ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μ. Τσολάκη: «Το μοντέλο συνεργασιών απέτυχε στο παρελθόν»

Ανασταλτικό παράγοντα για την ακώλυτη εφαρμογή του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί η υποψήφια βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Τσολάκη ότι θα αποτελέσει το ενδεχόμενο μη ύπαρξης αυτοδυναμίας, σημειώνοντας πως το μοντέλο διακυβέρνησης συνεργασιών απέτυχε στο παρελθόν και δεν αποτελεί εγγύηση για το μέλλον. Ως προς τη δική της υποψηφιότητα, η Μαρία Τσολάκη προτάσσει την εμπειρία διοίκησης, που διαθέτει, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις της για τον χώρο της δικαιοσύνης, τον οποίο υπηρετεί ως δικηγόρος, αλλά και την ανάπτυξη του νομού Ιωαννίνων.

Η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου θεωρείται δεδομένη και πλέον ισχυρές είναι και οι πιθανότητες για αυτοδυναμία. Εκτιμάτε πως μια ισχυρή εντολή στο κόμμα σας εγγυάται συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, διαφορετικά η χώρα θα μπει πράγματι σε περιπέτειες ή όσα λέγονται είναι στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για να αυξήσει η Ν.Δ. τις δυνάμεις της στον μέγιστο βαθμό;

Η αυξημένη αποδοχή της Νέας Δημοκρατίας αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα των εκλογών της 26ης Μαΐου. Έχουμε αντιληφθεί ότι η αποδοχή αυτή είναι πέρα και πάνω από τα όρια της κομματικής μας συσπείρωσης. Μία ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία αποτελεί τη βάση μιας σταθερής πολιτικής γραμμής, που έχει ανάγκη τούτη την ώρα η χώρα και οι πολίτες το γνωρίζουν. Το μοντέλο διακυβέρνησης συνεργασιών απέτυχε στο παρελθόν και δεν αποτελεί εγγύηση για το μέλλον. Κι αυτός είναι ο λόγος που απαιτείται αυτοδυναμία. Για να μην ξαναμπεί η χώρα σε νέες περιπέτειες, με συνεργασίες που θα σηματοδοτήσουν την οριστική απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών.

Ωστόσο, υπάρχει και το ενδεχόμενο η αυτοδυναμία να μην επιτευχθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση ποια βλέπετε ως την πιθανότερη λύση; Συνεργασία με το ΚΙΝ.ΑΛ., ένας μεγαλύτερος συνασπισμός ή μπορεί να υπάρξει και μια κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής;

Στη Δημοκρατία οι μειοψηφίες δεν επιβάλλονται στις πλειοψηφίες. Η οποιαδήποτε συνεργασία, όμως, θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την ακώλυτη εφαρμογή του προγράμματος της Ν.Δ., το οποίο είναι το πλέον ενδεδειγμένο για να αναπνεύσει η χώρα σε όλους τους τομείς. Όσοι θέλουν να μας ακολουθήσουν για τη δημιουργία μιας σταθερής κυβέρνησης, που θα υλοποιήσει όσα στοχεύει, είναι απαραίτητοι και συνεργάτες μας. Όσον αφορά την ψήφο ανοχής, γίνεται αντιληπτό ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί με μειωμένη πλειοψηφία, επομένως καταρρίπτεται και αυτό το σενάριο.

Με βάση την επαγγελματική σας ιδιότητα ως δικηγόρος, θα ήθελα να μου αξιολογήσετε το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της δικαιοσύνης, αλλά και να αναφέρεται τι κομίζει η Νέα Δημοκρατία στον τομέα αυτό.

Στυγνές παρεμβάσεις στην απονομή της, διάλυση των ελληνικών φυλακών, νομοθετήματα τύπου Παρασκευόπουλου με απελευθέρωση εγκληματιών, ανοχή στους παντός είδους «Ρουβίκωνες», καταστροφή της περιουσίας των Ελλήνων ατιμωρητί, σκευωρίες τύπου «Novartis», με επιστέγασμα τον νέο Ποινικό Κώδικα με τα πλείστα τρωτά του σημεία, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Αυτό είναι το έργο της πρώτης φοράς Αριστερά στον τομέα της Δικαιοσύνης. Κατόρθωσαν να περάσουν τη σήψη και στην Ανεξάρτητη αυτή Αρχή. Η Ν.Δ κομίζει το ακριβώς αντίθετο. Ταχύτερη απονομή της για να μην υπονομεύεται το κράτος δικαίου, απόλυτη διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς, επαναφορά φυλακών υψίστης ασφαλείας, άμεση επιβολή ποινών στους παραβάτες φθοράς της δημόσιας περιουσίας, κατάργηση του «Νόμου Παρασκευόπουλου», επιτάχυνση εκδίκασης υποθέσεων που εκκρεμούν πέραν της τριετίας, ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης. Για ένα έχουμε επιτέλους σ’ αυτή τη χώρα ένα υγιές και διάφανο δικαστικό σύστημα.

