικό ιστό. Από τη μια, προωθεί την προσωπική αριστεία και την κοινωνική αλλαγή, και, από την άλλη, ενισχύει τους δεσμούς με την κοινότητα και τους ανθρώπους της μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Μεταξύ του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα και της κοινωνίας στα Ιωάννινα έχει στηθεί μια γέφυρα αμοιβαίας αλληλεπίδρασης, για την οποία μπορούμε και οι δύο πλευρές να είμαστε περήφανες».
Ο δήμαρχος έκανε ειδική μνεία στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Γιάννενα, κυρίως στις ανάγκες που υπάρχουν στον χώρο της εκπαίδευσης, αλλά αναφέρθηκε και στις προοπτικές που έχει η πόλη, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό περιφερειακό κέντρο και κέντρο στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια.
Οι δεσμοί του Ιδρύματος Ωνάση με την περιοχή των Ιωαννίνων έρχονται από το παρελθόν, καθώς έχει χρηματοδοτήσει δράσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος και άλλους και όπως τονίστηκε τώρα οδηγούν στο μέλλον.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Παπαδημητρίου, τον ερχόμενο Ιούνιο, σε συνεργασία με τον δήμο Ιωαννιτών και άλλους φορείς, θα πραγματοποιηθεί το «Θερινό Σχολείο Ειδικής Αγωγής», το οποίο περιλαμβάνει εκπαίδευση αστυνομικών για θέματα αυτισμού, εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, επίσης για θέματα αυτισμού, το εργαστήρι «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» για γονείς και παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και εκπαιδευτικούς/θεραπευτές ψυχικής υγείας, και το πρόγραμμα «Boarding pass στον αυτισμό», την εκπαίδευση δηλαδή εργαζομένων του αεροδρομίου για θέματα αυτισμού.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας