ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στην αντεπίθεση η αντιπολίτευση για τα απορρίμματα

Στην αντεπίθεση πέρασαν οι παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» και «Ιωάννινα_2023», απαντώντας στις καταγγελίες του δημάρχου Ιωαννίνων για οργανωμένο σχέδιο υπονόμευσης της δημοτικής αρχής, με αφορμή την καταψήφιση της σύναψης για ανάθεση μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες.

Για προσπάθεια της δημοτικής αρχής να αποκρύψει την ανεπάρκεια της, «είτε αντιπολιτευόμενη την αντιπολίτευση, είτε εξυφαίνοντας θεωρίες συνωμοσίας περί υπονόμευσης του έργου της, μέσω της σύμπραξης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης», κάνει λόγο η παράταξη του Θωμά Μπέγκα, αποδίδοντάς της έλλειψη προετοιμασίας και αδυναμία να διαχειριστεί τις ευθύνες και τις απαιτήσεις ενός μεγάλου δήμου.
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε όμως για σχοινί, γιατί η μόνη σύμπραξη που υπάρχει σήμερα είναι το “σύμφωνο συμβίωσης” πολιτικά ετερογενών παρατάξεων και προσώπων, για τη οποία ο κάθε Γιαννιώτης γνωρίζει ότι, είναι αποτέλεσμα πολιτικής συναλλαγής και καιροσκοπικών προσωπικών επιδιώξεων», συνεχίζει ως προς τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Μ. Ελισάφ, υπερασπιζόμενη την υποχρέωσή της να προασπίσει τον δήμο «από τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής ανεπάρκειας και των λανθασμένων χειρισμών της δημοτικής αρχής».
Σε ό,τι αφορά αυτό καθ’ αυτό το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων, απευθύνεται προς τους πολίτες, καλώντας τους να σκεφτούν νηφάλια, να μην παρασυρθούν από συνθήματα και ιδεοληψίες, να ενημερωθούν υπεύθυνα και να μην πέσουν στην παγίδα του «αγανακτισμένου πολίτη», που «έντεχνα και εσκεμμένα καλλιεργεί η δημοτική αρχή, προκειμένου να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες που έχει».
Στη συνέχεια, θέτει μια σειρά από ερωτήματα, επισημαίνοντας πως η παραχώρηση τμήματος των υπηρεσιών καθαριότητας στους ιδιώτες αντίκειται στο υφιστάμενο θεσμικό και νομικό πλαίσιο και δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί, καθώς ότι η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου ενισχύθηκε μέσω των τελευταίων προσλήψεων. Επικρίνει, επίσης, τη δημοτική αρχή για το ότι δε φροντίζει να καλύψει μέσω δίμηνων και οκτάμηνων συμβάσεων τις όποιες πρόσκαιρες ανάγκες, αν και υπάρχουν εγγεγραμμένες πιστώσεις στον προϋπολογισμό, καθώς για το ότι δε θέτει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης της υπηρεσίας καθαριότητας, επιλέγοντας να δώσει 600.000 ευρώ σε ιδιώτες, κόστος που θα μεταφερθεί μέσω των ανταποδοτικών στους πολίτες.
«Η αλήθεια είναι ότι ο δήμος Ιωαννιτών διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, ενίσχυσε και έχει προβλέψει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και σε εξοπλισμό και σε προσωπικό η υπηρεσία του δήμου. Όλη αυτή η υποδομή, ανθρώπινη και εξοπλισμός, που κοστίζει στον κάθε δημότη, πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα με τον καλύτερο τρόπο. Απαιτείται μεθοδική δουλειά, τεχνογνωσία και ισχυρή βούληση υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος, χαρακτηριστικά που μάλλον δεν διαθέτει η νέα δημοτική αρχή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της «Ενότητας Πολιτών- Νέα Γιάννενα».
