ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρωτοβουλίες για τη στήριξη του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων

Μια σειρά από δράσεις για τη στήριξη του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος ανέλαβε να υλοποιήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, μετά από συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου με τους υπευθύνους του τη Δευτέρα.

Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί από το καλοκαίρι, πριν προκύψει το ζήτημα της αιφνιδιαστικής αλλαγής στο καθεστώς διοίκησης του ΚΕΘΕΑ, με σκοπό την ουσιαστική συνεργασία των φορέων. Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μαρία Νάκα, η γενική γραμματέας Αγγελική Τζοβάρα και τα μέλη του Δ.Σ. Αλέξανδρος Κατσάνος, Κλεοπάτρα Μητρογιάννη, Παναγιώτης Σακκάς, Ανδρονίκη Πανταζή και Παναγιώτης Ζάκκας επισκέφθηκαν τη δομή, όπου αρχικά τους έγινε ενημέρωση από το επιστημονικό προσωπικό του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος Κωνσταντίνο Λάζο και Νικόλαο Βαβλιάρα. Ο τρόπος εισαγωγής στο πρόγραμμα, οι συνθήκες ζωής των μελών του προγράμματος, τα συνήθη προβλήματα παρακολούθησης, ο τρόπος θεραπείας αποκλειστικά με συμβουλευτική σε ομάδες, η ανάλυση του μοντέλου θεραπείας του ΚΕΘΕΑ, ο έλεγχος της ομάδας, η αυτοεξυπηρέτηση των μελών, η διαδικασία ένταξης των στην κοινωνία με ανάληψη ευθυνών, καθημερινό πρόγραμμα εργασιών, όρια και στόχους, καθώς και τα ζητήματα κοινωνικής επανένταξης αποτέλεσαν τα θέματα στην πρώτη φάση της ενημέρωσης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη να αυξηθούν οι διατάξεις των ανακριτών περί επιβολής του ειδικού περιοριστικού όρου, της εισαγωγής σε εγκεκριμένο κατά νόμο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης και δη στο ΚΕΘΕΑ.
Στη συνέχεια, το Δ.Σ. φιλοξενήθηκε στο σαλόνι του διατηρητέου κτιρίου από τα παιδιά του προγράμματος και γονείς από τον Σύλλογο Γονέων του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος πρόσφεραν καφέ και κέικ που είχαν φτιάξει οι ίδιοι. Κατά τον διάλογο που αναπτύχθηκε, έγινε ανταλλαγή απόψεων και προσωπικών εμπειριών με τη δικαιοσύνη, τους δικηγόρους, την ικανοποίηση από το πρόγραμμα, την ευκαιρία που τους δόθηκε από τη δικαιοσύνη, τις ανάγκες για ενημέρωση και συνδρομή από τον Δικηγορικό Σύλλογο και τη συμβολή των γονέων. Τα παιδιά αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες διαδικασίες που δε γνωρίζουν, καθώς στερούνται της κατάλληλης πληροφόρησης, ζητώντας να διαδοθεί η δυνατότητα όλων των χρηστών να ενταχθούν στο πρόγραμμα θεραπείας και απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, γιατί πραγματικά αποτελεί γι’ αυτούς ευκαιρία ζωής.
Ως αποτέλεσμα της συνάντησης προέκυψε η δέσμευση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων για συνδρομή στην ολοκληρωμένη ενημέρωση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών για τα ουσιαστικά αποτελέσματα της θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, με σκοπό την αύξηση των διατάξεων για παρακολούθηση του συγκεκριμένου προγράμματος, σε περίπτωση δικαστικής εμπλοκής εξαρτημένων δραστών. Δέσμευση υπήρξε και για ενημέρωση και κατεύθυνση των δικηγόρων για την επιλογή παρακολούθησης του προγράμματος θεραπείας ΚΕΘΕΑ από τους εντολείς τους (εξαρτημένους χρήστες).
Προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα πληροφόρησης των ενταγμένων στα προγράμματα απεξάρτησης, ο Δικηγορικός Σύλλογος θα προχωρήσει σε τακτική ενημέρωση των μελών της Ανοιχτής Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος και των γονέων για τα δικαιώματα τους στην εργασία, στη νομική βοήθεια και στη νομική στήριξη εν γένει, ενώ θα γίνει διανομή στα μέλη της Κοινότητας του Κώδικα Κοινωνικών Δικαιωμάτων για τους νόμους, τις παροχές και τα κριτήρια, τον οποίο επιμελήθηκε ομάδα δικηγόρων των Ιωαννίνων με τους Συμπαραστάτες του Δημότη του δήμου Ιωαννιτών και του Πολίτη και της περιφέρειας Ηπείρου. Επίσης, θα υπάρξει συμμετοχή δικηγόρων σε ομάδες συμβουλευτικής της Κοινότητας, με σκοπό την ενσυναίσθηση των μελών– πρώην χρηστών από τους νομικούς παραστάτες.
Αναφορά έγινε και για τον τρόπο διοίκησης του ΚΕΘΕΑ, καταθέτοντας όλοι τις επιφυλάξεις για την αλλαγή, αλλά και την ευχή να διατηρηθούν οι στόχοι που έχουν επιτευχθεί τα 36 έτη άψογης λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ και να βελτιωθεί το μοντέλο θεραπείας του ΚΕΘΕΑ από τη συμβουλευτική στη θεραπεία και στην κοινωνική επανένταξη.
Τέλος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων αποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά την πρωτοβουλία – πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος για τη συνδιοργάνωση συναυλίας με τον Δημήτριο Υφαντή στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών, στις 23 Νοεμβρίου, τα έσοδα της οποίας θα δοθούν για την προώθηση των σκοπών του ΚΕΘΕΑ.

Σχετικά άρθρα

Μετά τη μελισσοκομία… τα αρωματικά φυτά

Συνέχεια κινητοποιήσεων για τους δικηγόρους

Άφησαν πίσω την εξάρτηση