ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Χρέος μας το χτίσιμο μιας νοικοκυρεμένης Ελλάδας»

Για τη νέα μεγάλη ιδέα, «το δικό μας αναίμακτο Μπιζάνι που πρέπει να κατακτηθεί», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μίλησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας στην πανηγυρική εκδήλωση του δήμου Ιωαννιτών για την 107η επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, το βράδυ της Πέμπτης.

«Το χτίσιμο μιας Ελλάδος νοικοκυρεμένης και μέσα σ’ αυτήν μιας Ηπείρου προκομμένης, που στέκεται γερά στα πόδια της και μετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα, με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, με κάθε μορφής απαραίτητες παροχές προς τον πολίτη είναι το δικό μας χρέος», τόνισε, αφού προηγουμένως είχε ταξιδέψει τους παριστάμενους στην ιστορία της Ελλάδας από τα μισά του 18ου αιώνα έως την απελευθέρωση των Ιωαννίνων το 1913 και μετέπειτα.
Κεντρικός πυρήνας της ομιλίας του ήταν η «Μεγάλη Ιδέα του Έθνους μας», με τον Κ. Τασούλα να επιχειρεί να στρέψει την προσοχή όχι στα πολεμικά γεγονότα και την ανδρεία των Ελλήνων, αλλά προς ευρύτερους διαλογισμούς και σκέψεις που είναι όμως σχετικοί και γενεσιουργοί τόσο του άθλου του Μπιζανίου, όσο και του άθλου που οι σημερινές γενεές καλούμαστε να εκπληρώσουμε έναντι του χρέους προς εκείνους που απελευθέρωσαν την πρωτεύουσα της Ηπείρου, το χειμώνα του 1912-13.
Φτάνοντας στο σήμερα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντάς την ως το «μοναδικό γερό σκαρί που μας αναλογεί αυτή την ιστορική περίοδο», ενώ μίλησε ειδικότερα και για την Ήπειρο, που υπολείπεται και έχει πολλή δουλειά ακόμη. «Η Ήπειρος, παρά το ξεπέρασμα της επί σειράν ετών καθηλώσεώς της στην τελευταία θέση όλων των Ευρωπαϊκών Περιφερειών, παρά το προφανές σπάσιμο της απομονώσεώς της από την υπόλοιπη Ελλάδα και ιδιαίτερα από την Αθήνα, η Ήπειρος, λοιπόν, έχει δρόμο ακόμη να διανύσει για την περίφημη αναπτυξιακή της ισοτιμία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για τη νέα μεγάλη ιδέα, που «δεν πρέπει ούτε να τη χάσουμε ούτε να την κοντύνουμε», ο Κ. Τασούλας δανείστηκε τους στίχους του Γεώργιου Σεφέρη από το «Μυθιστόρημα»: Το ξέραμε πως ήταν ωραία τα νησιά/ κάπου εκεί τριγύρω που ψηλαφούμε/ λίγο πιο χαμηλά ή λίγο πιο ψηλά/ ένα ελάχιστο διάστημα»
«Για κανένα ελάχιστο διάστημα αυτή τη νέα ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσουμε. Το χρωστάμε στο χθες που τιμούμε σήμερα και αύριο, το χρωστάμε στο σήμερα που τόσο μας ταλαιπώρησε για να το βάλουμε σε μια σειρά, το χρωστάμε κυρίως στο αύριο που μας περιμένει», κατέληξε στην ομιλία του.

«Ώρα ενός νέου εθνικού συναγερμού»

Τη συμβολή της μνήμης των γεγονότων του 1913σ την πρωτόγνωρη κρίση από την οποία δοκιμάζεται εξακολουθητικά η χώρα μας, επιχείρησε να προσεγγίσει στον χαιρετισμό του που προηγήθηκε, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, με το σκεπτικό ότι ο κώδικας αξιών που υπαγόρευσε τη συστράτευση τότε, είναι ίσως ο ίδιος που απαιτείται και σήμερα, προκείμενου με επιτυχία να βρούμε την έξοδο που θα μας βγάλει από την κρίση.
«Η επέτειος την οποία γιορτάζουμε σήμερα, με το διαπρεπές φορτίο της Ιστορίας, που απείραχτο διαπερνά τον καιρό, έρχεται να μας υποδείξει το νεότερο χρέος μας. Οι πολιτισμοί δε δολοφονούνται. Το απέδειξε η σχεδόν μισή χιλιετία σκλαβιάς της πόλης μας. Όταν χάνονται, είναι γιατί αυτοκτονούν οι ίδιοι. Είναι γιατί οι άνθρωποι αυτομολούν οι ίδιοι προς την τραγωδία τους. Το πρόταγμα “όλο και περισσότερα και όλα για μένα”, που με τη θέλησή μας κυριάρχησε στους νεότερους καιρούς, αποδείχτηκε ο ασφαλής δρόμος προς την καταστροφή. Το “εσείς” και “εμείς” που, από διαλεκτική διαφορά, διαστροφικά το αφήνουμε να μεταβάλλεται σε εχθρική αντιπαλότητα, οι αγέραστες δηλαδή διχοτόμοι που διαρκώς κατακερματίζουν την έννοια της κοινότητας υποσκάπτουν τη συνύπαρξή μας. Είναι οι πύλες απ όπου ο “εχθρός” διεισδύει μέσα μας. Το πρόταγμα “όλο και περισσότερα και όλα για μένα”, που για καιρό και καιρό, σάρωνε τις αδιατίμητες αξίες του αλτρουϊσμού και της αλληλεγγύης, αποθέωνε τον ατομικισμό, κατέστρεφε τη συλλογική συνείδηση, έφτασε σήμερα να μας απειλεί όλους. Το χρέος μας τώρα είναι να πολεμήσουμε τον ίδιο τον εαυτό μας. Και θα το επιτύχουμε ευκολότερα αν τώρα και όλοι μαζί, σκύψουμε με ευλάβεια στη γενιά του 13 προκειμένου να αντλήσουμε δύναμη από τη δύναμή τους Να υπερβούμε τις διαφορές και τις αδυναμίες μας και να επαναλάβουμε ό, τι έπραξαν εκείνοι την κρίσιμη ώρα του ‘13. Σήμερα, λοιπόν, είναι και πάλι η ώρα ενός νέου εθνικού συναγερμού», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Η πανηγυρική εκδήλωση έγινε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου παρουσία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Κεφάλα και Γιώργου Αμυρά, του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Μητροπολίτη Μάξιμου, του πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, του υποψήφιου βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. στις τελευταίες εκλογές Κώστα Γάτσιου, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων και πολλών άλλων.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Συνεχίζουμε στο πνεύμα του Μωυσή Ελισάφ

Δημήτρης Σιώτος