ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προσωπική δέσμευση Μητσοτάκη για αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων

Την εντατικοποίηση των ελέγχων και την αξιοποίηση της τεχνολογίας για τον εντοπισμό κρουσμάτων νοθείας στη φέτα, σηματοδότησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βίτσα, αναφερόμενος στα αγροτικά προϊόντα και τις παράνομες ελληνοποιήσεις που ρίχνουν τις τιμές και νοθεύουν την ποιότητα.

Στην συζήτηση που είχε με τους κατοίκους της Βίτσας ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Είναι προσωπική μου δέσμευση ότι το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων θα αντιμετωπιστεί στην ρίζα του… Θα χρησιμοποιήσουμε και την τεχνολογία καθώς δεν θα αργήσει η ώρα που θα μπορούμε να ανιχνεύσουμε την πρώτη ύλη. Μέχρι τότε θα εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους… Στην Ήπειρο υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τους παραγωγούς και υποστηρίζουν την αυθεντικότητα των προϊόντων τους… Σύντομα θα έχουμε απτά αποτελέσματα».

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε νωρίτερα με δηλώσεις του και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Μάκης Βορίδης, που τόνισε ότι οι βιομηχανίες μεταποίησης γάλακτος οφείλουν να τηρούν τη νομοθεσία που διέπει την παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων, τα οποία χαρακτήρισε «εθνικό πλούτο».

«Με τον ίδιο τρόπο όμως που θέλουμε να στηρίξουμε τις νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις, στέλνω ένα σαφές μήνυμα ότι θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί σε θέματα παραβιάσεων ειδικώς της νομοθεσίας των ΠΟΠ προϊόντων. Είναι πλούτος για την Ελλάδα, είναι εθνικός πλούτος, και όποιος παραβιάζει τη νομοθεσία κάνει κακό στην πατρίδα και θίγει βάναυσα το εισόδημα των παραγωγών», σημείωσε.

Παράλληλα πρόσθεσε πως η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας περνά μέσα από τον σεβασμό των νόμων, γι’ αυτό και το υπουργείο θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα και μέσο.

Σε ό,τι αφορά τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις ανάμεσα στις οποίες και αυτή της Φέτας, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι ανακάλεσε πρόσφατη υπουργική απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου η οποία δημιουργούσε δυσκολίες στη λειτουργία τους και υπογράμμισε ότι «τώρα που επίκειται ο νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών θα συμπεριλάβουμε ρυθμίσεις για τις Διεπαγγελματικές, στην κατεύθυνση να ενισχύσουμε την αντιπροσωπευτικότητα και τη διαφάνειά τους».

Αναφορικά με την κατάσταση στην αγορά γάλακτος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναγνώρισε πως υπάρχει μια τάση βελτίωσης των τιμών που δίνονται για την εισκόμιση γάλακτος, τόσο πρόβειου όσο και αγελαδινού για να προσθέσει ότι αυτό «είναι ασφαλώς καλό για την πρωτογενή παραγωγή».

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο οι εξορύξεις επηρεάζουν την πρωτογενή παραγωγή ο υπουργός τόνισε ότι αυτές «γίνονται με τήρηση περιβαλλοντολογικών όρων. Και όχι όπως επιθυμεί ο καθένας. Άρα δεν υπάρχει διακινδύνευση».

Σχετικά άρθρα

Πέντε θανάσιμα -για τη Δημοκρατία- αμαρτήματα

Νίκος Αλμπανόπουλος

Μια γκλίτσα από κρανιά με… οδηγίες χρήσης

Μια από τα ίδια… για την Ήπειρο