ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έψαχναν αρχαία και χρυσά νομίσματα στο Φαράγγι Σκορδιλίου

Ένα πραγματικό εργοτάξιο είχαν στήσει σε παραποτάμια περιοχή στο Φαράγγι Σκορδιλίου στα Καβάσιλα Κόνιτσας τέσσερις αλλοδαποί, ηλικίας 27, 37, 38 και 42 ετών, οι οποίοι αναζητούσαν αρχαία πολύτιμα αντικείμενα, καθώς και χρυσά νομίσματα.

Οι τέσσερις αλλοδαποί εντοπίστηκαν να προχωρούν σε παράνομη ανασκαφή και άντληση υδάτων, με τη χρήση ερπυστριοφόρου σκαπτικού μηχανήματος και ειδικού εξοπλισμού, το μεσημέρι της Πέμπτης, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Κόνιτσας, των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας και Μαστοροχωρίων και αστυνομικών της Frontex.
Στο σημείο της παράνομης ανασκαφής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα ερπυστριοφόρο σκαπτικό μηχάνημα (τσάπα), ένα φορτηγό όχημα μικρού ανοικτού τύπου, μία βενζινοκίνητη γεννήτρια ρεύματος και μία βενζινοκίνητη αντλία αναρρόφησης υδάτων, πέντε προβολείς λιθίου, τέσσερις σωλήνες άντλησης υδάτων, διάφορα εργαλεία (βαριοπούλα, φτυάρι) και ένα κινητό τηλέφωνο.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και της παράνομης εισόδου στη χώρα. Επιπλέον, από τον έλεγχο των στοιχείων των συλληφθέντων διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του 27χρονου εκκρεμούσαν ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας Αιγίου για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής κατ’ εξακολούθηση και καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών, ποινής φυλάκισης 18 μηνών, για το αδίκημα της κλοπής.

Σχετικά άρθρα

«Κλεμμένες αρχαιότητες, λαοί χωρίς μνήμη»

Γεωργία Χαλάτση

Δράσεις ευαισθητοποίησης κατά της αρχαιοκαπηλίας

Αιτιάσεις για νομιμοποίηση αρχαιοκαπηλίας από την Μ. Τζούφη

Ηπειρωτικός Αγών