ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θ. Μανταλόβας: «Καλώ όλους τους προοδευτικούς πολίτες σε ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα»

Τη βεβαιότητά του ότι οι πολίτες δε θα εγκλωβιστούν σε ψεύτικα διλήμματα και θα επιλέξουν το Κίνημα Αλλαγής ως την πιο υπεύθυνη και σοβαρή πολιτική φωνή, εκφράζει ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Μανταλόβας, λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες της 7ης Ιουλίου. Σε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη, ο κ. Μανταλόβας επισημαίνει την ανάγκη συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων και εθνικής συνεννόησης, αλλά απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης Ν.Δ.- ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ επιρρίπτει στον ΣΥΡΙΖΑ την απόλυτη ευθύνη για την επάνοδο της Δεξιάς στην εξουσία.

Σε λίγα 24ωρα, ο λαός καλείται στις κάλπες για να αναδείξει την επόμενη κυβέρνηση. Την ώρα που υπάρχει μια σαφής πόλωση του δικομματισμού, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, γιατί θα πρέπει ο ψηφοφόρος να επιλέξει το Κίνημα Αλλαγής;

Τα προηγούμενα χρόνια βιώσαμε την κυνική εξαπάτηση του ελληνικού λάου, τη φορολογική αφαίμαξη, την αναπτυξιακή υστέρηση, αλλά και τον ευτελισμό της πολιτικής. Όλα αυτά την πενταετία του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, έχουμε τη Νέα Δημοκρατία, η οποία έρχεται να εφαρμόσει ακόμα πιο σκληρή πολιτική, αποτελώντας την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.
Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό, το Κίνημα Αλλαγής είναι η πιο χρήσιμη ψήφος, γιατί αποτελεί την μόνη νηφάλια πολιτική φωνή. Είναι η φωνή που εκφράζεται μέσα από την αλήθεια.
Είναι πολύ σημαντικό στις εκλογές, με την ψήφο μας, να απορρίψουμε πολιτικές και πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησαν το προηγούμενο διάστημα στην πόλωση, στο διχασμό, στον ευτελισμό της πολιτικής. Να εμποδίσουμε την πολιτική κυριαρχία μιας αμετανόητης ΝΔ, που θα αμφισβητήσει τις όποιες κατακτήσεις, ασκώντας πολιτική για τους λίγους.
Στόχος μου, όπως και όλου του Κινήματος Αλλαγής, είναι η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και η ισχυρότερη παρουσία του προοδευτικού χώρου σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, γιατί αυτό θα σημαίνει σταθερότητα για τη χώρα. Άλλωστε, παραδοσιακά η δημοκρατική παράταξη είναι παράγοντας σταθερότητας για τη χώρα.
Παρά τη σκληρή και διχαστική πόλωση, που επέβαλαν προεκλογικά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες δε θα εγκλωβιστούν σε ψεύτικα διλήμματα και θα επιλέξουν το Κίνημα Αλλαγής ως την πιο υπεύθυνη και σοβαρή πολιτική φωνή.

Μέχρι στιγμής, στις δημοσκοπήσεις το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται στην τρίτη θέση, αλλά με ποσοστό κάτω του 10%. Γιατί, δημοσκοπικά τουλάχιστον, το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν καταφέρνει να «σπάσει» τον δικομματισμό; Θεωρείτε ότι μπορεί να αλλάξει αυτή η εικόνα και να επιτευχθούν διψήφια ποσοστά στην κάλπη;

Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ έχει πληρώσει εκλογικά πολύ δυσανάλογο βάρος απ’ αυτό που του αναλογεί για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε και εξακολουθεί να είναι η χώρα. Αναγνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός τιμώρησε ίσως κάποιες προσωπικές επιλογές στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά νομίζω ότι, μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έχει καταλάβει την τεράστια πολιτική διαφορά που μας χωρίζει από ένα κόμμα που θέλει στα λόγια να είναι προοδευτικό, εφάρμοσε όμως τις πιο δεξιές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα, στρώνοντας τον δρόμο στην παλινόρθωση της Δεξιάς.
Το κλίμα, σε ό,τι αφορά το Κίνημα Αλλαγής, φαίνεται ξεκάθαρα ότι αλλάζει κι αυτό θα αποτυπωθεί στις κάλπες. Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο εγχείρημα, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι η σταθερή πολιτική μας παρουσία είναι κάτι που θα εκτιμηθεί και σταδιακά θα αποτυπωθεί και στην κάλπη.

Σε δηλώσεις σας, χαρακτηρίζετε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ως ένα τοξικό δίπολο, αποδίδοντας στον πρώτο «κυνική εξαπάτηση του λαού» και στη δεύτερη «ωμό πολιτικό εκβιασμό». Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος, όμως, το ΚΙΝ.ΑΛ. θα πρέπει να συνεργαστεί με έναν από τους δύο, διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές με απλή αναλογική. Ήδη η πρόεδρος του κόμματος μίλησε για ψήφο ανοχής στη ΝΔ. Ποια είναι η δική σας θέση;

Η θέση και της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και η δική μου είναι ξεκάθαρη. Δε συγκυβερνούμε ούτε με τη Ν.Δ., ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα γίνουμε δεκανίκι κανενός. Έχουμε χαράξει αυτόνομη πορεία. Σίγουρα, η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και η εθνική συνεννόηση είναι αναγκαία για τη χώρα και υπάρχουν τρόποι να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, από τη στιγμή που ως υπεύθυνη αντιπολίτευση δε θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε ακυβερνησία.
Όμως, σε καμία περίπτωση η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων σε μείζονα ζητήματα, δε σημαίνει συγκυβέρνηση. Όπως πολύ σωστά το θέτετε, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ενός «σκληρού» νομίσματος, που βάζει σε προτεραιότητα την πολιτική επιβίωση των κομμάτων τους κι όχι τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη, από μια «αντεπίθεση» κόντρα στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, από μια ρήξη με όσους υπηρετούν την πελατειακή λογική, την πόλωση και τον διχασμό.
Η αλλαγή πολιτικής που έχει ανάγκη η χώρα μας, δεν είναι ένας ευκαιριακός εκλογικός στόχος για την προοδευτική και δημοκρατική παράταξη. Είναι όρος επιβίωσης και ανάπτυξης του έθνους. Το Κίνημα Αλλαγής, η παράταξη την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ, θα δώσει αυτή τη μάχη όπως η ίδια γνωρίζει, με υπευθυνότητα, με αυστηρή προσήλωση στις προοδευτικές αξίες και πολιτικές, με την πίστη ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τους Έλληνες. Σ’ αυτή τη μάχη αξίζει να στρατευθούμε όλοι μας. Να γίνουμε η Δύναμη Αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Το ΚΙΝ.ΑΛ. έχει κατηγορηθεί, κυρίως από ανθρώπους του κεντροαριστερού χώρου που μετακινήθηκαν προς την κυβερνητική παράταξη, πως έχει θέσει ως κύρια επιδίωξη την «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον παραδοσιακά ιδεολογικό του αντίπαλο, τη Νέα Δημοκρατία. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Ο αγώνας που δίνει το Κίνημα Αλλαγής, δε στοχεύει στην στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην ήττα της πολιτικής που άσκησε το κόμμα αυτό. Οι εκλογές αυτές είναι μια ευκαιρία για τον ελληνικό λαό να αφήσει πίσω του μια και καλή τον λαϊκισμό, τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό, τα fake news, τον ξεπεσμό της πολιτικής ζωής του τόπου, που τα προηγούμενα πέντε σχεδόν χρόνια την χαρακτήριζαν, χάρη κυρίως στον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε την εξουσία. Με αλαζονεία, πόλωση, παλαιοκομματικές μεθόδους, Πολάκηδες και Καρανίκες. Ταυτόχρονα, το Κίνημα Αλλαγής τονίζει πως η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που έκανε χορηγία στον κ. Μητσοτάκη την επικράτησή του στις επερχόμενες εκλογές, όπως δείχνουν όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα, φέρνοντας ξανά τη Δεξιά στο τιμόνι της χώρας. Αν κάποιος πρέπει να κατηγορηθεί ότι επαναφέρει τη Δεξιά στον τόπο, αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο παραμένει σταθερό στις απόψεις και την πολιτική του ιδεολογία, που απέχει παρασάγγας απ’ αυτή της Νέας Δημοκρατίας.

