ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με αυτοκριτική διάθεση και διλήμματα η ομιλία Αχτσιόγλου στα Γιάννενα

Σε μια... συγκριτική ομιλία, με επίκεντρο τι παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και τι έκανε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας, αλλά και μια σύγκριση ανάμεσα στα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας στα ζητήματα της οικονομίας, της εργασίας και της ασφάλισης, προχώρησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡIΖΑ και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας Έφη Αχτσιόγλου στα Γιάννενα.

Μιλώντας σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση, το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Μαβίλη, όπου και παρουσιάστηκε επίσημα το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία για τον νομό Ιωαννίνων, η κ. Αχτσιόγλου υπεραμύνθηκε της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και έθεσε το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου.
«Η επιλογή της 7ης Ιουλίου είναι σημαντική, γιατί καθορίζει αν θα κάνουμε το επόμενο βήμα μπροστά, σε αυτή τη νέα συνθήκη αυτοπεποίθησης και ασφάλειας για τη χώρα, ή θα γυρίσουμε πίσω στην εποχή της ανασφάλειας, της λιτότητας, της χρεοκοπίας για τους πολλούς», υπογράμμισε.
Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στη φορολογία, τις επενδύσεις, την ανεργία και τη μεσαία τάξη, κάνοντας και αυτοκριτική για όσα δεν έγιναν. «Ξέρουμε ότι έπρεπε να έχουν γίνει περισσότερα και πιο γρήγορα. Γνωρίζουμε ότι έγιναν λάθη και υπήρξαν αδυναμίες. Αλλά, σε κανένα δικό μας λάθος δε θα βρείτε από πίσω μεγάλα συμφέροντα, σε κανένα δικό μας λάθος δε θα βρείτε τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, γιατί εμείς δεν ξεχνάμε από που ερχόμαστε και ποιους εκπροσωπούμε», σημείωσε.
Ειδικά για τη φορολογία, κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι ακυρώνει ο ίδιος το πρόγραμμα της ΝΔ, όταν λέει ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και διαπραγμάτευση. «Η αλήθεια είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριφέρεται σαν η χώρα να είναι ακόμα, μέσα σε μνημόνιο. Δε χρειάζεται καμία διαπραγμάτευση, για να έχει η χώρα δική της φορολογική πολιτική. Την αξιοπιστία και την αυτονομία μας την έχουμε κερδίσει και δε θα επιτρέψουμε να επιστρέψουμε εθελοντικά στο κελί της “επιτήρησης”», σημείωσε.
Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ , όπως υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου, είναι ένα στοχευμένο και εξειδικευμένο πρόγραμμα, που επιφυλάσσει μεγαλύτερες ελαφρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και μικρότερες ελαφρύνσεις για τα υψηλότερα εισοδήματα. «Ένα πρόγραμμα εξειδικευμένο, που αμέσως μετά την έξοδο από το μνημόνιο, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται», ανέφερε.
Ένας από τους βασικούς άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε η υπουργός, είναι η δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας. Όπως ανέφερε, την τριετία 2015-2018 δημιουργήθηκαν 400.000 νέες θέσεις εργασίας, με το 70% να είναι πλήρους απασχόλησης. Μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2019, το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων είναι θετικό κατά 265.000.
«Με βάση αυτά τα δεδομένα και όχι στον αέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί βάσιμα να θέτει ως στόχο, ότι στο τέλος της επόμενης τετραετίας θα μπορούμε να έχουμε καλύψει το χαμένο έδαφος της κρίσης, δηλαδή τις 1.000.000 θέσεις εργασίας που χάσαμε».
Αναφερόμενη στα ζητήματα της εργασίας, η υπουργός εστίασε στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, ως δείγμα της φιλοσοφίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη.
Κλείνοντας, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα, κάνοντας λόγο για «αποφασιστική και ψύχραιμη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης» στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά και στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, επέλυσε μια εικοσιπενταετή περιπέτεια με τον ιδανικό τρόπο.
«Η συμφωνία των Πρεσπών συμπυκνώνει τον τρόπο που οραματιζόμαστε τη χώρα μας. Μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση, που αφήνει πίσω της τις συντηρητικές αδράνειες, μια χώρα που μπορεί να διαπραγματεύεται, που μπορεί να κερδίζει, που μπορεί να δημιουργεί γεγονότα αντί να τρέχει από πίσω τους. Μια χώρα που δε διστάζει να αναμετρηθεί με το ίδιο της το παρελθόν, μια χώρα που επενδύει στο μέλλον, μια χώρα που αντιλαμβάνεται τις μοναδικές ιστορικές της δυνατότητες για την ανάδυση ενός νέου υποδείγματος οικονομικής διαχείρισης, δημοκρατικής λειτουργίας, και κοινωνικής δικαιοσύνης», σημείωσε, για να καταλήξει: «Αυτή είναι η δική μας χώρα. Η χώρα των πολλών. Η χώρα εκείνων που δε θα δεχτούν να επιστρέψουμε στην εποχή της διαφθοράς, της μετατροπής της πολιτικής σε εργαλείο εξυπηρέτησης των ελίτ. Η χώρα εκείνων που δε θα δεχτούν την επιστροφή στο παρελθόν της πατριδοκαπηλείας, που δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την παλινόρθωση του κοινωνικού συντηρητισμού».

Σχετικά άρθρα

Κατέγραψε προβλήματα και διέβλεψε προοπτικές

Μ. Τζούφη – Σε… άλλον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δέσμευση

ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.: Σε δέκα εκλογικά κέντρα η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο

Αποστόλης Τζελέτας