Τέλος, επισημαίνει πως μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και την απόρριψη των προτάσεων της δημοτικής αρχής, το επίπεδο της καθαριότητας στην πόλη μάλλον αποκαθίσταται σταδιακά και αρχίζει να εμφανίζει ανεκτά πλέον χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μεθοδευμένα επιχειρήθηκε να απαξιωθεί πλήρως στα μάτια των πολιτών ο τομέας καθαριότητας του δήμου.
Των θέσεών της, όπως αυτές εκφράστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, υπεραμύνεται και η παράταξη «Ιωαννίνα_2023», δίνοντας, παράλληλα, απαντήσεις στην κριτική που δέχθηκε για τη στάση της. Η παράταξη της Τ. Καλογιάννη τονίζει ότι επιχειρήθηκαν τέσσερις διακριτές αναθέσεις για το ίδιο φυσικό αντικείμενο, γεγονός που συνιστά «προκλητική κατάτμηση έργου» και όχι ιδιωτικοποίηση. «Ιδιωτικοποίηση σημαίνει ότι ένας δημόσιος φορέας, αναγνωρίζοντας ότι οικονομικά, επιχειρησιακά, λειτουργικά, δεν μπορεί να εφαρμόσει το βέλτιστο μοντέλο διαχείρισης της περιουσίας του ή των αρμοδιοτήτων του, καταφεύγει στην ελεύθερη αγορά, αναζητώντας μία παραχώρηση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του, συνολικά, ενιαία και μακροχρόνια για συγκεκριμένη δράση, σε ιδιωτικό φορέα που αποδεδειγμένα διαθέτει τα εχέγγυα. Δηλαδή, όπως ακριβώς πράξαμε ως περιφερειακή αρχή στην περίπτωση του εργοστασίου απορριμμάτων. Αλλά και όπως οφείλουν να πράξουν οι δήμοι ή ο ΦΟΣΔΑ της περιφέρειάς μας στις περιπτώσεις της λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και της λειτουργίας των Πράσινων Σημείων», τονίζεται.
Και η παράταξη «Ιωάννινα_2023» υπογραμμίζει ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής και όχι της αντιπολίτευσης, καλώντας την να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της Διεύθυνσης Καθαριότητας.
Απαντώντας σε αναφορές ότι «θα γίνουμε Κέρκυρα», επισημαίνει πως ποτέ δε θα γίνουμε Κέρκυρα ή Λευκάδα, διότι η περιφερειακή αρχή προνόησε να έχει υλοποιηθεί και να λειτουργεί η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Ήπειρο.
«Η δημοτική αρχή απέδειξε ότι δεν έχει ούτε σχέδιο, ούτε γνώσεις επί του θέματος, ούτε την αποφασιστικότητα να προστατεύσει την πόλη, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα ορθολογικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων. Για να δικαιολογηθεί για την αδυναμία της, κατηγορεί εμάς, οι οποίοι έχουμε καταθέσει δεσμευτική πρόταση άμεσης αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών και κατάστρωσης σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων, με πυρήνα το εγκεκριμένο “Τοπικό Σχέδιο” του δήμου μας. Ο δρόμος που ακολουθεί η δημοτική αρχή, διογκώνει τα προβλήματα. Την καλούμε να σκύψει με σοβαρότητα στα οξύτατα προβλήματα και, σε κάθε περίπτωση, να αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Εμείς είμαστε εδώ, με θέσεις και προτάσεις, πρόθυμοι να συμβάλουμε στην προώθηση των θεμάτων του Δήμου. Σε καμία περίπτωση, όμως, δε θα συναινέσουμε σε κινήσεις αποσπασματικές, χωρίς σχέδιο, χωρίς τεκμηρίωση, ιδίως όταν αυτές επιβαρύνουν οικονομικά τους συνδημότες μας», καταλήγει η παράταξη «Ιωάννινα_2023».

Σχετικά άρθρα

Οι εκλογές του κέντρου και των παράκεντρων

Με σεβασμό στα πολυτιμότερα συλλογικά αγαθά μας

Ηπειρωτικός Αγών

«Δε ρητορεύουμε την αλλαγή, φέρνουμε την αλλαγή»