ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ιδιωτικοποίηση από το… παράθυρο

Ως «συντηρητική αναδίπλωση» χαρακτηρίζει τις εξελίξεις στην παιδεία με την εφαρμογή της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, η βουλευτής Ιωαννίνων και αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, λίγες ώρες μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την κ. Τζούφη, η κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου δεν είχε στόχο την «καταπολέμηση της παραβατικότητας», όπως υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά την απελευθέρωση δυνάμεων της αγοράς και επιχειρήσεων, ώστε να έχουν ενεργό ρόλο στα πανεπιστήμια.
Σημείωσε, παράλληλα, πως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην απελευθέρωση της χρηματοδότησης των ερευνητικών προγραμμάτων, «έκλεισε το μάτι» στην παγίωση και αύξηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και μίλησε ανοιχτά για έσοδα, που θα προκύψουν από τα δίδακτρα των ξενόγλωσσων τμημάτων. «Ακούμε για ένα νέο πανεπιστήμιο ουσιαστικά, που, παρ’ όλο που είναι σε ισχύ το άρθρο 16, από το παράθυρο μπαίνουν τα ζητήματα της άμεσης ιδιωτικοποίησης του και της “διασύνδεσης”, όπως λέει η ΝΔ, με τις δυνάμεις της αγοράς», σημείωσε η κ. Τζούφη σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στα Γιάννενα.
Η κ. Τζούφη καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία ότι δεν προχωρά τις αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθυστερεί χαρακτηριστικά την ολοκλήρωση της διαδικασίας 4.500 μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή, χωρίς να δίνει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.
«Από την επικείμενη νεοφιλελεύθερη επίθεση δεν εξαιρείται η επαγγελματική εκπαίδευση και η δημόσια κατάρτιση, όπου εξαγγέλθηκε η άνευ όρων διασύνδεση με την αγορά και την κερδοφορία. Στην κατεύθυνση αυτή προωθείται η ίδρυση πρότυπων ΕΠΑΛ με “ενεργό τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων”, ενώ η αναστολή των Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικών Σπουδών των ΑΕΙ για αποφοίτους ΕΠΑΛ εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης», σημείωσε η πρώην υπουργός Παιδείας, υπερασπιζόμενη την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μέσω τους προγράμματος «Νέα Αρχή για τα ΕΠΑΛ».
«Στον τομέα της παιδείας βλέπουμε την υλοποίηση νεοφιλελευθέρων πολιτικών, με υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση», σημείωσε η κ. Τζούφη, αναφέροντας πως από τον πρωθυπουργό δεν έγινε καμία αναφορά στην αναγκαία αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης του εκπαιδευτικού συστήματος.
Η κριτική της κ. Τζούφη επεκτάθηκε και πέρα από τα ζητήματα της παιδείας, υποστηρίζοντας πως η ανάπτυξη που φέρνει η Νέα Δημοκρατία, είναι για λίγους και ισχυρούς, με «φοροαπαλλαγές για την ελίτ» και «εργασιακό Αρμαγεδδώνα».
«Η επόμενη ημέρα μας βρίσκει με μια ανάπτυξη -που συζητείται ποια θα είναι- με φοροαπαλλαγές που δεν έχουν γενικό χαρακτήρα και θα έλεγα ότι είναι εξαιρετικά ανισότιμες, κυρίως αφορούν τους έχοντες και κατέχοντες», πρόσθεσε η κ. Τζούφη
Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ήπειρο και τα Γιάννενα, η κ. Τζούφη επεσήμανε πως ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων της Ηπείρου, ενώ όσον αφορά το πρόσφατα αναβαθμισμένο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τον προβληματισμό της για τα σχέδια ιδιωτικοποίησής του από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
«Είναι ζητήματα της επόμενης ημέρα και του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για να δούμε ποιες είναι οι κατευθύνσεις που θα δοθούν», κατέληξε η κ. Τζούφη.

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας