ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αυτά είναι τα δημοτικά τέλη που θα πληρώσουμε το 2020 (Αναλυτικοί συγκριτικοί πίνακες)

Ένα πρώτο βήμα για τον εξορθολογισμό των ανταποδοτικών τελών επιχειρεί να κάνει η δημοτική αρχή από το 2020, υλοποιώντας την προεκλογική της δέσμευση για μείωση και εξορθολογισμό τους, με αναθεώρηση στις κλίμακες επιβολής δημοτικών τελών των κατοικιών, καθώς και των ακινήτων που χρησιμοποιούνται για εμπορικές και επαγγελματικές δραστηριότητες.

Με την πρόταση, η οποία ήδη βρίσκεται στα χέρια των δημοτικών συμβούλων-μελών της Οικονομικής Επιτροπής, προκειμένου να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής τη Δευτέρα και την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου να ληφθούν οι αποφάσεις στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, δίνεται ένα πρώτο δείγμα γραφής για τον σχεδιασμό των επόμενων ετών, καθώς πρόθεση είναι να υπάρχει διαφορετική χρέωση ανά τετραγωνικό μέτρο και είδος εμπορικής-επαγγελματικής δραστηριότητας, ώστε τα δημοτικά τέλη να γίνουν δίκαια και ανταποδοτικά, καθώς και να καθοριστούν τέλη ανά ζώνες ή περιοχές.
Παρά τη γενικευμένη, όπως φαίνεται, τάση σε άλλους δήμους της Ηπείρου για αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, προκειμένου να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως αυτό προκύπτει από τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων, ο δήμος Ιωαννιτών πάει κόντρα στο ρεύμα.

Σύμφωνα με την εισήγηση, υπάρχουν μειώσεις στον συντελεστή των κατοικιών από 1,85 ευρώ/τ.μ. σε 1,75 ευρώ/τ.μ. για την πόλη των Ιωαννίνων, ενώ σταθεροί μένουν οι συντελεστές σε Μάρμαρα, Σταυράκι και Νεοχωρόπουλο (1,35 ευρώ/τ.μ.).
Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές ενότητες, γίνεται μια επαναδιαμόρφωση των συντελεστών, με σημειακές αυξομειώσεις, αλλά και εσωτερικές διαφοροποιήσεις, ώστε να υπάρχει μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση.
Για παράδειγμα, μικρή αύξηση θα υπάρξει στα τέλη των κατοικιών στη Δ.Ε. Μπιζανίου, όπου από 0,54 ευρώ/τ.μ. το 2019 θα διαμορφωθούν σε 0,65 ευρώ/τ.μ. για την Πεδινή και 0,55 ευρώ/τ.μ. για τις λοιπές κοινότητες. Μικρή αύξηση θα υπάρξει και στο Πέραμα (από 0,70 σε 0,75 ευρώ/τ.μ.), ωστόσο σταθερά στα 0,70 ευρώ/τ.μ. θα μείνουν τα τέλη για όλες τις υπόλοιπες κοινότητες της Δ.Ε. Περάματος.
Στη Δ.Ε. Παμβώτιδας θα υπάρξει μείωση στις κοινότητες Κατσικά και Κουτσελιού (από 1 ευρώ/τ.μ. σε 0,90 και 0,75 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα), όπως και στις υπόλοιπες κοινότητες (από 0,91 σε 0,75 ευρώ/τ.μ.), με εξαίρεση την Κράψη και την Ανατολική (0,41 ευρώ/τ.μ.)
Αμετάβλητος στο 0,75 ευρώ/τ.μ. μένει ο συντελεστής στη Δ.Ε. Ανατολής, πλην της Μπάφρας για την οποία ισχύει μειωμένος συντελεστής (0,38% ευρώ/τ.μ.), λόγω της χωροθέτησης στην περιοχή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που επίσης δε διαφοροποιείται. Τέλος, αύξηση από 0,59 σε 0,65 ευρώ/τ.μ. θα υπάρξει στο Νησί.