Ασχολείστε αρκετά χρόνια με τα κοινά και έχετε αποκτήσει σημαντική αυτοδιοικητική εμπειρία. Θεωρείτε ότι ως βουλευτής μπορείτε να προσφέρετε περισσότερα;

Για να στοχεύσει κανείς στην κεντρική πολιτική σκηνή, απαιτείται να έχει προηγουμένως εμπειρία διοίκησης. Το έργο των βουλευτών είναι κατά κύριο λόγο νομοθετικό και οι βουλευτές ασκούν εκτελεστική εξουσία όταν συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Η δική μου παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκησης και σε συλλογικά όργανα και ΝΠΔΔ είναι γνωστή στα Ιωάννινα. Η επαγγελματική μου εμπειρία επίσης είναι γνωστή. Οι μάχες που έδωσα επί 20 χρόνια ως δικηγόρος στις δικαστικές αίθουσες, όπου η ανθρώπινη δυστυχία έγινε προσωπική μου υπόθεση που υπερασπίστηκα σθεναρά, αποτελεί απόδειξη ότι μπορώ να την υπερασπιστώ και στις κοινοβουλευτικές αίθουσες. Όμως, ως δικηγόρος, μπορώ απλά να εκπροσωπήσω τον Νόμο. Όχι όμως και να τον αλλάξω προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Ως βουλευτής, όμως, μπορώ να το παλέψω. Κι αυτό σκοπεύω να κάνω.

Ο χρόνος που σας δόθηκε για την προεκλογική σας δραστηριότητα, λόγω της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αλλά και της καθυστέρησης στην ανακοίνωση των ψηφοδελτίων, είναι λίγος. Σας δημιούργησε αυτό το γεγονός ένα πρόβλημα;

Απολύτως κανένα. Κι εξηγούμαι γιατί. Διότι, το χρονικό διάστημα μπορεί να είναι μικρό για τον προεκλογικό αγώνα ενός υποψηφίου κι όλοι συμφωνούμε σ’ αυτό, αλλά υποτίθεται ότι στο παρελθόν έχτισε το προφίλ εκείνο που χρειάζεται για να τύχει της αναγνωρισιμότητας, της αποδοχής και της εμπιστοσύνης του κόσμου, όταν αποφασίσει κάποια στιγμή στο μέλλον να διεκδικήσει την ψήφο του κι όχι να περιμένει τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές να το κάνει. Η χώρα δεν έχει άλλο χρόνο. Η αγορά δεν μπορεί να δώσει άλλη πίστωση χρόνου. Για τον λόγο ζητάμε αυτοδυναμία.

Πέραν των γενικότερων δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας σε κεντρικό επίπεδο, ποιες θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι άμεσες προτεραιότητες για τον νομό Ιωαννίνων;

Ζούμε σε μία περιοχή με πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Στον πρωτογενή τομέα διαθέτουμε οργανισμούς που κυριαρχούν σε εθνικό επίπεδο, στον τουρισμό έχουν γίνει σημαντικά βήματα βελτίωσης στις υποδομές και στην ανάδειξη της περιοχής, υπάρχει σημαντικό υπόβαθρο στην παιδεία με πυλώνα το πανεπιστήμιό μας αλλά και στην υγεία η περιοχή αποτελεί σημείο αναφοράς. Καταφέρνουμε, μάλιστα, αυτά σε συνδυασμό με τη διατήρηση της σπουδαίας μας κουλτούρας και πολιτιστικής παράδοσης.
Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Ο νομός μας έχει τεράστιες δυνατότητες να πρωταγωνιστεί σε όλους τους τομείς. Επιγραμματικά και για την οικονομία του χώρου, στον πρωτογενή τομέα ή άμεση βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η θέσπιση ειδικών κινήτρων, στον τουρισμό η βελτίωση της προσβασιμότητας με άμεση αναβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων, στην παιδεία η αμφίδρομα εποικοδομητική σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά και τους τοπικούς φορείς, στην υγεία η επαναχαρτογράφηση του χάρτη υγείας της περιοχής πάνω στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού όλου του νομού. Άμεση προτεραιότητα ,επίσης, η καταπολέμηση αφενός του δημογραφικού προβλήματος της περιοχής και αφετέρου η δυνατότητα ίσων ευκαιριών ανάπτυξης όλων των περιοχών των Ιωαννίνων, με επίκεντρο το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, από το Ζαγόρι, το Πωγώνι και την Κόνιτσας μέχρι τα Τζουμέρκα και από τη Δωδώνη και τη Ζίτσα μέχρι το Μέτσοβο.

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

ΝΔ – Ο Κ. Σκρέκας υπεύθυνος για τον προεκλογικό αγώνα στην Ήπειρο

Πέντε θανάσιμα -για τη Δημοκρατία- αμαρτήματα

Νίκος Αλμπανόπουλος