ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στόχος η ωρίμανση των μελετών

Η ύπαρξη ώριμων μελετών για τα έργα που χρειάζεται η λίμνη Παμβώτιδα σε επίπεδο προστασίας και ανάδειξης, όταν ανοίξουν οι προσκλήσεις των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου, αποτελεί πλέον το στοίχημα για τους τοπικούς φορείς και τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Α.Ε., που έχει αναλάβει την σύνταξη του «Προγράμματος Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων για την περιοχή της λίμνης Παμβώτιδας».

Παρουσία του στελέχους της ΜΟΔ ΑΕ Κώστα Αρβανίτη, πραγματοποιήθηκε χθες, στην αίθουσα «Άννα Πετροχείλου» του Σπηλαίου Περάματος, η 2η συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και των τοπικών φορέων που υπογράφουν το μνημόνιο συνεργασίας, δηλαδή της περιφέρειας Ηπείρου, του δήμου Ιωαννιτών, του πανεπιστημίου αλλά και εμπλεκόμενων φορέων, όπως οι πτηνο-κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και αλιείς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φορέα Φίλιππα Φίλιο, πλέον έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη δημιουργία στρατηγικών και επιμέρους στόχων για να ολοκληρωθεί ο φάκελος που απαιτείται, ώστε κάποια στιγμή με ολοκληρωμένες μελέτες να διεκδικηθούν χρηματοδοτήσεις έργων, που θα επιφέρουν σημαντική βελτίωση στο λιμναίο οικοσύστημα.

«Είναι μια περίπλοκη διαδικασία, που απαιτεί τη συνέργεια όλων. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να το πετύχουμε, δύο μεγάλες τεχνικές υπηρεσίες, του δήμου και της περιφέρειας, το πανεπιστήμιο, τη ΜΟΔ με τεράστια εμπειρία, ώστε να έχουμε ολοκληρωμένους φακέλους, και έχουμε έναν Φορέα ενδυναμωμένο και με προσωπικό που έχει έρθει μέσω ΟΑΕΔ», σημείωσε ο κ. Φίλιος και πρόσθεσε πως πλέον χρειάζονται και νέες επιστημονικές προσεγγίσεις και νέες αντιλήψεις.

«Είμαστε στον σωστό δρόμο. Τα κείμενα του προγράμματος θα μπουν σε διαβούλευση και ζητάμε από τον κόσμο να τα δει, να προτείνει και να απορρίψει ακόμα, για να έχουμε ένα κείμενο εφικτό, ρεαλιστικό, ώστε σε βάθος δεκαετίας να έχουμε έργα με σοβαρά αποτελέσματα», σημείωσε, προσθέτοντας πως υπάρχει ικανός χρόνος για διαβούλευση σε βάθος.

Την ανάγκη ωρίμανσης των κατάλληλων έργων, στον κατάλληλο χρόνο, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Αρβανίτης, επισημαίνοντας πως η ΜΟΔ κλήθηκε να συμβάλει με την τεχνογνωσία της. «Νομίζω ότι, με την τεχνογνωσία και τη δουλειά που έχει γίνει, γιατί έχουμε εμπεριστατωμένες μελέτες και έρευνες για την περιοχή, πρέπει στη νέα προγραμματική περίοδο να κάνουμε στον κατάλληλο χρόνο, τα κατάλληλα βήματα. Ο κατάλληλος χρόνος είναι τώρα, για να σχεδιάσουμε, με όσο πιο ευρεία διαβούλευση, τις δράσεις ενός προγράμματος για τη νέα προγραμματική περίοδο, που θα αφορά τη διαχείριση και προστασία της λίμνης, και να φτάσουμε σε κατάλληλο χρόνο να έχουμε μελέτες ώριμες για τα χρήσιμα έργα όταν θα είναι έτοιμες οι χρηματοδοτήσεις. Στοχεύουμε όχι να κερδίσουμε χρήματα για να γίνουν έργα, αλλά να καταφέρουμε στον κατάλληλο χρόνο να είναι ώριμα τα καλύτερα έργα, με το μικρότερο δυνατό κόστος και το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Αρβανίτης.

Σχετικά άρθρα

Υποψήφιος με τον Δ. Παπαγεωργίου ο Φίλιππας Φίλιος

Η οικογένεια Φίλιου το 1963

Λουκία Τζάλλα

Θολό το τοπίο γύρω από το κλειστό ξιφασκίας

Αποστόλης Τζελέτας