ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επιστρέφει από την Αλβανία η 5η ΕΜΑΚ

Στη βάση τους στα Γιάννενα επιστρέφουν οι 15 άνδρες της 5ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, που βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Αλβανία, για να συνδράμουν στις έρευνες εντοπισμού και ανάσυρσης επιζώντων, μετά τον φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αρχικά, η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ επιχείρησε στο Δυρράχιο, όπου διέσωσε κάτω από τα συντρίμμια έναν 24χρονο, μετά από μια δύσκολη επιχείρηση, που διήρκησε έξι ώρες. Στη συνέχεια, μετακινήθηκε στην πόλη Θουμάνε, βόρεια του Δυρραχίου, συμμετέχοντας στις εκεί έρευνες από κοινού με την 1η ΕΜΑΚ Αθηνών. Ωστόσο, οι έλληνες διασώστες δεν κατάφεραν να εντοπίσουν άλλους επιζώντες και το έργο τους περιορίστηκε στην ανάσυρση νεκρών.
Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί στη γειτονική χώρα και σήμερα δόθηκε εντολή στις δύο ομάδες της ΕΜΑΚ να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Οι άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ επέστρεψαν με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μετέφερε στην Αλβανία μια ομάδα 16 ατόμων της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ η αποστολή της 5ης ΕΜΑΚ επιστρέφει οδικώς μέσω Κακαβιάς.
Ο επίσημος αριθμός των θυμάτων παραμένει στους 49, ενώ ο συνολικός αριθμός των ατόμων που είχαν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης ανέβηκε σε 1.050. Από αυτούς οι 65 παραμένουν στο νοσοκομείο με σοβαρότερα τραύματα, ενώ ένα νεαρό κορίτσι βρίσκεται σε κώμα.
Στο Δυρράχιο σοβαρές ζημίες έχουν υποστεί 701 κτίρια, εκ των οποίων τα 12 καταστράφηκαν ολοσχερώς και τα 176 κρίθηκαν ακατοίκητα. Ζημίες υπάρχουν και στην περιφέρεια των Τιράνων. 15 σπίτια καταστράφηκαν και 239, ανάμεσα τους και παλιά αρχοντικά, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Συγκεντρώνει βοήθεια ο Ερυθρός Σταυρός

Τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας καθώς και είδη πρώτης ανάγκης, καινούργια ρούχα και κουβέρτες σε καλή κατάσταση συγκεντρώνει για τους σεισμοπαθείς της Αλβανίας το περιφερειακό τμήμα Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει, μπορεί να προσέρχεται στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρούμ στο παλιό «Χατζηκώστα», από τη Δευτέρα 2 έως την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου και ώρες 7.30 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι.
«Απευθυνόμενοι στα φιλάνθρωπα συναισθήματα των Γιαννιωτών συμπολιτών μας, ευελπιστούμε στην συνδρομή τους, προκειμένου να ικανοποιήσουμε κάποιες από τις ανάγκες των συνανθρώπων μας. Η συνεισφορά αυτή αποτελεί έμπρακτη απόδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης στο ανθρωπιστικό έργο του Οργανισμού μας και μας ενθαρρύνει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες κοινωνικές προκλήσεις της εποχής μας», αναφέρεται στο κάλεσμα.

Σχετικά άρθρα

Σταθερό σημείο αιμοδοσίας: Έγινε πράξη ένα αίτημα ετών

Αποστόλης Τζελέτας

Χρήματα και τρόφιμα για τους πληγέντες συγκεντρώνει ο Ερυθρός Σταυρός

Εκπαιδεύει τα στελέχη του και τους εθελοντές του το Ioannina Lake Run