ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πολλά τα οφέλη και για την Ήπειρο

Ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή της Ηπείρου καθίσταται η επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή του αγωγού EastMed, που θα καταλήγει στο Φλωροβούνι Θεσπρωτίας, καθώς φαίνεται να είναι η μοναδική ασφαλής προοπτική για να καρπωθεί και η περιοχή τα οφέλη του φυσικού αερίου σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Κι αυτό γιατί όλες οι άλλες εναλλακτικές, που κατά καιρού έχουν πέσει στο τραπέζι, όπως η μεταφορά υγροποιημένου αερίου με πλοία στην Ηγουμενίτσα και η διοχέτευσή του στη ν υπόλοιπη Ήπειρο, δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, αλλά κυρίως θα απευθύνονται σε λίγους βιομηχανικούς χρήστες και όχι στο σύνολο των νοικοκυριών.
Άλλωστε, ο σχεδιασμός της Δημόσιας Επιχείρησης Διανομής Αερίου βάζει την Ήπειρο στον «χάρτη» όχι νωρίτερα από το…2036 και μόνο υπό προϋποθέσεις, αν και είναι ηλίου φαεινότερο πως η πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια είναι αναγκαιότητα για την περιοχή, λόγω κυρίως των κλιματολογικών συνθηκών.
Η κατασκευή του αγωγού EastMed είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογή του σχεδιασμού και η Ήπειρος θα μπορέσει να έχει πρόσβαση πολύ νωρίτερα, αρκεί βέβαια στη διάρκεια των εργασιών για τον αγωγό να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και για την ανάπτυξη ενός τοπικού δικτύου.
«Η υλοποίηση του έργου παίρνει χρόνια. Οι ειδικοί λένε ότι εάν όλα πάνε καλά μπορεί να είναι το 2025 – 2026… Επειδή θα περνά από την Κρήτη και μετά από την δυτική Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία και την Ήπειρο, ένα ακόμα όφελος θα είναι ότι θα συνδεθούν με φυσικό αέριο, όταν ο αγωγός αυτός ολοκληρωθεί, και περιοχές της χώρας που δεν έχουν σήμερα φυσικό αέριο. Άρα θα είναι κέρδος και για τις επιχειρήσεις και για τους λιανικούς καταναλωτές. Θα γίνουν επενδύσεις, θα δουλέψουν άνθρωποι, θα υπάρξουν θέσεις εργασίας και πιθανότατα θα υπάρξουν και καλύτερες τιμές για το φυσικό αέριο», ανέφερε , μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον Real fm.
Τη μεγάλη σημασία που έχει για την Ήπειρο η διέλευση του αγωγού EastMed από την περιοχή μας, ανέδειξε τον περασμένο μήνα και ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Παπαγιάννης, μιλώντας στο Συνέδριο Ενεργειακής Ασφάλειας Ανατολικής Μεσογείου που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Παράρτημα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ο κ. Παπαγιάννης στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι θα συμβάλει αφενός στην ανάπτυξη του λιμένος Ηγουμενίτσας, με αποτέλεσμα να καταστεί αυτός στρατηγικής σημασίας, αφετέρου στην ευρύτερη αναβάθμιση της Ηπείρου.

