ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Ορίζοντες Ηπείρου»- Ζητούν ενεργό ρόλο της περιφέρειας για τα κληροδοτήματα

Την πρόταση της για τα κληροδοτήματα επαναφέρει η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου», με αφορμή το θέμα της εκποίησης του Ζαππείου σε ιδιώτες.

Η παράταξη επισημαίνει την ανάγκη να ξεκαθαριστεί το γραφειοκρατικό και νομικό χάος σχετικά με το καθεστώς ιδιοκτησίας και διαχείρισης των εκατοντάδων κληροδοτημάτων ευεργετών της Ηπείρου, τονίζοντας ότι η περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα, προκειμένου να διεκδικήσει ενεργό ρόλο για να λειτουργούν προς όφελος όλων των κατοίκων της Ηπείρου.
Δυστυχώς, από τότε -όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα- δεν έχει γίνει καμία ενέργεια και έτσι φτάσαμε σήμερα στην απαράδεκτη συζήτηση για εκποίηση του εμβληματικού Ζαππείου σε ιδιώτες.
Οι «Ορίζοντες Ηπείρου» δηλώνουν ότι στηρίζουν την πρωτοβουλία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, που έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου, και θα είναι παρόντες στη σύσκεψη όπου θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις όχι μόνο για το Ζάππειο αλλά για το σύνολο των κληροδοτημάτων.
Οι Ορίζοντες Ηπείρου, στο Σχέδιο «ε», έχουν προτείνει η περιφέρεια Ηπείρου να αναλάβει καθοριστικό ρόλο, προχωρώντας στην καταγραφή όλων των κληροδοτημάτων (ενεργών, ανενεργών, όσων έχουν αλλάξει τη χρήση τους με νόμιμο ή παράνομο τρόπο) που βρίσκονται στην Ήπειρο αλλά και σε όλη την Ελλάδα και να δημιουργήσει ένα ενιαίο Μητρώο Κληροδοτημάτων Ηπειρωτών. Έτσι, αρχικά θα χαρτογραφηθεί πλήρως και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.
Στη συνέχεια η περιφέρεια να προχωρήσει σε άμεση ανάληψη της διαχείρισης όσων κληροδοτημάτων παραμένουν σήμερα ανενεργά, ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν για το κοινό καλό, και να διερευνήσει νομικά όσα λειτουργούν παρανόμως έχοντας αλλάξει τη χρήση τους.

Σχετικά άρθρα

«Ορίζοντες Ηπείρου»: Κούνησε μαντήλι και ο Δημήτρης Παππάς

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος