ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δύο προτάσεις για ΙΕΚ στο Αργυρόκαστρο

Τη δημιουργία ελληνικού δημόσιου ΙΕΚ στο Αργυρόκαστρο ζητούν από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως οι βουλευτές Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα και Γιώργος Αμυράς, με δύο ξεχωριστές ερωτήσεις τους.

Η κ. Κεφάλα επικαλείται τόσο την ανάγκη μεταλυκειακής εκπαίδευσης των ομογενών μας εκεί, καθώς δεν υπάρχει σχετική εκπαιδευτική επιλογή για τους νέους της μειονότητας, όσο και την συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών Ελλάδας και Αλβανίας σε θέματα Παιδείας και Πολιτισμού του 2000, ζητώντας από την υπουργό να δει όλες τις προοπτικές που υπάρχουν είτε για τη δημιουργία αυτόνομου ΙΕΚ είτε παραρτήματος του ΙΕΚ Ιωαννίνων, «καθώς, σε κάθε περίπτωση, δεκάδες νέοι της ελληνικής μειονότητας, από περισσότερα από 90 χωριά, θα έχουν μια ουσιαστική μεταλυκειακή εκπαιδευτική επιλογή στη μητρική τους γλώσσα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Τη δημιουργία παραρτήματος των ΙΕΚ Ζίτσας ή Ιωαννίνων στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας προτείνει, από την πλευρά του, ο Γιώργος Αμυράς. «Η εθνική ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, που αριθμεί έως 300.000 μέλη σε 99 χωριά, χρειάζεται ένα εξελιγμένο εκπαιδευτικό σύστημα, που θα δίνει τη δέουσα προσοχή και σεβασµό στις ιδιαιτερότητες των µελών της. Σημειώνεται ότι όποιες αλλαγές έχουν επιτευχθεί, είναι απόρροια της πίεσης που ασκείται από την ελληνική κοινότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά και προτείνει να δοθεί χείρα βοηθείας με την ένταξη στον νέο Κανονισμό Λειτουργίας ΙΕΚ της χώρας μας της δυνατότητας λειτουργίας τμημάτων ΙΕΚ εκτός έδρας στη γειτονική χώρα.
Επισημαίνει, τέλος, ότι τα ΙΕΚ Ζίτσας ή Ιωαννίνων μπορούν να στελεχώσουν με διοικητικό προσωπικό ή αποσπασμένους εκπαιδευτικούς το παράρτημα στο Αργυρόκαστρο. Επίσης, οι εκπαιδευτές που θα επιλεγούν, θα είναι από τον αξιολογικό πίνακα της περιφέρειας Ηπείρου και θα αφορούν σε καταρτιζόμενους ομογενείς από την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς εργασίας, οι ειδικότητες που έχουν ζήτηση και άμεση επαγγελματική απορρόφηση, είναι ενδεικτικά ο τομέας της μαγειρικής, της τυροκομίας, της αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής και της ασφάλειας προσώπων και υποδομών.

Σχετικά άρθρα

Ανοίγει ο δρόμος για να βρεθούν λύσεις στην παραλίμνια περιοχή

Αποστόλης Τζελέτας

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»