Πως κρίνετε την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια; Βλέπετε να έγιναν θετικές κινήσεις, είτε σε κεντρικό είτε σε τοπικό επίπεδο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία, υφαρπάζοντας ουσιαστικά την ψήφο του ελληνικού λαού, τάζοντας του λαγούς με πετραχήλια, ενώ στην ουσία εφάρμοσε την πιο δεξιά πολιτική που έχει δει η χώρα τα τελευταία χρόνια. Με το πρόσωπο των δήθεν αριστερών, το προσωπείο της Κεντροαριστεράς και τη στήριξη της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, οι συντηρητικές πολιτικές, οι περικοπές και τα αντιλαϊκά μέτρα ήταν αυτά που χαρακτηρίζουν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό κατάφερε να φτιάξει ο κ. Τσίπρας με τη διακυβέρνησή του. Διότι τώρα πια, κρίνεται και θα κριθεί στις εκλογές που έρχονται για τα έργα και τις ημέρες του. Και τα έργα και οι ημέρες χαρακτηρίζονται από άκρως συντηρητικές πολιτικές. Πολύ εύκολα θα μπορούσε να τις έχει εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος νομίζω ότι τρίβει τα χέρια του και περιμένει να τον δει να τις ολοκληρώνει όλες.
Σε τοπικό επίπεδο, θα αντιστρέψω την ερώτηση και θα καλέσω τον κάθε πολίτη του νομού Ιωαννίνων να ανακαλέσει κάτι από τη μνήμη του που άλλαξε τη ζωή του θετικά αυτά τα χρόνια και οφείλεται στην κυβέρνηση. Οι μόνες θετικές ενέργειες που έγιναν, ήταν πάντα μετά την πολιτική πίεση των δήμων και της περιφέρειας, οι οποίοι πολλές φορές έδιναν «μασημένη πολιτική τροφή» στην κυβέρνηση, ακόμα κι έτοιμα νομοσχέδια για να προωθηθούν αναγκαία για τον τόπο έργα.

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται, μετά το ισχυρό προβάδισμα στις ευρωεκλογές, ως η επόμενη κυβέρνηση. Με βάση το πρόγραμμά της και τις θέσεις που εκφράζουν τα στελέχη της, υπάρχουν σημεία που θα μπορούσε να βρεθεί «κοινός τόπος» με το ΚΙΝ.ΑΛ. και άλλα που να διαφωνείτε κάθετα;

Όπως τόνισα και νωρίτερα, η συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου είναι αναγκαία για να πάει η χώρα μπροστά. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι εποχές που η αντιπολίτευση έλεγε σε όλα όχι, έχουν περάσει ζημιώνοντας όλους μας. Είναι σίγουρο πως υπάρχουν τομείς, τους οποίους προανέφερα, όπου μπορεί να υπάρχει πολιτική σύγκλιση, όχι μόνο με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά με όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις που θέλουν τον καλό του τόπου μας κι αναφέρω ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ο «κοινός τόπος» που λέτε, υπάρχει, αρκεί και τα υπόλοιπα κόμματα να αφήσουν στην άκρη τον αγώνα που κάνουν για να επιβιώσουν ή να ισχυροποιηθούν πολιτικά και να αγωνιστούν για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, ακριβώς όπως κάνει το Κίνημα Αλλαγής.