Επαγγελματικοί χώροι

Διαφοροποιήσεις υπάρχουν και σε ό,τι αφορά τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πάσης φύσεως οικονομικής δραστηριότητας, με εξαίρεση την πόλη των Ιωαννίνων και την Ανατολή (πλην Μπάφρας), όπου παραμένουν σταθερά τα δημοτικά τέλη σε 3,80 ευρώ/τ.μ. και σε 1,40 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.
Από 3,50 σε 3,40 ευρώ/τ.μ. μειώνονται σε Μάρμαρα, Σταυράκι και Νεοχωρόπουλο, από 0,70 σε 0,60 ευρώ/τ.μ. στην Μπάφρα, από 1,48 σε 1,40 ευρώ/τ.μ. στον Κατσικά και το Κουτσελιό, από 0,68 σε 0,60 ευρώ/τ.μ. στην Ανατολική και από 1,50 σε 1,40 ευρώ/τ.μ. στη Δ.Ε. Περάματος, ενώ στον αντίποδα αυξάνονται από 0,95 σε 1,40 ευρώ/τ.μ. στη Δ.Ε. Μπιζανίου, από 1,03 σε 1,10 ευρώ/τ.μ. στο Νησί και από 0,41 σε 0,50 ευρώ/τ.μ. για τις λοιπές κοινότητες της Δ.Ε. Παμβώτιδος.
Αμετάβλητα σε 4,8 ευρώ/τ.μ. μένουν τα τέλη για τα σούπερ-μάρκετ, τα πολυκαταστήματα και τις βιομηχανίες άνω των 100 τ.μ.
Επιπλέον, προτείνεται να παραμείνει ο ειδικός συντελεστής για τα γραφεία εμπορικής χρήσης και όσους νέους επιτηδευματίες ξεκινήσουν για πρώτη φορά τη δραστηριότητά τους το 2019 και μετά (ήπια επαγγελµατική δραστηριότητα εκτός καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος) με πρώτη έναρξη λειτουργίας, με μείωση κατά ποσοστό 80 % στα τετραγωνικά τους με πλασματικό εμβαδό και με συντελεστή καταστημάτων για δύο έτη εφόσον είναι νέοι επιτηδευματίες έως 30 χρονών και εφόσον η έδρα της επιχείρησής τους δεν είναι ταυτόχρονα και κατοικία.

Ευνοϊκή αντιμετώπιση για πτηνοτροφία και ποιμνιοστάσια

Ευνοϊκή αντιμετώπιση σε σχέση με τους χώρους που ασκείται οικονομική δραστηριότητα θα υπάρχει και για το 2020 για τις κτηνοτροφικές- πτηνοτροφικές μονάδες και άλλες γεωργικές επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές (εντός αγρών) και υπόκεινται στο τέλος καθαριότητας και φωτισμού.

Αντί, όμως, για χρεώσεις μέσω εφαρμογής πλασματοποίησης στην Δ.Ε. Ανατολής με  χρέωση ποσοστού 15% στα τετραγωνικά τους και με  συντελεστή καταστημάτων και ποσοστού 10% στα τετραγωνικά τους στη Δ.Ε. Μπιζανίου, Παμβώτιδας και  Περάματος, όπως ίσχυε για φέτος, θα ισχύσει ένας ενιαίος συντελεστής 0,2 ευρώ/τ.μ. Βέβαια, από αυτή την αλλαγή προκύπτει μια σημαντική επιβάρυνση σε πολλές περιπτώσεις, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις και ενδεχομένως επανεξεταστεί.

Νέος συντελεστής για κοινωφελή ιδρύματα

Μια καινοτομία της πρότασης για το 2020 είναι η δημιουργία ενός νέου συντελεστή, ο οποίος θα αφορά ακίνητα, που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Μέχρι τώρα τα ακίνητα αυτά αντιμετωπίζονταν ως επαγγελματικοί χώροι, με συνέπεια να καλούνται να πληρώνουν ακριβά δημοτικά τέλη, χωρίς ωστόσο να έχουν ανάλογες των επαγγελματικών χώρων απαιτήσεις για ανταποδοτικές υπηρεσίες. Ο συντελεστής που καθιερώνεται είναι 1,4 ευρώ/τ.μ. σε όλο το εύρος του δήμου.
Ειδικός συντελεστής 0,30 ευρώ/τ.μ. προτείνεται και για τους μη στεγασμένους ηλεκτροδοτούμενους χώρους, που χρησιμοποιούνται για άσκηση δραστηριότητας, όπως μάντρες, βιομηχανίες, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, χώροι αποθήκευσης κ.λπ.

Απαλλασσόμενες κατηγορίες- Κοινωνικά τιμολόγια

Πρόταση της δημοτικής αρχής είναι, τέλος, η διατήρηση των μειώσεων των τελών καθαριότητας και φωτισμού για τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή για τα άτομα με αναπηρία άνω του 67%, άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, τους μεταμοσχευμένους, τις τρίτεκνες οικογένειες με τρία προστατευόμενα τέκνα, τις πολύτεκνες οικογένειες ανάλογα με τον αριθμό προστατευόμενων τέκνων, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις οικογένειες με δύο συζύγους μακροχρόνια ανέργους και τους άπορους.
Μια αλλαγή αφορά την πλήρη απαλλαγή για άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80% για την κύρια κατοικία εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο του ποσού 28.000 ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται τα επιδόματα). Για δε τα μεταμοσχευμένα άτομα προτείνεται πλήρης απαλλαγή από το τέλος καθαριότητας και φωτισμού χωρίς εισοδηματικό κριτήριο.

Σχετικά άρθρα

Την Τρίτη στα Γιάννενα η Ολυμπιακή Φλόγα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Βάρος στην ενημέρωση για την τήρηση των υποχρεώσεων