ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Κόκκινο τηλέφωνο» και ανά δίμηνο συναντήσεις

«Κόκκινο τηλέφωνο» για άμεση επικοινωνία των περιφερειαρχών με την κυβέρνηση και τακτική συνάντηση ανά δίμηνο, με στόχο την καλύτερη δυνατή συνεργασία του κεντρικού κράτους με τις περιφέρειες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη μετεκλογική συνάντηση με τους 13 περιφερειάρχες.

Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Επικρατείας να χορηγηθούν τριψήφιοι αριθμοί επικοινωνίας και στους περιφερειάρχες, ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους υπουργούς και γενικούς γραμματείς, ενώ, κατά τη συζήτηση, επικεντρώθηκε σε τρία θέματα. Μια εθνική πολιτική στα ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης, την κοινωνική συνοχή και το σχέδιο της κυβέρνησης για ένα τολμηρό νομοσχέδιο, το οποίο θα αφορά την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Ειδικά για το πρώτο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ και ζήτησε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, καθώς τα ποσά που καλούνται να διαχειριστούν οι περιφέρειες, ανέρχονται σε 5,6 δισ. στο σύνολό τους. Για την κοινωνική συνοχή υπογράμμισε ότι «το κεντρικό μήνυμα, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, είναι: Ανάπτυξη για όλους. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Και οι πολιτικές κοινωνικής συνοχής που δρομολογούνται από τις περιφέρειες είναι εξαιρετικά σημαντικές για να εξασφαλίσουμε ότι, καθώς η χώρα επιστρέφει σε μια τροχιά ευημερίας, όλοι οι Έλληνες θα καρπωθούν αυτήν την ευημερία».

Τέλος, για τα ζητήματα που αφορούν την αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών, έκανε λόγο για μια τολμηρή θεσμική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, η οποία θα ξεκαθαρίζει τα όρια των αρμοδιοτήτων μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, των αποκεντρωμένων περιφερειών, της περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού. «Έχουμε δεσμευτεί ότι σύντομα θα φέρουμε ένα πολύ πιο τολμηρό νομοθέτημα, το οποίο θα καθορίζει με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια τα όρια των αρμοδιοτήτων, θα μειώνει τη γραφειοκρατία και θα σας επιτρέπει να εστιάσετε στον πυρήνα της δουλειάς σας, και θα επιτρέψει και σε εμάς να μπορούμε να σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε πολιτικές, γνωρίζοντας ο καθένας τι ακριβώς πρέπει να κάνει, ανάλογα με το επίπεδο αρμοδιότητας το οποίο μπορεί να κινηθεί».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους παρευρισκομένους από την επόμενη συνεδρίαση να έχουν μια πολύ πιο ξεκάθαρη ατζέντα και ένα πλαίσιο συνεννόησης, «το οποίο θα μας επιτρέπει να διαμορφώνουμε συζητήσεις και με βάση τις προτεραιότητες που θα θέτετε εσείς».

Από την πλευρά τους, οι περιφερειάρχες παρουσίασαν αναλυτικά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ιεραρχώντας παράλληλα τις άμεσες προτεραιότητές τους σε κάθε περιοχή.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης επισήμανε πως ο πρωθυπουργός ήταν ενημερωμένος για όλα τα ζητήματα της ελληνικής περιφέρειας, συζήτησε κάθε θέμα και ήδη τα επεξεργάζεται για την προώθησή τους, όπως αλλαγές νόμων, σε διάφορα θέματα. «Αν όλα αυτά προχωρήσουν, ίσως θα είναι η πιο αποτελεσματική κεντρική διοίκηση των τελευταίων χρόνων στον τόπο», τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, σε δήλωσή του ΑΠΕ. Ο κ. Καχριμάνης έθεσε τα ζητήματα των οδικών συνδέσεων, με άμεσες προτεραιότητες τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό, τον οδικό άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά, τον παραλιακό άξονα Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας και τον Ε65.

 

Κριτική από Ριζόπουλο

Για έλλειψη ατζέντας στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κατηγορεί τον περιφερειάρχη ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπ. Ριζόπουλος, σημειώνοντας ότι η περιφέρεια Ηπείρου θα συνεχίσει να πορεύεται «στο άγνωστο με… βάρκα την ελπίδα, χωρίς πυξίδα, κανένα προσανατολισμό, χωρίς σωστές και σαφείς προτεραιότητες, όπως ακριβώς άλλωστε, λειτούργησε και τα τελευταία εννιά χρόνια».

Σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα, σημείωσε ότι δεν έθεσε θέμα οργανωμένης στρατηγικής για τη διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ, ενώ για τα οδικά έργα κάνει λόγο για καθυστερημένη αντίδραση. «Η περιφερειακή αρχή έχει βαρύτατες ευθύνες για το “πάγωμα” των συγκεκριμένων οδικών αξόνων. Αλλά δυστυχώς, ο επανεκλεγείς ποτέ δεν ήθελε να διεκδικεί και να πιέζει την Αθήνα, όποια κυβέρνηση και αν είχε απέναντί του. Έτσι και σήμερα, ακούσαμε τον Περιφερειάρχη να εκφράζει το θαυμασμό του για τη νέα κυβέρνηση, διατρέχοντας τον κίνδυνο για μια ακόμα φορά, την απογοήτευση να γευτούν οι Ηπειρώτες, αν οι δήθεν διεκδικήσεις του πέσουν για μια ακόμα φορά στο κενό», σημειώνει.

Σχετικά άρθρα

Πέντε θανάσιμα -για τη Δημοκρατία- αμαρτήματα

Νίκος Αλμπανόπουλος

Μια γκλίτσα από κρανιά με… οδηγίες χρήσης

Μια από τα ίδια… για την Ήπειρο