Τι σηματοδοτεί το έργο

Η διακρατική συμφωνία κατασκευής του EastMed υπεγράφη το απόγευμα στο Ζάππειο Μέγαρο από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας Κωστή Χατζηδάκη, Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς και Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη, παρουσία των Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Αναστασιάδη και Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Το σχέδιο για τον EastMed, συνολικού κόστους περίπου 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Ιταλία, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Μάλιστα, όπως γράφει η βρετανική οικονομική εφημερίδα «Financial Times», στόχος είναι να καλύπτει το 10% των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο.
Ο αγωγός EastMed είναι η επιλογή που συγκεντρώνει τα περισσότερα οικονομικά και πολιτικά πλεονεκτήματα για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη -κάτι που προκύπτει από τις προκαταρκτικές μελέτες για το έργο που εκπονήθηκαν για λογαριασμό της εταιρείας ΥΑΦΑ Ποσειδών που διαχειρίζεται το έργο και στην οποία συμμετέχουν με ποσοστά 50%-50% η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison.
Η συμφωνία αποτελεί την πρώτη μεγάλη κίνηση της Αθήνας στη διπλωματική «σκακιέρα» για τη νέα χρονιά, και η οποία αναμένεται να αλλάξει -εφόσον τελικά φτάσει στην υλοποίησή του το έργο- τα ενεργειακά δεδομένα στην περιοχή.
Η σπουδαιότερη γεωπολιτική παράμετρος του εγχειρήματος, εξάλλου, αφορά την παράκαμψη της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσογείου, η οποία επιχειρεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να μπει στο πρόγραμμα μέσω της παράτυπης οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Λιβύη.
Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα «ανοίγματος» σε ενεργειακούς διαδρόμους για τα ελληνικά κοιτάσματα εφόσον αυτά εντοπιστούν και αφού ξεπεραστούν τα ζητήματα όσον αφορά τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών, ενώ αναβαθμίζει ενεργειακά την Ελλάδα η οποία θα αποτελέσει το κομμάτι αυτού του μεγάλου διαμετακομιστικού κέντρου ενέργειας σε όλη την νοτιανατολική Μεσόγειο.

Συμφωνία ΔΕΠΑ- Energean

Της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed προηγήθηκε η υπογραφή δήλωσης προθέσεων μεταξύ Energean και ΔΕΠΑ για την πώληση και αγορά 2 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου τον χρόνο, από τα κοιτάσματα της Energean στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ, όπου η Energean ήδη επενδύει 1,7 δισεκ. $ για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Tanin.
Περισσότερες λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων οι όροι, τα σημεία διάθεσης, η σύσταση του φυσικού αερίου, o ναυλωτής κ.λπ. θα συμφωνηθούν και θα καταγραφούν στη Συμφωνία για την Πώληση και Αγορά Αερίου (GSPA).
Μιλώντας στην τελετή υπογραφής, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς τόνισε ότι με τη συμφωνία διεθνοποιείται ακόμη περισσότερο ο ρόλος της εταιρείας, ενώ πρόσθεσε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα ανακοινωθούν οι ανάδοχοι για τις μελέτες του έργου, προκειμένου σε ορίζοντα δύο ετών να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση. Υπογράμμισε ότι από τις προκαταρκτικές μελέτες προκύπτει πως το έργο είναι βιώσιμο και εκτίμησε ότι τα κόστη θα είναι πολύ μικρότερα, καθώς οι τεχνολογίες έχουν προοδεύσει. Τόνισε, ακόμη, ότι το έργο εμπορικά θα βοηθήσει τόσο την ευρύτερη περιοχή όσο και τον ρόλο της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας τόνισε από την πλευρά του ότι το έργο δημιουργεί μια διέξοδο για το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου που αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού και τον ανταγωνισμό, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει επιτυχία και στις γεωτρήσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα. Όπως είπε ο κ. Ρήγας, η πλωτή υποδομή επεξεργασίας του φυσικού αερίου που θα εγκατασταθεί στην περιοχή έχει δυναμικότητα 8 δισ. κυβικών μέτρων το χρόνο, από τα οποία τα 5 δισ. έχουν δεσμευτεί για την αγορά του Ισραήλ και με την συμφωνία που υπεγράφη με τη ΔΕΠΑ, καλύπτονται άλλα 2 δισ. κυβικά μέτρα.

Σχετικά άρθρα

Έναν χρόνο πίσω ο σχεδιασμός για το φυσικό αέριο

Energean – Δωρεά εξοπλισμού στη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα»

Ηπειρωτικός Αγών

Επεκτείνεται στο Μαρόκο η Energean