ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στην αντεπίθεση για τη ΔΕΥΑΙ

«Οι αριθμοί διαψεύδουν την προεκλογική σπέκουλα» για τη ΔΕΥΑΙ, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης Μάκης Χρυσοστόμου, σε δηλώσεις του λίγη ώρα πριν την προτελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου αυτής της δημοτικής περιόδου, με αντικείμενο την ενημέρωση για τα οικονομικά κυρίως στοιχεία της επιχείρησης και έναν πλήρη απολογισμό της τελευταίας πενταετίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστόμου, η ΔΕΥΑΙ, που έχει ουκ ολίγες φορές βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής από την πλευρά της αντιπολίτευσης, βαίνει σε μια καλή πορεία, έχοντας καταφέρει να αυξήσει την εισπραξιμότητα αλλά και να εξοφλήσει ή να τακτοποιήσει μέσω ρυθμίσεων τις οφειλές της.

«Η ΔΕΥΑΙ έχει μπει σε μια πορεία οικονομικής “άνοιξης” θα έλεγα, δεν είναι όπως το 2014 που την παραλάβαμε και υπήρχαν προβλήματα με σφραγισμένους λογαριασμούς από εργολάβους, να μην μπορούμε να πληρώσουμε το ΙΚΑ των εργαζομένων. Τώρα έχει και ταμείο, έχουμε βάλει όλες τις υποχρεώσεις σε μια σειρά, ώστε όποιος την αναλάβει, να μπορεί να βρει πλέον μια καλά στημένη επιχείρηση, να έχει χρήματα να διαχειριστεί και να κάνει κάποια πράγματα», σημείωσε.

Δίνοντας περισσότερα στοιχεία, ο κ. Χρυσοστόμου σημείωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα της ΔΕΥΑΙ ήταν οι οφειλές προς τη ΔΕΗ, τον ΣΥΔΛΙ και τους εργολάβους. Σε επίπεδο μικροεργολάβων, όπως είπε, έχουν όλοι εξοφληθεί πλήρως. «Αγκάθι», με συνέπεια το σφράγισμα των λογαριασμών της επιχείρησης ήταν οι οφειλές, ύψους 5 εκ. ευρώ, προς δύο κοινοπραξίες για το έργο στον Βοτανικό. Πλέον, η μία κοινοπραξία έχει εξοφληθεί, ενώ στη δεύτερη οφείλονται ακόμη περί τις 150.000 ευρώ, που θα καταβληθούν μέσα στον επόμενο μήνα.

Σε ρύθμιση έχει μπει το χρέος προς τη ΔΕΗ, στην οποία οφείλει συνολικά 2,5 εκ. ευρώ, από 4,5 εκ. ευρώ το 2014, ενώ η ΔΕΥΑΙ έχει υποβάλει αίτημα για ένταξη των οφειλών προς τον ΣΥΔΛΙ στην ρύθμιση των 120 δόσεων, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί. Τώρα πάντως πληρώνει κανονικά τους τρέχοντες λογαριασμούς και λίγο παραπάνω, με στόχο να μειωθεί το ποσό των οφειλών.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστόμου, η τελευταία χρονιά ήταν η πρώτη χρονιά μείωσης του χρέους των καταναλωτών προς την επιχείρηση, με τις εισπράξεις να φτάνουν τα 17.5 εκ. ευρώ.

Ρυθμίσεις –ανάσα για τους καταναλωτές

«Δικαίωση» όχι μόνο για τη ΔΕΥΑΙ αλλά και για τους ίδιους τους καταναλωτές, χαρακτήρισε ο κ. Χρυσοστόμου την απόφαση της επιτροπής του άρθρου 152 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, που ανέτρεψε προηγούμενη αρνητική απόφαση του Συντονιστή και επιτρέπει την εφαρμογή της έκπτωσης ύψους 15% στους συνεπείς καταναλωτές.

«Δεν μπορεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να ακυρώνει την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και του δημοτικού συμβουλίου για την έκπτωση, τη στιγμή που γίνεται σε άλλες ΔΕΥΑ της χώρα. Πολύ δε περισσότερο, ενώ ακύρωσε την απόφαση της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, ο ίδιοςο Συντονιστής ενέκρινε αντίστοιχη απόφαση της ΔΕΥΑ Κοζάνης», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Επιχείρησης.

Τόσο η έκπτωση συνέπειας, όσο και άλλα μέτρα, όπως η δυνατότητα διακανονισμού οφειλών σε 100 δόσεις, έχουν ως στόχο να αυξήσουν τις εισπράξεις της επιχείρησης. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστόμου, θα ξεκινήσει άμεσα η ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 20 ευρώ, και κάλεσε τους οφειλέτες να ανταποκριθούν.

Παράλληλα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που απασχολεί μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν χρέη που αφήνουν ενοικιαστές, βρίσκει τη λύση του μέσω της εφορίας. Η ΔΕΥΑΙ θα μπορεί πλέον να βεβαιώνει τις οφειλές στους ενοικιαστές, ώστε να μην επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει την αλλαγή ονόματος στον λογαριασμό, ώστε η Επιχείρηση να γνωρίζει ποιος είναι ο χρήστης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

ΑΣΔΣΑ Ηπείρου: Προμηνύεται δύσκολη η… συμβίωση

Αποστόλης Τζελέτας

Δύο μελέτες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού