ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα ή κάθε εμπόδιο για καλό;

Έντονος είναι ο προβληματισμός στη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ και στη δημοτική αρχή για το έργο της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού του βιολογικού καθαρισμού, μετά την αποχώρηση από τη διαδικασία της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ, που είχε αναδειχθεί ανάδοχος.

Το θέμα έρχεται προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ, στην ημερήσια διάταξη της οποίας είναι εγγεγραμμένα ως θέματα η ανάκληση της με αριθμό 13/305/27.08.2019 απόφασης του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Ι. με θέμα «Κατακύρωση του διαγωνισμού του έργου: Επέκταση Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών», σύμφωνα με το άρθρο 26 του Ν.3669/2008 και τους όρους της διακήρυξης, και η κατακύρωση του διαγωνισμού στον δεύτερο μειοδότη.
Αν τα δύο θέματα ψηφιστούν ως έχουν, τότε αυτό σημαίνει πως ανάδοχος θα αναδειχθεί η εταιρεία «Μεσόγειος ΑΕ» και η όλη διαδικασία θα συνεχιστεί, με την αποστολή στο Ελεγκτικό Συνέδριο του φακέλου του έργου, ώστε να προκύψει από εκεί μετά από διάστημα κάποιων μηνών το «πράσινο φως».
Ωστόσο, υπάρχουν απόψεις, που έχουν εκφραστεί και στον δήμαρχο Ιωαννίνων, ότι η λύση αυτή δεν είναι η πλέον πρόσφορη και ίσως θα πρέπει να υπάρξει μια περαιτέρω διερεύνηση, προκειμένου να εξεταστούν και εναλλακτικά σενάρια. Και όταν μιλάμε για εναλλακτικά σενάρια, εννοούμε την ακύρωση της όλης διαδικασίας και τη διενέργεια νέου διαγωνισμού.
Κάθε λύση έχει τα υπέρ της και τα κατά της. Η συνέχιση της διαδικασίας ελλοχεύει τον κίνδυνο να προκύψουν ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις, που ενδεχομένως να τινάξουν το έργο στον αέρα. Όπως έχει επισημανθεί σε ανύποπτο χρόνο, υπάρχουν στην όλη διαδικασία αρκετές αστοχίες, που ενδεχομένως επισημανθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και δε συναινέσει έτσι απλά στην εκτέλεση του έργου. Ένα δεύτερο μείον είναι το ότι το έργο του βιολογικού, όταν φτάσει αισίως να ολοκληρωθεί, θα έχει περάσει περίπου μια δεκαετία από όταν ξεκίνησε να μελετάται, κάτι που συνεπάγεται πως θα είναι παρωχημένο τεχνολογικά, αφού οι τεχνολογίες διαχείρισης αποβλήτων έχουν αλλάξει μέσα σε αυτό το διάστημα.
Από την άλλη, η ακύρωση της διαδικασίας και η διενέργεια νέου διαγωνισμού, πιθανότατα μειοδοτικού και όχι με τη μέθοδο μελέτης- κατασκευής, όπως είναι αυτός που «τρέχει», κρύβει τον κίνδυνο να υπάρχει απώλεια της εξασφαλισμένης χρηματοδότησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη». Ωστόσο, αν υπάρχουν διαβεβαιώσεις σε κυβερνητικό και υπηρεσιακό επίπεδο ότι δε θα προκύψει τέτοιο ενδεχόμενο, τότε ίσως είναι η βέλτιστη λύση, αρκεί βέβαια να τρέξουν οι διαδικασίες με γοργούς ρυθμούς.
Ποια από τις δύο λύσεις θα προκριθεί, θα φανεί ίσως σήμερα, ίσως όμως και όχι, αν γίνει δεκτή η πρόταση να υπάρξει μια μικρή παράταση διερεύνησης όλων των πτυχών του θέματος.
Θολό είναι, πάντως, το τοπίο και σε σχέση με την απόσυρση της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ, η οποία έγινε με έγγραφό της στις 30 Δεκεμβρίου, μια μόλις ημέρα πριν την προθεσμία εκπνοής της εγγυητικής.
Η κοινοπραξία προβάλλει ως αιτιολογία πως έχουν παρέλθει επτά χρόνια από την εκκίνηση της διαδικασίας και πλέον δεν κρίνει συμφέρουσα την εμπλοκή της στο έργο. Βέβαια, το έκρινε συμφέρον μέχρι πριν λίγους μήνες, καθώς είχε καταθέσει κανονικά την εγγυητική, ύψους 400.000 ευρώ περίπου, όταν ανακηρύχθηκε ανάδοχος.
Ενδεχομένως, η επιστροφή της εγγυητικής να μη γίνει χωρίς δεύτερη σκέψη και να αναζητηθεί τρόπος να εκπέσει προς όφελος της ΔΕΥΑΙ.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων

Διακοπή νερού στην πόλη την Τρίτη

Ηπειρωτικός Αγών

Πολύωρη διακοπή νερού στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης