ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έρχονται εντατικοί έλεγχοι και αυστηρά πρόστιμα για τις ελληνοποιήσεις

Νέο σύστημα ελέγχων αλλά και επιβολής κυρώσεων προετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την πάταξη των ελληνοποιήσεων στο κρέας και το γάλα, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται περί τα τέλη Φεβρουαρίου, το αργότερο.

Την ύπαρξη του νέου πλάνου, που σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», αποκάλυψε ο πρόεδρος του Οργανισμού ΣέρκοΧαρουτουνιάν, με αφορμή την παρουσία του στα Γιάννενα για την εκδήλωση κοπής πίτας της Γαλακτοκομικής Σχολής, στο πλαίσιο της οποίας είχε επαφές με τα τοπικά στελέχη και τους εργαζόμενους του ΕΛΓΟ, αλλά και τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη.

Στόχος του υπουργείου και του Οργανισμού είναι η ισχυροποίηση των ελέγχων και η πάταξη των ελληνοποιήσεων, όπως ανέφερε, ενώ για τον σκοπό αυτό θα κινητοποιηθούν τόσο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στα σύνορα, όσο και το υπουργείο Εξωτερικών, ειδικά για ό,τι αφορά τη φέτα που κυκλοφορεί στο εξωτερικό.

«Σε περίπου δύο μήνες το αργότερο, ο υπουργός θα εξαγγείλει έναν τελείως νέο τρόπο και για ελέγχους που γίνονται αλλά και για το κυρωτικό σύστημα, τον τρόπο με τον οποίο οι παραβάτες θα τιμωρούνται», σημείωσε ο κ. Χαρουτουνιάν σε δηλώσεις του, προσθέτοντας πως «δεν μπορούν να γίνονται έλεγχοι για ελληνοποιήσεις, όταν δε φυλάς τα σύνορα».

Ο ΕΛΓΟ έχει έρθει σε επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών,ώστε ανά μήνα να υπάρχουν στοιχεία για τη φέτα που κυκλοφορεί στις 28 χώρες της Ε.Ε. Παράλληλα, με επιστημονικές μεθόδους, τις οποίες θα χρησιμοποιούν τα εργαστήρια του Οργανισμού (ένα εκ των οποίων υπάρχει και στα Γιάννενα), θα γίνονται έλεγχοι στο γάλα και, στη συνέχεια, αυστηρότεροι έλεγχοι στις επιχειρήσεις.

Για να γίνουν όλα αυτά, προϋπόθεση είναι η στελέχωση του Οργανισμού και του συνόλου των ελεγκτικών μηχανισμών. «Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα στελεχωθούν όλες οι θέσεις ελεγκτών και είμαι χαρούμενος που και στην κινητικότητα ζητήσαμε 75 θέσεις και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 204 άτομα, όποτε φαντάζομαι ότι θα αρχίσει η στελέχωση. Εννοείται ότι δεν μπορεί να γίνει κανένας σοβαρός έλεγχος αν δεν έχεις πολύ κόσμο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ. Τόνισε δε ότι, σύμφωνα με το νέο πλάνο, κάθε δίμηνο θα ανακοινώνονται ο αριθμός των ελέγχων, τα ευρήματα και η διαδικασία επιβολής κυρώσεων.

Ερωτηθείς σχετικά, ευχήθηκε η Διεπαγγελματική Οργάνωση της Φέτας να παίξει και αυτή τον ρόλο του «θεματοφύλακα» του προϊόντος. «Όλα βοηθούν. Στο εξωτερικό θεματοφύλακες των προϊόντων είναι οι ιδιοκτήτες τους, εύχομαι να παίξει αυτόν τον ρόλο και η Διεπαγγελματική», σημείωσε , ενώ κατέληξε λέγοντας πως «αν κάνουμε τη δουλειά μας καλά, κίνδυνος δε θα υπάρχει ούτε από το εσωτερικό ούτε από το εξωτερικό για τη φέτα».

Σε ό,τι αφορά τη Γαλακτοκομική Σχολή, ο κ. Χαρουτουνιάν σημείωσε πως υπάρχουν προβλήματα, με κυρίαρχο την αποκατάσταση της στέγης, ένα έργο που είχε δρομολογηθεί κατά την προηγούμενη θητεία του στην ίδια θέση, το 2015.

«Βρίσκομαι εδώ για να ξαναδώ γνωστούς και φίλους, να δούμε τη Γαλακτοκομική, που έχει προβλήματα. Είχαμε εξασφαλίσει χρήματα για τη στέγη το 2015, ένα έργο που δεν έγινε ποτέ.Ελπίζω φέτος το καλοκαίρι να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε. Ήρθα επίσης για να συναντήσω και τον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, γιατί στηριζόμαστε πολύ στη βοήθεια της περιφέρειας», ανέφερε.

Η κοπή της πίτας

Παρουσία του προέδρου του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» ΣέρκοΧαρουτουνιάν, εκπροσώπων αρχών και φορέων, η διεύθυνση, οι εκπαιδευτικοί και οι σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής.

Τις ευχές του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, τονίζοντας τη σημασία του πρωτογενούς τομέα και τη στήριξη της Μητρόπολης σε αυτόν, σημείωσε ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης π. Θωμάς Ανδρέου.

Τη στήριξη του Οργανισμού στη Σχολή εξέφρασε κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Χαρουτουνιάν, ενώ στις ευχές του προς τους σπουδαστές μετέφερε τη φράση της Έλινορ Ρούσβελτ πως «το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους».«Εμείς προσπαθούμε να σας δώσουμε όλα τα εφόδια που μπορούμε, για να μπορέσετε εσείς στη συνέχεια να γίνετε πολύ καλοί σε αυτό που έχετε επιλέξει», σημείωσε.

Την πίτα έκοψε η διευθύντρια της Σχολής Αλεξάνδρα Μέγα, ευχαριστώντας για την παρουσία τους τον αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Βασίλη Βλέτσα, τη δημοτική σύμβουλο Βάσω Μέγα, τον πρόεδρο του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη, τον πρόεδρο της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Γιάννη Δεκόλη και τον ταμία του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Μιχάλη Τζίμα.

Σχετικά άρθρα

Διεπαγγελματική Φέτας εναντίον Υπουργείου για το ζήτημα των ελέγχων

Μειώνονται οι παραγωγοί, λιγοστεύει το γάλα

Προς λύση το θέμα των πιστοποιήσεων των πτηνοτρόφων