ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τους έφερε μαζί η απαίτηση μη συνεργασίας

Με τη συνεργασία των δύο πρώτων παρατάξεων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών του Νοεμβρίου, συγκροτήθηκε το προεδρείο της διοικούσας επιτροπής του τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, λύνοντας έτσι τον «γόρδιο δεσμό» που δημιουργεί η απλή αναλογική.

Νέος πρόεδρος για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ο επικεφαλής της ΔΕΣΜΗ Γιάννης Λυκοτραφίτης, τον οποίο στη συνέχεια θα διαδεχθεί ο σημερινός αντιπρόεδρος, επικεφαλής της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών Γιάννης Τσίγκρος.
Η συνεδρίαση της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΗ, το πρωί του Σαββάτου, επισφράγισε τη συμφωνία των δύο παρατάξεων για συνδιοίκηση και ανέδειξε τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και της αντιπροσωπείας, μέχρι τον Μάιο του 2024, οπότε θα λήξει η θητεία τους.
«Στο ξεκίνημα της θητείας, μιλώντας και προσωπικά και εκφράζοντας τις διαθέσεις των συναδέλφων της ΔΕ, η προσπάθειά μας θα είναι αφενός να πιάσουμε το χαμένο νήμα της δραστηριοποίησης και λειτουργίας του ΤΕΕ, γιατί από καλοκαίρι και μετά, λόγω και προεκλογικής περιόδου και των μετεκλογικών συζητήσεων, οι ρυθμοί απόδοσης του φορέα δεν ήταν οι καλύτεροι. Όμως προχωράμε με αισιοδοξία, με διάθεση για προσφορά, καλύπτοντας και τους δυο πρωταρχικούς σκοπούς, την προάσπιση και υποβοήθηση του έργου των μηχανικών και παράλληλα, που έχει κυρίαρχη σημασία, την επιτέλεση του ρόλου του ΤΕΕ ως επιστημονικού και τεχνικού συμβούλου της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης και των συμπολιτών μας», ανέφερε ο νέος πρόεδρος Γιάννης Λυκοτραφίτης.
Η σύμπραξη των δύο παρατάξεων, ΔΚΜ και ΔΕΣΜΗ, που συνολικά είχαν καταλάβει ποσοστό 72% στις εκλογές, ήταν τελικά αυτή που ευόδωσε, αν και, σύμφωνα με τον κ. Λυκοτραφίτη, επαφές είχαν γίνει και με την Ενωτική Πρωτοβουλία Μηχανικών, με την οποία η παράταξή του είχε συνεργαστεί στην προηγούμενη θητεία. Ωστόσο, η Ενωτική Πρωτοβουλία δεν επιθυμούσε τη συμμετοχή της ΔΚΜ στα όργανα του Επιμελητηρίου.
«Εμείς και προεκλογικά και μετεκλογικά προκρίναμε τη συνεργασία χωρίς ιδιαίτερες κομματικές και πολιτικές εξαρτήσεις, και χωρίς αποκλεισμούς προσώπων και παρατάξεων. Ήταν μια χρυσή ευκαιρία, σε περίπτωση που επιθυμούσαν να διοικήσουν και οι τρεις, να συμμετέχουμε και οι τρεις, διατηρώντας η κάθε παράταξη την πολιτική της αυτονομία, με σχέσεις ειλικρίνειας. Αύτη τη θέση μας η ΔΚΜ την αποδέχθηκε, η Ενωτική Πρωτοβουλία προέτασσε τη μη συμμετοχή της ΔΚΜ στα προεδρεία της διοικούσας και της αντιπροσωπείας. Σε αυτό το πλαίσιο και για να λειτουργήσει το Επιμελητήριο έως τον Μάιο του 2024, συμφωνήθηκε τελικά με τη ΔΚΜ ότι συμπράττουμε για την προεδρεία. Προφανώς διατηρούμε την αυτοτέλεια της κάθε παράταξης, δε γίναμε μια παράταξη. Το ότι συμπράξαμε είναι μια αρχή, επειδή όμως τα προβλήματα είναι πολλά, δεν περισσεύει κανένας», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι θα επιχειρηθούν συνθέσεις και με τις υπόλοιπες παρατάξεις είτε μετέχουν είτε όχι στη διοικούσα επιτροπή.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΔΚΜ Γιάννης Τσίγκρος σημείωσε πως η συνεργασία αυτή αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την παράταξη να υλοποιήσει τις θέσεις της, μέσα σε ένα πλαίσιο συλλογικότητας, ώστε να επιτευχθεί ένα ισχυρό και εξωστρεφές Τεχνικό Επιμελητήριο.
«Η επόμενη μέρα μας προτρέπει να ακολουθήσουμε τον δρόμο της ευθύνης, ώστε με πολύ όρεξη, δουλειά και ισχυρό όραμα να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συναδέλφων για την αναβάθμιση του ρόλου του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Αφήνουμε κάθε εγωισμό στην άκρη και μοναδικός μας στόχος είναι ένα ισχυρό επιμελητήριο, ανοιχτό σε όλους και με ισχυρό ρόλο για τους μηχανικούς και την τοπική κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στην νέα 9μελή Διοικούσα Επιτροπή εκλέχθηκαν γενικός γραμματέας ο Θανάσης Μωρόγιαννης (ΔΚΜ) και μέλη οι Έφη Εξάρχου (ΔΚΜ), Θανάσης Ζαρπαλάς (ΔΕΣΜΗ), Γιώργος Παππάς (Ενωτική Πρωτοβουλία), Χρήστος Πατσούρας (ΑΚΜΗ-ΑΡΣΥΜ), Χρήστος Σαρακατσάνος (ΔΕΣΜΗ) και Βασίλης Τσούρης (ΔΚΜ).
Στο νέο προεδρείο της αντιπροσωπείας εξελέγησαν πρόεδρος Αλέξανδρος Λάμπρου (ΔΚΜ), αντιπρόεδρος ο Χρήστος Αναστασίου (ΔΕΣΜΗ) και γενικός γραμματέας ο Βαγγέλης Γιαννουλάτος (ΔΕΣΜΗ).

Σχετικά άρθρα

Συντάσσεται με τους Δήμους για την πυροπροστασία το ΤΕΕ/ΤΗ

Εν αναμονή της συμβασιοποίησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Με πλήρες και ανανεωμένο ψηφοδέλτιο οι «Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί – ΔΚΜ»