ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αποδίδουν υποδομές και προβολή

Σημαντική είναι η αύξηση των επισκεπτών σε ολόκληρη την Ήπειρο το φετινό καλοκαίρι, σε αντίθεση με την πτωτική τάση που υπάρχει στην υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Στράτο Ιωάννου, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς φαίνεται να αποδίδουν οι προσπάθειες των τελευταίων ετών.

Παρόλο που απομένει τουλάχιστον ένας ακόμη μήνας, που προσφέρεται για διακοπές στην Ήπειρο, τα δείγματα σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου είναι περίφημα, καθώς η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής ισοδυναμεί και με αύξηση των εισοδημάτων για τους Ηπειρώτες, που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται με τον τουρισμό. Μάλιστα, ο κ. Ιωάννου εκτίμησε ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

«Έχει έρθει πολύς κόσμος φέτος και δείχνει ότι όλες οι προσπάθειες που κάναμε ως περιφέρεια, μαζί με τους επιχειρηματίες του κλάδου, έχουν αποδώσει καρπούς και κάθε χρόνο, παρότι στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχει όπως φαίνεται μια μείωση, στην Ήπειρο καταγράφεται αύξηση και μάλιστα αρκετά μεγάλη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας, γιατί η τουριστική ανάπτυξη προσφέρει πάρα πολλά στο εισόδημα των Ηπειρωτών και θέλουμε κάθε χρόνο να πηγαίνουμε όλο πιο δυνατά, για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος της προηγούμενης δεκαετίας. Ευελπιστούμε ότι και τα επόμενα χρόνια, με τις κινήσεις που κάνουμε, τις εκθέσεις, την προβολή, τα ταξίδια εξοικείωσης, θα φέρουν και άλλα καλά αποτελέσματα», ανέφερε για να συνεχίσει συστήνοντας ξενοδόχους-εμμέσως- να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί για να αντιμετωπίσουν και το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, το οποίο επεκτείνεται.

«Θέλω μόνο να πω ότι υπάρχει το φαινόμενο airbnb, που επιλέγουν πολλοί επισκέπτες και αυτό δεν είναι κακό. Όμως θα πρέπει οι ξενοδόχοι να βρουν τις απαντήσεις που πρέπει, για να πάρουν ένα μέρος αυτών των επισκεπτών», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Κομβικό ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη παίζουν και οι υποδομές, με την Ήπειρο να έχει ακόμη αρκετές εκκρεμότητες σε επίπεδο σύνδεσης των οδικών αξόνων, όπως το τμήμα Άκτιο-Αμβρακία και τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια, αλλά και προβλήματα που υπήρξαν φέτος στην ύδρευση, στα παράλια κυρίως.

Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι υπήρξε συζήτηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα το έργο της σύνδεσης της Ιόνιας με την Πρέβεζα, ενώ υπάρχει συνεχείς συνεργασία και με τους δήμους Ζηρού, Πρέβεζας και Πάργας για τα ζητήματα υδροδότησης.

«Σύμμαχος» η Μενδώνη

Στο μεταξύ, ο κ. Ιωάννου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το γραφείο της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, προκειμένου να λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό μια προγραμματική σύμβαση που αφορά συνοδά έργα, στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα.

Όπως σημείωσε ο κ. Ιωάννου, η κ. Μενδώνη, η οποία ήταν γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού όταν ξεκίνησε το έργο, το υποστήριξε από την πρώτη στιγμή και εξακολουθεί να το πιστεύει «περισσότερο από κάθε άλλο στη χώρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα προχωρά, ενώ όλο και περισσότερες επιχειρήσεις συμπράττουν, με στόχο να τη δικτύωση και την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών και τοπικών προϊόντων ποιότητας στους επισκέπτες.

Σχετικά άρθρα

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Βραβείο διαχρονικής ποιότητας στην ΗΠΕΙΡΟΣ από τη Γερμανική Γεωργική Εταιρεία

Πρώτη στην ικανοποίηση επισκεπτών η Ήπειρος