ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η ώρα της ΔΕΥΑΙ σε ένα ακόμη δημοτικό συμβούλιο

Με την… καθιερωμένη πλέον ώρα της ΔΕΥΑΙ ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με τα θέματα της δημοτικής επιχείρησης να κυριαρχούν, για μία ακόμη φορά, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση.

Τον κύκλο της συζήτησης άνοιξε η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», με τον επικεφαλής της Θωμά Μπέγκα να ζητά ενημέρωση για το έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού και του διαγωνισμού για τη λυματολάσπη, για να λάβει από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Άρη Μπαρτζώκα την ίδια απάντηση με αυτή της προηγούμενης συνεδρίασης, ότι δηλαδή ετοιμάζεται ο φάκελος ώστε να αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο.
Ωστόσο, περισσότερο ενδιαφέροντα ήταν τα ερωτήματα που έθεσε ο Θωμάς Γιωτίτσας, από την ίδια παράταξη, αναφερόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΙ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Η συνεδρίαση είχε ως βασικό θέμα την υποβολή πρότασης για την ενεργειακή αναβάθμιση του αντλιοστασίου της ΔΕΥΑΙ στην Κρύα σε πρόσκληση με προθεσμία έως το τέλος του έτους, με τη σύνταξη της πρότασης να ανατίθεται σε εξωτερικό συνεργάτη, λόγω αδυναμίας που δήλωσαν οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΙ.
Ο κ. Γιωτίτσας, ωστόσο, επεσήμανε ότι τέθηκαν δύο ακόμη θέματα, που αφορούν στην ανάθεση σε δικηγόρους της υπόθεσης της εθελούσιας εξόδου των πέντε εργαζομένων και το θέμα των δικαστικών διαφορών με τον Σύλλογο Εργαζομένων σχετικά με το μισθολογικό, επικρίνοντας τη δημοτική αρχή, για το μεν πρώτο ότι ενώ μπορούσε, δεν έλυσε το θέμα των εργαζομένων που σήμερα «δε φαίνονται» ως εργαζόμενοι, για το δε δεύτερο ρώτησε αν είναι πολιτική απόφαση να μην προχωρήσει η δικαστική διαμάχη.
Απαντώντας ο κ. Μπαρτζώκας, σημείωσε πως για την εθελούσια έξοδο ακόμη δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης, ενώ για το δεύτερο σημείωσε ότι θα γίνει συζήτηση με τους νομικούς των δύο πλευρών, προκειμένου να επιχειρηθεί λύση. «Κανείς δεν είπε ότι θα υπάρξει συμβιβασμός, ούτε ότι αν προκύψει συμβιβασμός θα είναι εκτός νομικών πλαισίων», σημείωσε.

Δεν ανησυχεί για την κατάργηση του Φιλόδημου

Το θέμα της κατάργησης του «Φιλόδημου» τέθηκε από όλες τις παρατάξεις και προβληματισμός υπάρχει και στη δημοτική αρχή. Ωστόσο, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση που έλαβε, κανένα έργο του προγράμματος δεν κινδυνεύει, καθώς στις αρχές του χρόνου αναμένεται να ανακοινωθεί το διάδοχο πρόγραμμα, ενώ, παράλληλα, δεν έχει ζητηθεί από τους δήμους να μη στέλνουν προτάσεις. «Όσες μελέτες ώριμες έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου, θα τις στείλουμε κανονικά», ανέφερε ο δήμαρχος.

Στους δήμους η διαχείριση του προσφυγικού

Τέλος, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο προσφυγικό, σημειώνοντας πως επίκεινται αλλαγές, με τους δήμους να αναλαμβάνουν τη διαχείριση και τονίζοντας πως ο δήμος θα πρέπει να αναμένει τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. «Το αμέσως επόμενο διάστημα θα αλλάξει όλη η διαδικασία, γιατί φαίνεται πως από εδώ και πέρα, τα χρήματα θα έρχονται στον δήμο ή αναπτυξιακές εταιρίες του δήμου, που είναι πιο ευέλικτες. Περιμένοντας τις νομοθετικές ρυθμίσεις θα έχουμε να κάνουμε αναλυτική συζήτηση, κατά το μικρό αυτό χρονικό διάστημα έχουμε επιταχύνει όλες τις δράσεις μας, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε», σημείωσε.

Σε δεύτερο χρόνο η αναμόρφωση της πλατείας

Λύση ανάγκης είναι η αποκατάσταση των σπασμένων πλακιδίων στην κεντρική πλατεία, με την αναμόρφωσή της να παραπέμπεται σε δεύτερο χρόνο.
Αυτό επισημάνθηκε στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου, μετά από παρέμβαση του πρώην δημάρχου Θ. Μπέγκα, που έκανε λόγο για αποσπασματικές παρεμβάσεις, που οδηγούν σε απώλεια χρημάτων, ενώ εκκρεμεί ο σχεδιασμός επί θητείας του για πλήρη ανάπλαση της πλατείας.
«Η εικόνα της πλατείας στην πόλη μας είναι αξιοθρήνητη. Δεν είναι δυνατό να μένουμε με μια τέτοια πλατεία. Διορθώνουμε τα σπασμένα πλακάκια, παίρνουμε έτσι μια ανάσα για να κάνουμε το επόμενο βήμα για την αναμόρφωση της πλατείας», απάντησε ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, επαναλαμβάνοντας ότι η μελέτη που είχε επιλεγεί παλιότερα και μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό δεν ικανοποιεί αισθητικά μεγάλη μερίδα πολιτών.

Με διαφορετική διαδικασία η επιχορήγηση των συλλόγων

Τέλος, κατά τη διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης τονίστηκε ότι θα πληρωθούν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής προς τους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους. Στο εξής, ωστόσο, ενδέχεται να ακολουθηθεί μια διαφορετική διαδικασία και να επιχορηγούνται συγκεκριμένες δράσεις συλλόγων.

Σχετικά άρθρα

Δύο μελέτες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων

Διακοπή νερού στην πόλη την Τρίτη

Ηπειρωτικός Αγών