ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έκοψε τον «Γόρδιο δεσμό» για την Όαση το δημοτικό συμβούλιο

Τον «Γόρδιο Δεσμό» της Όασης αποφάσισε να κόψει τελικά το βράδυ της Τετάρτης το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, αποφασίζοντας με ευρεία πλειοψηφία την οριστική παραλαβή του έργου αποκατάστασης και την επιστροφή της εγγυητικής επιστολής στον ανάδοχο.

Βέβαια, η παραλαβή του έργου δε σημαίνει αυτόματα και την επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων, καθώς τα προβλήματα στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις παραμένουν, με τον μισθωτή να διεκδικεί κατά συνέπεια μείωση του ενοικίου, ενώ για το θέμα διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα στο Πταισματοδικείο Ιωαννίνων και έχει γίνει ερώτημα στον δήμο από το περιφερειακό γραφείο του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που εδρεύει στη Λάρισα.
Ωστόσο, η παραλαβή του έργου ήταν μονόδρομος, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουν από τη ΔΗΑΝΕΤΑΙ οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, ώστε ο μισθωτής να μην καταγγείλει τη σύμβαση και αποχωρήσει από την Όαση. Μια αποχώρηση που πιθανώς να σήμαινε πως η Όαση θα έχει την τύχη των προηγούμενων χρόνων, όταν μετατράπηκε σε «κουφάρι» εξαιτίας της εγκατάλειψης.
Για μια ακόμη φορά το θέμα συζητήθηκε εκτενώς, αν και τα όσα ακούστηκαν είχαν λίγο πολύ ακουστεί ξανά στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, αφού τον τελευταίο έναν χρόνο υπήρξαν αρκετές αναβολές του. Για τη λήψη της απόφασης είχαν προηγηθεί γνωμοδοτήσεις τόσο από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου όσο και από τη Νομική, όπως είχε αποφασιστεί σε συνεδρίαση του σώματος τον Δεκέμβριο.
Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος, ο οποίος υπογράμμισε την αναγκαιότητα να κλείσει ο φάκελος της Όασης, καθώς το πρωτόκολλο για την παραλαβή του έργου είχε συνταχθεί από τον Δεκέμβριο του 2018. Η κατασκευάστρια εταιρία προχώρησε σε εξώδικο, ζητώντας την επιστροφή της εγγυητικής επιστολής, καθώς εκτίμησή της ήταν ότι υπήρξε αυτοδίκαιη παραλαβή του έργου.
Έτσι, τον Δεκέμβριο το δημοτικό συμβούλιο ζήτησε τη γνωμοδότηση της Τεχνικής και Νομικής Υπηρεσίας του δήμου. Από τις γνωμοδοτήσεις των δύο υπηρεσιών προκύπτει ότι τα προβλήματα στο σύστημα θέρμανσης και ψύξης του κτιρίου δεν προήλθαν από την κατασκευή του έργου, αλλά μετά την παράδοσή του στη ΔΗΑΝΕΤΑΙ το 2016. Έτσι, εισηγήθηκε την οριστική παραλαβή του έργου, ώστε να μην ανακύψουν άλλα προβλήματα.

