ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δομή – πρότυπο το Πολυδύναμο του «Χατζηκώστα»

Μια εξαιρετικά σημαντική δομή, όχι μόνο για την κάλυψη των αναγκών των εξαρτημένων ατόμων από ναρκωτικά και αλκοόλ, αλλά και ως πρότυπο συνεργασίας του δημόσιου συστήματος υγείας με φορείς όπως το ΚΕΘΕΑ και ο ΟΚΑΝΑ, χαρακτήρισε το Πολυδύναμο Κέντρο και τη Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης, ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Επισκεπτόμενος το Πολυδύναμο Κέντρο του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία, ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για μια δομή που θα αποτελέσει πιλότο και για το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Αθήνας, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα.

«Νομίζω ότι είναι μια μεγάλη αλλαγή, ένα μεγάλο βήμα, το οποίο έχει γίνει με σοβαρότητα, με μεθοδικότητα, με μεγάλη προσπάθεια από τη διοίκηση και τον διοικητή, το στηρίζουν οι γιατροί και τα στελέχη και είναι ένα εξαιρετικό μοντέλο συνεργασίας του ΕΣΥ με τους δύο μεγάλους δημόσιους φορείς αντιμετώπισης εξαρτήσεων, το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί δείχνει ότι, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες των εξαρτημένων ατόμων, μπορούμε να βρίσκουμε πλαίσιο συνεργασίας και λειτουργικής διασύνδεσης διαφορετικών δομών, φιλοσοφιών και προγραμμάτων, που έχουν όμως ως κοινό στόχο τις ανάγκες των εξαρτημένων ατόμων και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων», σημείωσε.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία καταργείται το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ.

«Και ειδικά αυτή την περίοδο που και το ΚΕΘΕΑ βρίσκεται σε μια κρίση, λόγω μιας ακραίας και αυθαίρετης απόφασης της κυβέρνησης, έχει μεγάλη σημασία να αναδεικνύουμε το έργο, τον ρόλο και της προσφορά αυτών των φορέων και να αναζητούμε τη συνέργειά τους με το υπόλοιπο σύστημα υγείας, διεκδικώντας να συνεχίσουν να έχουν την ίδια προσφορά, που έχει αναγνωριστεί από την κοινωνία», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, για τη λειτουργία της δομής έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια να αξιοποιηθεί μια πολύ σύγχρονη υποδομή, πρωτοποριακή για τη χώρα, η οποία θα παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες και μια πολύ εξειδικευμένη φροντίδα σε εξαρτημένα άτομα, τα οποία αυτά τα χρόνια δεν είχαν την κατάλληλη φροντίδα και συστηματική παρακολούθηση.

«Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα, αναβαθμίζει εξαιρετικά τις υπηρεσίες του ΕΣΥ και καλύπτει ανάγκες ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, που μέχρι τώρα δεν καλύπτονταν», σημείωσε. Η δομή χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ήδη έχουν προσληφθεί 24 άτομα προσωπικό όλων των κατηγοριών και λειτουργεί το Κέντρο υποδοχής «Απόφαση, το σημείο πρώτης επαφής, όπου οι ενδιαφερόμενοι προετοιμάζονται να παρακολουθήσουν αυτό το κλειστό πρόγραμμα, στο οποίο, εκτός από σωματική αποτοξίνωση και απεξάρτηση, στη συνέχεια θα δέχονται και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες, «γιατί αυτό χρειάζεται κανείς για πλήρη απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη».

Σχετικά άρθρα

Αλλαγή σελίδας, με πολλές μάχες μπροστά

«Ήρθα για να μείνω», δηλώνει ο Στ. Κασσελάκης

«Αρχηγική εμφάνιση» με οξύ αντιπολιτευτικό λόγο