ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εκλογές ΤΕΕ/ΤΗ- Νικήτρια η ΔΚΜ, αύξησε δυνάμεις και η ΔΕΣΜΗ

Η «Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών- Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί», παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, είναι η νικήτρια των εκλογών για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Φωτογραφίες: Λαμπρινή Σταμούλη

Η παράταξη με επικεφαλής τον Γιάννη Τσίγκρο συγκέντρωσε το 41,75% των ψήφων (529 ψήφοι- 24 έδρες), ανεβάζοντας κατακόρυφα τα ποσοστά της σε σχέση με το 28,37% του 2016. Βέβαια, σε αυτές τις εκλογές δεν υπήρχε άλλο ψηφοδέλτιο από τον ίδιο χώρο, όπως στις προηγούμενες εκλογές η «Διάδραση», ωστόσο η ΔΚΜ κατάφερε να έχει ένα ποσοστό 5% περισσότερο ακόμη και από το άθροισμα των δυνάμεων των δύο παρατάξεων την προηγούμενη τριετία.

Θετικό είναι το αποτέλεσμα των εκλογών και για τη ΔΕΣΜΗ, που πρόσκειται στον χώρο του Κινήματος Αλλαγής. Σε μια εποχή που ο πολιτικός χώρος «λεηλατείται» από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, η παράταξη του Γιάννη Λυκοτραφίτη κατάφερε όχι απλώς να είναι και αυτή τη φορά στη δεύτερη θέση, αλλά και να αυξήσει τα ποσοστά της. Από το 27,85% του 2016 έφτασε το 30,31% (384 ψήφοι- 18 έδρες).
Δεν κατάφερε να διατηρήσει τα ποσοστά της η Ενωτική Πρωτοβουλία, με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο Γιώργο Παππά. Η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ παράταξη υποχώρησε από το 19,59% του 2016 στο 15,31% (194 ψήφοι- 9 έδρες).

Μικρές διαφοροποιήσεις υπήρξαν ως προς τα ποσοστά των παρατάξεων, που πρόσκεινται σε κόμματα της Αριστεράς. Η Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου- Α.Κ.Μ.Η. (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) με επικεφαλής τον Χρήστο Πατσούρα έχασε δυνάμεις, καθώς υποχώρησε στο 5,92% (75 ψήφοι- 3 έδρες) από 7,92%, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών (ΚΚΕ) από το 3,92% του 2016 αύξησε τα ποσοστά της σε 4,58% (58 ψήφοι- 3 έδρες), ενώ η Αριστερή Συνεργασία Μηχανικών Ηπείρου –Λευκάδας (ΛΑΕ)., που το 2016 είχε πάρει το 3,66% των ψήφων, αυτή τη φορά συγκέντρωσε το 2,13% (27 ψήφοι), χωρίς να καταφέρει να καταλάβει κάποια έδρα στην αντιπροσωπεία.

Συνολικά ψήφισαν 1.299 μέλη και καταμετρήθηκαν 1.267 έγκυρα ψηφοδέλτια και 32 άκυρα- λευκά.

Ξεκινά επαφές για συνεργασίες ο Ι. Τσίγκρος

Στην αναζήτηση της «χρυσής τομής», προκειμένου αυτή τη φορά να αναλάβει και τη διοίκηση του Επιμελητηρίου, στοχεύει ο επικεφαλής της ΔΚΜ Γιάννης Τσίγκρος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι άλλες παρατάξεις θα συμπράξουν με την πρώτη παράταξη.
Η αισιοδοξία αυτή προκύπτει και από το μεγάλο ποσοστό που κατέκτησε η παράταξη, αλλά και από την ανάγκη, που έχει γίνει αντιληπτή από όλους πλέον, όπως τόνισε, το τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ να λάβει μεγαλύτερη εξωστρέφεια και να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Ο κ. Τσίγκρος ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για το ποσοστό ρεκόρ με το οποίο τίμησαν την παράταξη και τον ίδιο προσωπικά, αφού έλαβε 224 ψήφους.
«Είναι απόδειξη ότι οι συνάδελφοι αγωνιούν και θέλουν ένα σύγχρονο και ανανεωμένο Τεχνικό Επιμελητήριο», σημείωσε και πρόσθεσε πως θα επιδιώξει να υπάρχουν συνεργασίες, ώστε το ΤΕΕ/ΤΗ να αναπτύξει τις δράσεις του. «Δε θέλουμε το ΤΕΕ/ΤΗ να ακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά να πρωτοπορεί. Θεωρώ ότι θα συμπράξουν άλλες παρατάξεις μαζί μας», σημείωσε και πρόσθεσε πως καθόλη τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας η παράταξη άσκησε σκληρή κριτική, αλλά με στόχο τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία του Επιμελητηρίου. «Πλέον υπάρχει νομίζω σύμπνοια με κάποιες παρατάξεις, πιστεύω θα βρούμε τις χρυσές τομές», σημείωσε.

Συναδελφικά συγχαρητήρια από Στ. Καλογιάννη

Τα θερμά του, «συναδελφικά» συγχαρητήρια στους μηχανικούς, που ανέδειξαν πρώτη δύναμη, με μεγάλη διαφορά, τη Δημοκρατική Παράταξη Μηχανικών, εκφράζει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, Στάυρος Καλογιάννης. «Είναι ψήφος εμπιστοσύνης στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η διοίκηση του ΤΕΕ για την αναβάθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού. Σε συνδυασμό με τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η σημερινή κυβέρνηση, οι μηχανικοί μπορούν να αισιοδοξούν ότι αρχίζει μια νέα εποχή για τη χώρα μας», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του.

Σχετικά άρθρα

Εν αναμονή της συμβασιοποίησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Αναβαθμισμένος ρόλος για το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ

Αρχή από Κάστρο, Καλούτσιανη και Άλσος