Φωτογραφία αρχείου
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μονάδες βιοαερίου- Πρωτοβουλίες και όχι «παιχνιδάκια» ζητά ο Β. Γαρδίκος

Να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για το θέμα της διαχείρισης των ζωικών αποβλήτων και να αφήσει τα «παιχνιδάκια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, καλεί τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» Βασίλης Γαρδίκος.

Αφορμή για την παρέμβαση αποτέλεσε η επιλογή της δημοτικής αρχής να μη φέρει στο δημοτικό συμβούλιο θέμα για διατύπωση απόψεων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας για την παραγωγή και εκμετάλλευση βιοαερίου στην κοινότητα Κάτω Λαψίστας, σε αντίθεση με παρόμοιες επενδύσεις στο πρόσφατο παρελθόν (μονάδες βιοαερίου στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων και στην Κάτω Λαψίστα), όπου με ομόφωνες αποφάσεις το δημοτικό συμβούλιο γνωμάτευσε αρνητικά.
«Γιατί η τωρινή διαφορετική στάση; Αποτελεί απόπειρα να περάσει το θέμα στα… μουλωχτά, χωρίς ενημέρωση των εκλεγμένων αντιπροσώπων και του κάθε δημότη; Η θέση του δήμου καθορίζεται κάθε φορά με άλλα κριτήρια και όχι από την τεκμηριωμένη ανάλυση των δεδομένων της επένδυσης;», είναι τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Γαρδίκος και καταγγέλλει τον δήμαρχο για εμπαιγμό, καθώς είχε δεσμευθεί πως το θέμα θα έρθει προς συζήτηση.
Η «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» δε διαφωνεί με την επεξεργασία αποβλήτων για παραγωγή και αξιοποίηση βιοαερίου, ωστόσο εκφράζει την αντίθεσή της στη δημιουργία μεγάλης δυναμικότητας μονάδων, που, για να είναι οικονομικά βιώσιμες, χρειάζεται να επεξεργάζονται απόβλητα από άλλες περιοχές, καθιστώντας την ήδη προβληματική περιοχή σε «εισαγωγέα αποβλήτων» χωρίς όριο. Για τις μονάδες μικρής δυναμικότητας εκφράζει την άποψη ότι υπάρχει δυνατότητα χωροθέτησής τους, με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια και πάντα με ενημέρωση και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.
Στο πλαίσιο αυτό ζητά την εκπόνηση μελέτης για τη συνολική ανάπτυξη της πτηνοτροφίας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία θα εξετάσει τη συνολική φέρουσα ικανότητα της περιοχής, θα προτείνει κατάλληλες και μη τοποθεσίες για την ανάπτυξη πτηνοτροφικών μονάδων, θα θέσει το πλαίσιο και τους κανόνες ανάπτυξης της σημαντικής δραστηριότητας για την περιοχή. Επίσης, την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας και αξιοποίησης των παραγόμενων ζωικών αποβλήτων της περιοχής, τα αποτελέσματα της οποίας θα χρησιμοποιηθούν για τη διαβούλευση με τους παραγωγούς και τις μεταποιητικές μονάδες, ώστε να μπορέσει να αναζητηθεί η κατάλληλη λύση για τη δημιουργία και λειτουργία μονάδας ή μονάδων επεξεργασίας των πτηνοτροφικών αποβλήτων. Τέλος, προτείνει την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε κατάλληλη υποδομή του δήμου στα χωριά του λεκανοπεδίου, ώστε να αναδειχθεί σε φορέα ανάληψης πρωτοβουλιών για τη διαχείριση, ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και να καλύψει τις ανάγκες ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πτηνοτρόφων στη διαχείριση των ζωικών αποβλήτων.

Σχετικά άρθρα

Οι κουτσουλιές θα γίνονται ενέργεια

Προτεραιότητα να κρατηθούν τα χωριά ζωντανά

Βραβείο στον Δήμο Ζίτσας για μια άρτια πρόταση