Ψήφισαν παρά τις παρατηρήσεις

Η οριστική παραλαβή του έργου, τριάμισι χρόνια μετά τη μίσθωση του κτιρίου, ψηφίστηκε από την παράταξη της δημοτικής αρχής και από τις παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα», «Ιωάννινα_2023» και «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή», με τους επικεφαλής τους, ωστόσο, να καταθέτουν μία σειρά από ενστάσεις και παρατηρήσεις.
Αντίθετος αρχικά εμφανίστηκε στην παραλαβή του έργου ο πρώην δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει ο δήμος να δώσει εντολή στον ανάδοχο να διορθώσει την όποια βλάβη ή κακοτεχνία, εφόσον δεν έχει συντελεστεί η παραλαβή, και στη συνέχεια να γίνει η παραλαβή και ο καταλογισμός της δαπάνης σε όποιον είναι υπαίτιος. «Δεν μπορεί να παραληφθεί το έργο με ένα πρωτόκολλο με παρατηρήσεις», επανέλαβε αρκετές φορές, επικαλούμενος παλαιότερη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του δήμου. Τελικά, με δεδομένο πως και εισήγηση της δικής του δημοτικής αρχής στο παρελθόν ήταν η παραλαβή του έργου, αλλά και διαβλέποντας την τάση υπερψήφισής του από συμβούλους της αντιπολίτευσης, άναψε και αυτός το «πράσινο φως».
Στην άποψη που είχε διατυπώσει και στη συζήτηση για το θέμα σε προηγούμενη συνεδρίαση, επέμεινε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, επισημαίνοντας την ανάγκη να γίνει πραγματογνωμοσύνη από το ΤΕΕ. «Να γίνει πλήρης ανάλυση για το τι φταίει και που πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες. Αυτά που φέρνετε σήμερα, είναι τα ίδια που γνωρίζαμε», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να ψηφίσει όμως τελικά και η δική της παράταξη υπέρ της παραλαβής.
Απαντώντας σε προβληματισμούς που κατατέθηκαν, ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ τόνισε ότι «καμία απόφαση δεν είναι άμοιρη κινδύνων. Όμως πρέπει να πάρουμε εκείνη την απόφαση που είναι προς όφελος της πόλης και θα διασφαλίζει την επόμενη μέρα για την Όαση, ένα κτίριο σημείο αναφοράς για την πόλη».

Επικρίσεις για την προηγούμενη δημοτική αρχή

Έντονη ήταν σε αρκετές στιγμές η κριτική που ασκήθηκε στην προηγούμενη δημοτική αρχή για τους χειρισμούς της, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την καθυστέρηση της παραλαβής.
Την αρχή έκανε ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας, ο οποίος απέδωσε την όλη εξέλιξη στο ότι έγινε η εκμίσθωση πριν παραληφθεί το έργο, με τον Θ. Μπέγκα να απαντά ότι δεν έχει καμία σχέση η μίσθωση και το ζήτημα είναι πώς παραλαμβάνεται ένα έργο.
Τη σκυτάλη πήρε ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος, ο οποίος χαρακτήρισε «εντυπωσιακό το όψιμο το ενδιαφέρον» δημοτικών συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης, όταν υπάρχει όχληση του εργολάβου για αυτοδίκαια παραλαβή από τη θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής.
Τη στάση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που οδήγησε το θέμα από αναβολή σε αναβολή, καυτηρίασε και ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας πως η ΔΗΑΝΕΤΑΙ έχει λάβει ήδη απόφαση ώστε να δοθούν οριστικές λύσεις για την εύρυθμη λειτουργίας της Όασης.
Έτσι, εμπειρογνώμονας θα εξετάσει τα προβλήματα που αφορούν στη θέρμανση και την ψύξη του κτιρίου και θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Οι λύσεις αυτές θα δρομολογηθούν σε συνεργασία της δημοτικής επιχείρησης με τον μισθωτή.
Όλες αυτές οι αναφορές προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Μπέγκα, όπως αντίδραση υπήρξε και κατά την τοποθέτηση του μισθωτή της Όασης Σπύρου Δούβαλη, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει και καθιστούν δύσκολη τη λειτουργία του καταστήματος. Ο κ. Δούβαλης δεν αποδέχθηκε ούτε την υπόνοια υπαιτιότητας του ίδιου για τα προβλήματα της κλιματιστικής μονάδας και επέμεινε πως από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε τις υπηρεσίες του δήμου και τους πολιτικούς τους προϊστάμενους για την κατάσταση. «Μου έλεγαν να μην πάρω την Όαση, γιατί είναι καταραμένη. Δεν τους άκουσα. Όμως καταραμένη δεν είναι η Όαση, αλλά ευθύνες έχουν άλλοι», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, που προκάλεσε την αντίδραση του πρώην δημάρχου, αλλά και του προεδρείου.
Οι τόνοι έπεσαν με παρέμβαση του αντιδημάρχου Γ. Αρλέτου αρχικά, ο οποίος είπε πως το δημοτικό συμβούλιο δε συζητά για την ευθύνη της όποιας κακοτεχνίας ή ζημιάς, αλλά για την παραλαβή του έργου, ενώ με θετικά λόγια για τον επιχειρηματία μίλησε και ο δήμαρχος.

Σχετικά άρθρα

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας