ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Κόκκινες γραμμές» για ΚΕΝ Άρτας και ΒΙ.ΠΕ.

Σε μια καταγραφή των θέσεων όλων των παρατάξεων για το προσφυγικό ζήτημα εξελίχθηκε η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να προκύψουν νέα δεδομένα, πέραν της άρνησης της περιφερειακής αρχής για δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων σε δύο χώρους, στο ΚΕΝ Άρτας και σε ένα παλιό εργοστάσιο στη Βιομηχανική Περιοχή.

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών και, όπως πρόσφατα είχε συζητηθεί στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους περιφερειάρχες, αντίστοιχο κέντρο ενδέχεται να δημιουργηθεί και στην Ήπειρο.
Ωστόσο, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης μετέφερε τη διαφωνία στην αξιοποίηση των δύο παραπάνω χώρων, που είχαν προταθεί από τους αρμόδιους φορείς για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, και πλέον η αναζήτηση συνεχίζεται.
Όπως σημείωσε, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί το στρατόπεδο του ΚΕΝ στην Άρτα καθώς βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, όπως επίσης δεν ενδείκνυται και το εργοστάσιο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων. Μετά την επικοινωνία αυτή, ενημερώθηκε πως δε θα χρησιμοποιηθούν οι δύο αυτοί χώροι και θα αναζητηθούν άλλοι.
Το θέμα τέθηκε στην ημερήσια διάταξη του περιφερειακού συμβουλίου, μετά από αίτημα των παρατάξεων «Ορίζοντες Ηπείρου» και «Λαϊκή Συσπείρωση», οι επικεφαλής των οποίων «άνοιξαν» τη συζήτηση.
Με κριτική στην περιφερειακή αρχή συνδύασε την κατάθεση πέντε προτάσεων για το προσφυγικό ο Σπύρος Ριζόπουλος.«Κε. Καχριμάνη αυτή τη στιγμή έπρεπε να έχετε ένα σχέδιο που θα διαφυλάσσει την ομαλή λειτουργία της περιφέρειας Ηπείρου και δεν το έχετε. Σας ρωτάω και τώρα να μας απαντήσετε υπεύθυνα, πόσο κόσμο ακόμα περιμένουμε; Το 1% το έχουμε ήδη ξεπεράσει, αφού σήμερα φιλοξενούμε 3.500 ανθρώπους στην Ήπειρο. Χάσατε δύο μήνες ενώ μπορούσατε να έχετε ρωτήσει τον κ. Θεοδωρικάκο ή να του έχετε δώσει τις ερωτήσεις που σας στείλαμε. Στη διαχείριση κρίσεων το σημαντικό δεν είναι να τηρείς κατά γράμμα το σχέδιο, αλλά να έχεις έναν μπούσουλα από τον οποίο να αποκλίνεις. Εσείς δεν έχετε ούτε αυτό και είμαστε όχι στο “παρά πέντε” αλλά στο “και πέντε”», σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε με τις προτάσεις της παράταξης.
Οι προτάσεις αφορούν την αναθεώρηση του προϋπολογισμού και την πρόβλεψη κωδικού για τη διαχείριση του προσφυγικού, τη συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης με τους δημάρχους για να ετοιμάσουν τις υποδομές τους, το αίτημα στον πρωθυπουργό για να συμβάλουν οι εθνοφύλακες στη διαφύλαξη της τάξης, την προετοιμασία κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών- προσφύγων και την ενεργοποίηση του ρόλου της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των βιομηχανιών της Ηπείρου.
Ο Γιώργος Πρέντζας μετέφερε την άποψη της ΛαΊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ, που πρόσφατα σημείωσε από τα Γιάννενα ο Γ.Γ. του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας. Εξέφρασε τη διαφωνία του με την δημιουργία των κλειστών κέντρων, καθώς και με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και της σύμβασης Δουβλίνο 2, που δεν επιτρέπουν τη μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες που επιθυμούν.
«Οι άνθρωποι αυτοί έκαναν έγκλημα για να κλείνονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα; Ή στη Δύση τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται λάστιχο. Παραβιάζονται βασικά ατομικά δικαιώματα. Το ατομικό δικαίωμα στην εξέταση του ασύλου είναι ουσιαστικό. Για να τα κάνεις αυτά σαν χώρα, πρέπει να έχεις ένα στον ορίζοντά σου: να έχουν δικαίωμα να πηγαίνουν σε όποια χώρα επιθυμούν», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ξεκαθαρίζοντας πως οι περιφέρειες δεν εμπλέκονται στις διαδικασίες για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως η περιφέρεια δε διαθέτει ούτε χώρους, ούτε διαμερίσματα για μίσθωση, ενώ όσες φορές κλήθηκε η περιφέρεια να εκφράσει την άποψή της, επικεντρώθηκε στην ανάγκη ισοκατανομής προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα και ειδικής μέριμνα για τους ανήλικους, στην ανάγκη ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών και στην ανάγκη να μπει ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ και να ενισχυθεί ο ρόλος των δήμων.
