ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στην κάλυψη των κενών πέφτει το βάρος, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Μία εβδομάδα περίπου πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τα σχολεία, πυρετώδεις είναι οι διαδικασίες για την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων τη νέα σχολική χρονιά, η κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι απαιτούνται οι προσλήψεις 33.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου, ενώ το 70%, σύμφωνα με δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, θα γίνει τις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Τα σχολεία άνοιξαν από τη Δευτέρα προκειμένου να είναι έτοιμα για την έναρξη των μαθημάτων, ενώ οι διευθύνσεις εκπαίδευσης στέλνουν τα κενά, προκειμένου να προχωρήσουν τη διαδικασία τοποθέτησης των δασκάλων και καθηγητών.

Ζητήματα σχετικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και με τους διορισμούς εκπαιδευτικών και τις προσλήψεις αναπληρωτών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η κ. Ζαχαράκη με την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). Η υφυπουργός ενημέρωσε ότι θα επισπευσθούν οι προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Για το θέμα των διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών, επανέλαβε ότι εξετάζονται τα κενά και πως «οι προσλήψεις στον τομέα της παιδείας είναι εκπεφρασμένος στόχος της κυβέρνησης».

Κενά υπάρχουν και στην περιοχή των Ιωαννίνων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Στέφανο Μιχάλη, ο οποίος είχε συνάντηση και με τους αιρετούς στα υπηρεσιακά συμβούλια. Θετικό είναι πως, σε ό,τι αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δε θα ανασταλεί η λειτουργία σχολείων στην περιοχή, ωστόσο να λειτουργήσουν, έστω και με μικρό αριθμό μαθητών, όλες οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ, ζητά η εκπαιδευτική κοινότητα.

«Πρέπει να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα, ακόμα και τα ολιγομελή, κυρίως στα ΕΠΑΛ, γιατί είναι θλιβερό να υπάρχουν μαθητές, που να έχουν διδαχθεί μια ειδικότητα την πρώτη χρονιά και τη δεύτερη, και αυτή να σταματήσει λόγω μικρού αριθμού μαθητών. Όλα τα τμήματα πρέπει να λειτουργήσουν. Εγώ θα επιδιώξω να θέσω το θέμα στη Γενική Συνέλευση των προέδρων, που θα γίνει το Σάββατο στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, και πιστεύω, τουλάχιστον στην αρχή της άλλης εβδομάδας να ξέρουμε ότι δε θα υπάρχουν κενά, ώστε να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία», σημείωσε.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στην κινητοποίηση και πορεία της ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όπου θα προτάξουν τα βασικά προβλήματα του κλάδου, με αιχμή τις μόνιμες προσλήψεις και το μισθολογικό.

«Το βασικό είναι οι προσλήψεις που πρέπει να γίνουν, γιατί δε γίνεται να καλύπτουμε τα κενά με 11.000 αναπληρωτές. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κενά, που δημιουργήθηκαν με τα μέτρα της κρίσης και επειδή δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη τα τελευταία χρόνια. Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι ότι κανείς δε μιλάει για αυξήσεις μισθών, μετά τις περικοπές που έχουν γίνει από 2010, δεν έχει γίνει καμία κίνηση σε αυτήν την κατεύθυνση», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Ο Ευ. Παπαϊωάννου νέος πρόεδρος στην ΕΛΜΕ Ιωαννίνων

Πρώτη και με διαφορά η ΔΑΚΕ στην ΕΛΜΕ Ιωαννίνων

Διαβεβαιώσεις για παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια