ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μπαίνουν σε τάξη τα θέματα των ΙΕΚ

Δουλειά έπιασε αμέσως η Συμβουλευτική Επιτροπή για θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των ΙνστιτούτωνΕπαγγελματικήςΚατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), που συγκροτήθηκε στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, με τη συμμετοχή διευθυντών Δημοσίων ΙΕΚ της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής του ΔΙΕΚ Ιωαννίνων Μιχάλης Αλεξίου.

Έργο της οκταμελούς επιτροπής είναι η υποβολή γνωμοδοτικού χαρακτήρα δεδομένων και προτάσεων προς τον γενικό γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης για θέματα που αφορούν την οργάνωση και τη λειτουργία των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), αλλά και τις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης που θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ιδιαίτερα, όπως ανέφερε ο κ. Αλεξίου, οι προτάσεις θα αφορούν τον κανονισμό λειτουργίας και τη δομή των Ι.Ε.Κ., τα κριτήρια και των τρόπο επιλογής των εκπαιδευτών καθώς και θέματα που χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης.

Ένα σημαντικό θέμα,επίσης, είναι να «ξεκλειδώσει» η διαδικασία των εξετάσεων πιστοποίησης των αποφοίτων όλων των ειδικοτήτων, όπως και της πιστοποίησης των εκπαιδευτών.

«Ευελπιστώ ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 θα έχουν λυθεί όλα αυτά τα ζητήματα και θα πρέπει να γίνονται έγκαιρα οι πληρωμές», ένα θέμα που ταλανίζει εδώ και χρόνια τους εκπαιδευτές των δημοσίων ΙΕΚ με τις καθυστερήσεις να φτάνουν μέχρι και τον ένα χρόνο. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργείου, εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και έγκαιρα αποσταλούν τα δικαιολογητικά, οι πληρωμές φέτος θα γίνουν με τη λήξη του εξαμήνου.

Στόχος είναι να μην επικαλύπτονται ειδικότητες και να υπάρχει συνεργασία όμορων ΙΕΚ, καθώς και εμπλοκή των φορέων για τον καθορισμό των ειδικοτήτων, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Αλεξίου, θα αλλάξουν πολλά πράγματα σε ό,τι αφορά τη θεσμική λειτουργία των ΙΕΚ.

«Ήδη οι προτάσεις μας είναι σχεδόν έτοιμες. Πιστεύω θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας και πιστεύω με τη ψήφιση του νομοσχεδίου στα τέλη του μήνα, θα λυθούν πολλά ζητήματα», ανέφερε ο κ. Αλεξίου.

Πρόταση για ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής

Το δημόσιο ΙΕΚ Ιωαννίνων, επεκτείνοντας τις δράσεις του, έχει καταθέσει στο υπουργείο Παιδείας και πρόταση για την ίδρυση και λειτουργία ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, είναι εκατοντάδες τα άτομα με προβλήματα όρασης ή άλλη αναπηρία που επιθυμούν να συμμετέχουν στα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, όμως δεν υπάρχουν οι υποδομές. Αντίστοιχα ΔΙΕΚ λειτουργούν σήμερα μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Για την κάλυψη των αναγκών, το ΔΙΕΚ Ιωαννίνων έχει καταθέσει σχετική πρόταση και αναμένει την απάντηση του υπουργείου, με στόχο, αν εγκριθεί, να λειτουργήσει το πρώτο ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής στην Ήπειρο από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

 

Σχετικά άρθρα

 «Κλεφτοπόλεμος» για την αξιολόγηση

Γεωργία Χαλάτση

«Συρρικνώνεται» το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

«Φρένο» στις πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Γεωργία Χαλάτση