Το Κίνημα Αλλαγής πάει στις εκλογές έχοντας ως προγραμματική βάση το Σχέδιο «Ελλάδα», με στόχο η χώρα να προχωρήσει με γρήγορο αναπτυξιακό ρυθμό τα επόμενα χρόνια. Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι κομβικές διαφορές του οικονομικού προγράμματός σας, σε σχέση με αυτά των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ;

Το δικό μας σχέδιο, το σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής, το «Σχέδιο Ελλάδα», στηρίζεται στην ανάπτυξη και όχι στην υπερφορολόγηση, που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στηρίζεται στο κοινωνικό κράτος και όχι στα επιδόματα του κ. Τσίπρα. Στηρίζεται σε ένα σαφές σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων, την ανατροπή του γραφειοκρατικού κράτους με αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση, την ανάκτηση της εθνικής αξιοπιστίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, την επούλωση των πληγών στους θεσμούς.
Είναι ένα προοδευτικό πρόγραμμα με αποτελεσματικές λύσεις, που ούτε ο φιλελεύθερος Μητσοτάκης, ούτε ο λαϊκιστής Τσίπρας δεν μπορούν να προσφέρουν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πει ούτε μία λέξη για τις ευθύνες της παράταξης του στον εκτροχιασμό της οικονομίας και την κρίση, το 2004-09, την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, την κακοδιαχείριση των δημόσιων οικονομικών, το πάρτι της φαρμακευτικής δαπάνης, τη διόγκωση του ελλείμματος. Πώς να τον εμπιστευτεί ο κόσμος να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη, όταν το κόμμα του ήταν αυτό που οδήγησε την Ελλάδα «στα βράχια» και δεν έχει ζητήσει ούτε μία συγνώμη από τον ελληνικό λαό;
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει τόσα ψέματα, που έχει πάψει να τα μετράει και ο ίδιος πλέον. Ο δήθεν αριστερός που κυβέρνησε τη χώρα παρέα με το πιο ακραίο κομμάτι της Δεξιάς, μέρος του οποίου πλέον έχει ενσωματώσει στο κόμμα του, «εκπαίδευσε» τον κόσμο στον συντηρητισμό, γονάτισε τους μικρομεσαίους και τους αντιμετώπισε σαν άλλους ιθαγενείς, νομίζοντας ότι θα τους κοροϊδέψει με καθρεφτάκια – επιδόματα.
Πέραν των όποιων διαφορών μας στα προγράμματα μας, η μεγαλύτερη διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ποιότητα του πολιτικού μας λόγου αλλά και της εν γένει πολιτικής μας παρουσίας στα πράγματα του τόπου.
Εμείς δεν ξεχνούμε τα λάθη μας. Μιλήσαμε γι’ αυτά ανοιχτά και πληρώσαμε πολιτικά. Εμείς δε σχηματίσαμε ανίερες συμμαχίες για την καρέκλα και δεν κοροϊδέψαμε ποτέ τον ελληνικό λαό. Για τον λόγο αυτό, είμαστε σίγουροι ότι στις 7 Ιουλίου η λογική μπορεί να επιστρέψει στη χώρα με την ψήφο των πολιτών.

Μετά από μια μακρόχρονη πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση και έχοντας διατελέσει σε θέσεις ευθύνης στον μεγαλύτερο δήμο του νομού, μια ενδεχόμενη εκλογή σας, τι θα μπορούσε να προσφέρει σε τοπικό επίπεδο;

Σίγουρα οι εμπειρίες που αποκόμισα από την ενασχόλησή μου με τον δήμο Ιωαννιτών από τις θέσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών και Ανάπτυξης – Προγραμματισμού, αποτελούν την πολιτική μου παρακαταθήκη. Ταυτόχρονα, είμαι σίγουρος ότι τα δείγματα γραφής που έχω δείξει σε όλους τους τομείς με τους οποίους ασχολήθηκα, καταδεικνύουν ότι τουλάχιστον εργάζομαι με πάθος, μεθοδικά και καταφέρνω να είμαι αποτελεσματικός.
Έτσι, μια ενδεχόμενη εκλογή μου, πέραν του ότι θα εκφράσει την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού -κάτι που για το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί στοίχημα – θα είναι και μια ευκαιρία για να υπάρχει στη Βουλή μια φωνή, που θα μεταφέρει τα προβλήματα των συμπολιτών μας, προτείνοντας παράλληλα και τις κατάλληλες λύσεις.
Στόχος μου είναι η ανανέωση, η διεύρυνση και η προάσπιση της ενότητας του χώρου με αλήθειες. Δεσμεύομαι πως θα τιμήσω την ετυμηγορία του γιαννιώτικου λαού με όλες μου τις δυνάμεις και πως θα είμαι συνειδητά, πολιτικά παρών και την επόμενη μέρα.