«Εκείνο για το οποίο εμείς έχουμε δεσμευτεί στην κυβέρνηση, είναι να συμβάλουμε ούτως ώστε η φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών να γίνει με τους λιγότερους δυνατόν κοινωνικούς κραδασμούς. Αφουγκραζόμαστε τις απόψεις, τις διαφωνίες των κατοίκων. Είναι εύλογη και η επισήμανση πως οι εγκαταστάσεις προσφύγων σε πολυκατοικίες να γίνεται με προσοχή και έρευνα ώστε να μη διασαλευθεί η κοινωνική συνοχή. Δεν μπορούμε όλους αυτούς που καλοπροαίρετα εκφράζουν προβληματισμούς, να τους στιγματίζουμε ως ρατσιστές. Δε συμφωνούμε βέβαια και με τις τυφλές αντιδράσεις του τύπου “μακριά από μας οι πρόσφυγες”. Δε συμφωνούμε επίσης και με εκείνους που τάσσονται με τη λογική των ανοικτών συνόρων και του κλεισίματος των κέντρων που θα προκαλέσουν πολύ περισσότερα προβλήματα και στους ίδιους, αλλά και στους μόνιμους κατοίκους», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως η Ήπειρος έχει δώσει και στο παρελθόν μαθήματα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
«Η εθνική ασφάλεια δε διακυβεύεται. Αν ληφθούν υπόψη τα παραπάνω, τότε δεν θα υπάρξει ζήτημα ούτε για την κοινωνική συνοχή σε περιοχές όπου θα εγκατασταθούν για μικρό ή και μεγαλύτερο διάστημα οι πρόσφυγες», κατέληξε.
Εκ μέρους της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», ο περιφερειακός σύμβουλος Άρης Σπέγγος επεσήμανε ότι η πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες δεν μπορεί να περιλαμβάνει κατασταλτικά μέτρα, όπως είναι τα κέντρα κλειστού τύπου, ούτε αποκλεισμούς από την περίθαλψη, την εκπαίδευση και την εργασία. «Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν επιβεβαιώνουν τα παραπάνω και είναι αυτές που αποτελούν βόμβα στην κοινωνία μας. Καλούμε σήμερα το σώμα να το επισημάνει καθαρά και χωρίς υπεκφυγές και να λάβει σαφή θέση υπέρ της παροχής ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες», σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Με κατεύθυνση την επίτευξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής, ώστε να υπάρχει αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη, κινήθηκαν οι θέσεις της παράταξης «Ήπειρος Όλον», με τον εισηγητή Παύλο Φραγκούλη να σημειώνει την ανάγκη η Frontex να αναλάβει την φύλαξη των συνόρων και την ανάγκη αλλαγής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και της συνθήκης του Δουβλίνου.
Στις αιτίες που δημιουργούν το προσφυγικό ζήτημα, τους πολέμους και τις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο» Νίκος Ζήκος, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι οι πρόσφυγες, το πρόβλημα είναι οι πόλεμοι», επιρρίπτοντας ευθύνες και στη χώρα μας για την εμπλοκή της. Τόνισε δε ότι πρέπει να γίνει έλεγχος της διαχείρισης των χρημάτων από τις ΜΚΟ, ενώ επέκρινε τη δημιουργία κλειστών κέντρων, επισημαίνοντας ότι θα ενισχύσουν τα φασιστικά μορφώματα. Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η τοποθέτηση του επικεφαλής της «Ανυπότακτης Ηπείρου» Κ. Νουτσόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης σεβασμός στα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ελληνική Αυγή για την Ήπειρο» Κωνσταντίνος Αναγνώστου ζήτησε δημοψήφισμα και άμεση επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης.
Τέλος, ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Σάκης Βλέτσας επεσήμανε ότι το προσφυγικό θα μεταβάλλει το προφίλ των περιοχών εγκατάστασης, ενώ σημείωσε ότι σε μια απόφαση θα πρέπει να περιλαμβάνεται η ανάγκη διάκρισης των ρόλων και αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως και η παρακολούθηση του θέματος από γνωμοδοτική επιτροπή.

Σχετικά άρθρα

Για λόγους ελαφριάς συντήρησης η παράταση της διακοπής κυκλοφορίας

Αποστόλης Τζελέτας

«Είπα… ξείπα» για την επικινδυνότητα της Εγνατίας

Αποστόλης Τζελέτας

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας