ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αλλού τα σκουπίδια, απ’ αλλού ο πρόεδρος

Τρίτη και… οριστική ήταν αυτή τη φορά η εκλογή των μελών της διοίκησης του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, καθώς, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες, εδώ και ένα μήνα περίπου έχει υπογραφεί η σύστασή του.

Ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής ήταν αυτός που επικράτησε στη «μάχη» για την προεδρία με 17 ψήφους σε σύνολο 30, ενώ 12 ψήφους έλαβε ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος. Και αυτή τη φορά, όπως και την προηγούμενη, που εξελέγη πρόεδρος ο τότε δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Στάθης Γιαννούλης, η προεδρία «ξέφυγε» από τον νομό Ιωαννίνων που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός απορριμμάτων.
Στην «εσωτερική μάχη» του δήμου Ιωαννιτών για τη θέση της αντιπροεδρίας ανάμεσα στον αντιδήμαρχο Γιώργο Αρλέτο και τον πρώην δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, κέρδισε ο δεύτερος με 16 ψήφους έναντι 14.

Πέντε τακτικά και πέντε αναπληρωματικά μέλη (ανάλογα με τον αριθμό των ψήφων) εξελέγησαν όλοι όσοι έθεσαν υποψηφιότητα, δηλαδή οι Κώστας Τζαφέας, Νίκος Έξαρχος, Πάυλος Σαραμπασίνας, Κωνσταντίνος Ακρίβης, Βασίλης Βλέτσας, Δέσποινα Ζειμπέκογλου, Ανδρέας Καγκιούζης, Γιώργος Μπουκουβάλας, Βαγγέλης Πήχας, Λάμπρος Σερβετάς.
Η διαδικασία περιελάμβανε τρεις διαδοχικές μυστικές ψηφοφορίες, όπως προβλέπει ο νόμος, για τις θέσεις του προέδρου, του αντιπροέδρου και των μελών.
Αναλυτικά, υποψηφιότητα για την προεδρία του ΦΟΔΣΑ έθεσαν ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, όπως ήταν αναμενόμενο τις τελευταίες ημέρες.
Ακόμη και την τελευταία στιγμή, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, ο δήμαρχος Ζίτσας εμφανίστηκε πρόθυμος να «παραχωρήσει» τη θέση της υποψηφιότητας στον δήμο Ιωαννιτών, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος δήμος και ο μεγαλύτερος παραγωγός απορριμμάτων.
«Ακόμα και τώρα αν κάποιος από τη δημοτική αρχή ή τον δήμο Ιωαννιτών επιθυμεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος, είμαι εδώ να το αποδεχθώ», σημείωσε ο κ. Πλιάκος. Εκ μέρους της δημοτικής αρχής απάντησε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος, σημειώνοντας πως, «σεβόμενοι τους συσχετισμούς, δεν έχουμε καμία απαίτηση, αλλά το μόνο που θέλουμε να διεκδικήσουμε, είναι η θέση της αντιπροεδρίας, στηρίζοντας την αναλογική συμμετοχή».
Η ολομέλεια του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ αποτελείται από εκπροσώπους των 18 δήμων της Ηπείρου, που εκπροσωπούνται ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Στη διαδικασία συμμετείχαν συνολικά 31 εκλέκτορες, ωστόσο παρόντες ήταν 30, καθώς απουσίαζε ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων.

«Κάναμε το καλύτερο δυνατόν»

Σε έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του ως πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Ιωαννίνων, από το 2015 έως σήμερα, προχώρησε ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος, λίγες ώρες πριν την εκλογή της νέας διοίκησης.
«Όλο αυτό το διάστημα, ό,τι καταφέραμε, ήταν αποτέλεσμα του σωστού προγραμματισμού, της καλής οργάνωσης, της συλλογικής προσπάθειας, της σκληρής δουλειάς αλλά και της συνεργασίας της διοίκησης με τους εργαζόμενους και τις υπηρεσίες. Δε διστάσαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, δεν υπολογίσαμε το πολιτικό κόστος, δεν κρύψαμε προβλήματα κάτω από το χαλί. Καταπιαστήκαμε με όλα, δρομολογώντας και υλοποιώντας βήμα-βήμα προγραμματικές συμβάσεις και δεσμεύσεις. Πιστεύουμε ότι κάναμε το καλύτερο δυνατόν για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων στον νομό Ιωαννίνων για να νιώθουμε υπερήφανοι για το έργο που επιτελέσαμε», σημειώνει, μεταξύ άλλων.
Αναφερόμενος, ειδικότερα, σε κάποια από τα όσα επιτεύχθηκαν, εστιάζει στις μειώσεις των τελών το 2016 και το 2019, στην επίλυση του προβλήματος των ογκωδών αντικειμένων με τη λειτουργία του θρυμματιστή στον ΧΥΤΑ Ελληνικού, στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εκμετάλλευση βιοαερίου στον ΧΥΤΑ Ελληνικού, στην επίλυση του προβλήματος των στραγγιδίων με τον αγωγό να είναι έτοιμος να λειτουργήσει, στη συμβολή στην υλοποίηση του εργοστασίου απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι και στον εξορθολογισμό της διαχείρισης των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Ελληνικού.

Σχετικά άρθρα

Μεγαλεπήβολοι στόχοι για τη γιαννιώτικη αργυροτεχνία

Αποστόλης Τζελέτας

Εγγυάται το plan b για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας

Επί τάπητος η συνεργασία με δήμους της Αλβανίας