ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επείγει η συγκρότηση των ομάδων δίωξης αγριόχοιρων

Την άμεση συγκρότηση και ενεργοποίηση των ομάδων δίωξης του αγριόχοιρου, που έχουν αποφασιστεί από πέρυσι, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθυσμός των αγριόχοιρων και οι καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, επιδιώκει η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου.

Αν και φέτος δεν υπάρχουν καταγγελίες –πλην μίας στον κάμπο της Λαψίστας- για επιδρομές αγριόχοιρων σε καλλιέργειες, πλέον έχει προκύψει ένας επιπλέον λόγος, που επιβάλλει τη συγκρότησή τους σε κάθε περιφέρεια με την ευθύνη των δασικών υπηρεσιών και τη συνεργασία των Κυνηγετικών Συλλόγων. Και αυτός είναι η αφρικανική πανώλη των χοίρων και η εμφάνισή της στα βόρεια σύνορα της χώρας, με τον πρόεδρο της Ε’ ΚΟΗ Νίκο Παπαγρηγορίου να κάνει λόγο για μία εξαιρετικά δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση με τις κυνηγετικές οργανώσεις να συνεργάζονται με τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Ο πρώτος στόχος, όπως ανέφερε ο κ. Παπαγρηγορίου, είναι οι ομάδες αυτές να ενεργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να περιοριστεί ο πληθυσμός του αγριόχοιρου, αλλά και να ενεργούν σε σημεία, όπως περιμετρικά χοιροτροφικών μονάδων, ώστε να αποτρέψουν τυχόν προσέγγιση αγριόχοιρων, που μπορεί να μεταφέρουν τη νόσο της πανώλης στις μονάδες.
Ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ τόνισε ότι έχουν ληφθεί υπόψιν οι προτάσεις της Συνομοσπονδίας που αναφέρονται στη λειτουργία των ομάδων δίωξης σε ετήσια βάση και κυρίως μετά τη λήξη της περιόδου θήρας, ενώ το υπουργείο εξετάζει την πρόταση ώστε να αρθεί για τις ομάδες η απαγόρευση άσκησης της θήρας στις περιοχές που έχουν οριστεί ως Καταφύγια Άγριας Ζωής. Ζήτησε, επίσης, να ληφθεί μέριμνα, ώστε να καλύπτονται τα έξοδα κίνησης και οι λοιπές δαπάνες, που προκύπτουν για τις ομάδες δίωξης, ενώ έκανε γνωστό πως βρέθηκε λύση για το ζήτημα της ασφάλισης των κυνηγών, που θα συγκροτούν τις ομάδες, μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου.

Κανείς για κυνήγι χωρίς άδεια

Με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για τα τριχωτά θηράματα από την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, ο κ. Παπαγρηγορίου δεν περιορίστηκε στις ευχές για μία καλή και χωρίς ατυχήματα κυνηγετική χρονιά, αλλά κάλεσε, σε αυστηρό τόνο, το σύνολο των μελών της κυνηγετικής οικογένειας να θεωρήσουν τις άδειες θήρας πριν βρεθούν στον κυνηγότοπο, καθώς και να τηρούν τους γραπτούς και άγραφους νόμους που διέπουν το κυνήγι. «Έχουμε δώσει εντολή στη Θηροφυλακή να πάρει τις καταστάσεις από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους και να προχωρά στους απαιτούμενους ελέγχους. Κανείς δεν πρέπει να βγει για κυνήγι χωρίς να έχει θεωρήσει την άδειά του», σημείωσε, καλώντας και τους αρχηγούς των ομάδων να κάνουν έλεγχο στα μέλη της ομάδας τους.
Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή θα βρίσκεται όπως πάντα επί ποδός για τον προληπτικό έλεγχο, αλλά και για να διαπιστώσει τυχόν παραβάσεις της νομοθεσίας.

Σχετικά άρθρα

Με το μπλοκάκι των προστίμων ανά χείρας οι θηροφύλακες

Ισχυρή σύσταση για προληπτική σφαγή οικόσιτων χοίρων

Δηλητηριασμένα δολώματα σε περιοχές των δήμων Μετσόβου και Κόνιτσας