ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τιμή και δόξα στους ήρωες του 1940- Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Εκδηλώσεις σε τέσσερις δήμους περιλαμβάνει το πρόγραμμα εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στον νομό Ιωαννίνων, με την παρέλαση στα Γιάννενα τη Δευτέρα και την αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου αύριο Κυριακή να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Την κυβέρνηση στον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στα Γιάννενα θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ενώ στα Γιάννενα θα βρίσκεται και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, οι οποίοι θα παραστούν στην παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων –οδηγών, αναπήρων–θυμάτων πολέμου, αντιστασιακών οργανώσεων, τμημάτων ενόπλων δυνάμεων
και σωμάτων ασφαλείας στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας. Νωρίτερα, στις 10.30 το πρωί θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και θα ακολουθήσει ομιλία από τον διευθυντή του 8ου Λυκείου Ιωαννίνων Νικόλαο Βράνο, ενώ στις 11.15 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Μπιζανομάχων, όπου θα γίνει και κατάθεση στεφάνων. Με τη λήξη της παρέλασης, στη 1 το μεσημέρι, θα ακολουθήσει μια συναυλία με επετειακά τραγούδια του Έπους του 1940 από τη στρατιωτική μουσική της 8ηςΜεραρχίας, μπροστά στο κτίριο της περιφέρειας Ηπείρου.
Το πρόγραμμα του εορτασμού περιλαμβάνει, ακόμη, εορταστικό πρωινό με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες εκκλησιών και με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής του δήμου Ιωαννιτών και της στρατιωτικής μουσικής να παιανίζουν θούριους και εμβατήρια στους δρόμους
της πόλης, καθώς και την επίσημη έπαρση σημαίας στο Στρατηγείο της 8ης Μεραρχίας Πεζικού στις 8 το πρωί.
Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών στην περιοχή της Ηπείρου κατά το Έπος του 1940, θα τελεστεί στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο Ιωαννίνων, εντός του κοιμητηρίου του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, αύριο Κυριακή, στις 11 το πρωί.

Με αλλαγές η αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου

Με την αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου, αύριο Κυριακή, στο Μνημείο του Μαχητή, κορυφώνονται οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου Πωγωνίου για το Έπος του ’40. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, η φετινή αναπαράσταση θα είναι ξεχωριστή, καθώς υπάρχουν αλλαγές στη σκηνοθεσία, με στόχο να είναι πιο εντυπωσιακή και να αποδίδει παραστατικότερα τα γεγονότα.
Της αναπαράστασης, που θα ξεκινήσει στις 6.15 το απόγευμα, θα προηγηθούν μία ώρα νωρίτερα επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων και ερμηνεία επετειακών τραγουδιών του έπους του 1940 από τη Στρατιωτική Μουσική της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας. Την κεντρική ομιλία, αμέσως μετά το καλωσόρισμα από τον δήμαρχο Πωγωνίου, θα κάνει ο τέως πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Κωνσταντίνος Γάτσιος, με θέμα «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία», ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης.
Οι εκδηλώσεις «Καλπάκια 2019» ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα με επισκέψεις σχολείων στους ιστορικούς χώρους και ξεναγήσεις από αξιωματικούς της 8ης Μεραρχίας, καθώς και τον αγώνα δρόμου με τίτλο «2ος Δρόμος της Νίκης».
Εκδηλώσεις θα γίνουν και στην Ιερά Μονή Σωσίνου, όπου λειτουργούσε το παρατηρητήριο του Πυροβολικού, τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου. Στις 8 το πρωί θα τελεστεί Θεία λειτουργία και θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμό του δημάρχου Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, ομιλία από τον διευθυντή του Γυμνασίου Παρακαλάμου Κωνσταντίνο Πατσούρα με θέμα «Το έπος του 1940» και ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου Παρακαλάμου.
«Και οι φετινές εκδηλώσεις στα σημεία που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, θα είναι αντάξιες της θυσίας όσων πολέμησαν για την ελευθερία της πατρίδας. Θα είναι ένα μνημόσυνο στη γενιά των ανθρώπων, που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Καψάλης.

Τιμά τη Γυναίκα της Πίνδου ο δήμος Ζαγορίου

Εκδηλώσεις για να τιμήσει τη γυναίκα της Πίνδου διοργανώνει τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου ο δήμος Ζαγορίου
«Η γυναίκα της Πίνδου ήταν μια πρωταγωνίστρια της εποποιίας του 40. Συμμετείχε από την πρώτη στιγμή της κήρυξης του πολέμου στον αγώνα για την πατρίδα. Είναι αυτή που αποχαιρετά το γιό της για το μέτωπο αποφασιστική και περήφανη. Αυτή που κουβαλά ζαλωμένη τα πυρομαχικά με απαράμιλλη τόλμη και θάρρος μέσα από αντίξοες συνθήκες αψηφώντας το κρύο, τα χιόνια, τον πάγο. Η προσφορά της αυθόρμητη για έναν αγώνα γενναίο. Τα κατορθώματά της θα θυμόμαστε με σεβασμό», αναφέρεται στην πρόσκληση.
Στις 10.15 το πρωί θα τελεστεί δοξολογία στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ασπραγγέλων και θα ακολουθήσουν στις 10.45 επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Γυναίκας της Πίνδου και κατάθεση στεφάνων.

Παρέλαση και στην Κόνιτσα

Σειρά εκδηλώσεων θα πραγματοποιήσει και ο δήμος Κόνιτσας, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει και παρέλαση μαθητών και τμημάτων ενόπλων δυνάμεων στις 11.30 το πρωί της Δευτέρας.
Στις 7.30 το πρωί θα τελεστούν όρθρος και Θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, όπου θα γίνει και επίσημη δοξολογία στις 10.30 το πρωί. Στις 10.45 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων μπροστά από το δημαρχείο και στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων του έπους. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο διευθυντής του Β’ Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας Πέτρος Πιπερίδης με θέμα «ΟΧΙ! Η Αντίσταση ενός λαού», στην αίθουσα τελετών του δήμου, όπου θα παρατεθεί και δεξίωση.
Μετά την παρέλαση θα ακολουθήσουν δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κόνιτσας και παραδοσιακοί χοροί από τα σχολεία του δήμου στην κεντρική πλατεία.

Σχετικά άρθρα

Νέες φωλιές για πελαργούς στον Δήμο Πωγωνίου

Αντίστροφη μέτρηση για την επανάχρηση

Δήμος Πωγωνίου – Προχωρούν οι εργασίες για το Μνημείο Πεσόντων