Ποιες θεωρείτε πως είναι οι ανεκμετάλλευτες μέχρι σήμερα δυνατότητες του νομού Ιωαννίνων, που είναι ικανές, εφόσον υπάρξει η ανάλογη στήριξη της πολιτείας, να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών;

Ο τόπος μας δεν υπολείπεται ούτε ομορφιάς, ούτε φυσικών πόρων, ούτε ανθρώπινου δυναμικού, ούτε υστερεί πια σε βασικές υποδομές. Έχουμε όλα τα εφόδια για να ξεκολλήσουμε από τις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης, όχι με αποσπασματικές κινήσεις, αλλά βασιζόμενοι σε σχέδιο και οργάνωση και επενδύοντας σε τομείς, όπως ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας αλλά κυρίως η νεανική και καινοτόμα επιχειρηματικότητα.
Εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας, γιατί βλέπουμε ότι σημαντικές εταιρίες πληροφορικής και νέων τεχνολογιών έχουν ήδη στρέψει το ενδιαφέρον τους στα Γιάννενα κι αυτό κάτι λέει. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, όπου διαπίστωσα για μια ακόμα φορά τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη επιχειρήσεων με κατεύθυνση τις νέες τεχνολογίες και τη νέα οικονομία.
Επισκέφθηκα την «Πίνδο», ένα λαμπρό και επιτυχημένο παράδειγμα συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας, που κατέχει ηγετικό ρόλο στον κλάδο της, πρωτοστατώντας στην αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, από μια οικονομική δραστηριότητα των επιδοτήσεων σε ένα ανταγωνιστικό τομέα παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτή για μένα πρέπει να είναι η αναπτυξιακή πυξίδα για την περιοχή μας.
Χρειάζεται ειδική μέριμνα και κίνητρα για τους νέους ανθρώπους που μένουν στη χώρα, καθώς και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο υπάρχει ήδη στο πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής. Είμαι πεπεισμένος ότι τα Γιάννενα μπορούν να αναδειχθούν σε ένα ισχυρό περιφερειακό κέντρο για τις επιχειρήσεις της νέας οικονομίας.
Για να επιτευχθεί όμως αυτό, χρειάζεται ένα κράτος σύμμαχο της επιχειρηματικότητας, με μοναδικό στόχο όλων των αναπτυξιακών πολιτικών επιλογών του τη δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας. Είναι στο χέρι μας να το εκμεταλλευτούμε, να κάνουμε τα Γιάννενα και την Ήπειρο ένα κέντρο νεοφυούς και καινοτόμας επιχειρηματικότητας. Κι αυτό που λέω, δεν είναι ένα ευφυολόγημα ή απλά ένα ευχολόγιο, είναι μια υπαρκτή προοπτική που ανοίγεται μπροστά μας και δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη.
Για να συμβεί, όμως, αυτό δεν πρέπει η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε περιπέτειες. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επικρατήσει το τοξικό κλίμα στην πολιτική ζωή του τόπου, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία να επιλέγουν τον διχασμό και την πόλωση για μικροκομματικά οφέλη. Όσο αυτή είναι η εικόνα μας, γινόμαστε αποκρουστικοί για τους επενδυτές.
Ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής μπορεί να εγγυηθεί τις προοδευτικές λύσεις που έχουν ανάγκη τα Γιάννενα, η Ήπειρος, ολόκληρη η χώρα.

Σχετικά άρθρα

Θ. Μανταλόβας: Να αφήσουμε πίσω το ΠΑΣΟΚ – φέουδο των μηχανισμών

Αποστόλης Τζελέτας

Δ. Παπαγεωργίου: «Επιθυμώ να αφήσω και το προσωπικό μου στίγμα»

Αποστόλης Τζελέτας

Σοφία Μαρκούλα: «Τα Γιάννενα αξίζουν ό,τι καλύτερο»

Γεωργία Χαλάτση