ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από μέρα σε μέρα πάνε τα ψηφοδέλτια

Σε «ναρκοπέδιο» εξελίσσεται η συγκρότηση των ψηφοδελτίων στον νομό Ιωαννίνων για ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής, με τις αποφάσεις να μετατίθενται από μέρα σε μέρα, σε μια προσπάθεια να μην ανοίξουν μέτωπα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και οι προτάσεις έφτασαν στα όργανα του κόμματος από την προηγούμενη εβδομάδα, η Κεντρική Επιτροπή δεν πήρε οριστικές αποφάσεις. Η προσπάθεια των νυν βουλευτών να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους φαίνεται πως οδηγεί σε απλή συμπλήρωση των ψηφοδελτίων με «ακίνδυνες» υποψηφιότητες, που δε θα διαταράξουν διαμορφωμένες ισορροπίες. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή δημιουργεί γκρίνιες στη βάση των κομματικών στελεχών, που βλέπουν ότι οι βουλευτές προεξοφλούν την ήττα και αγωνιούν για τη δική τους πολιτική επιβίωση, αντί να σκέφτονται πως θα συγκροτηθεί ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο, ικανό να δώσει πόντους στο κόμμα.

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, καθώς η κωλυσιεργία στην ανακοίνωση του ψηφοδελτίου φαντάζει ακατανόητη, όταν το κόμμα δήλωνε έτοιμο για εκλογές και τις ζητούσε με κάθε ευκαιρία. Αυτή τη στιγμή οι μόνοι σίγουροι είναι ο νυν βουλευτής Κώστας Τασούλας και ο Γιώργος Αμυράς, με όλους τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους να βρίσκονται σε φάση αναμονής. Ακόμη και ο Σταύρος Καλογιάννης, που εμφανιζόταν μέχρι πρότινος ως σίγουρος.
Από εκεί και πέρα έχουμε μια μακρά λίστα υποψηφίων, που δίνουν μάχη για μια θέση στο ψηφοδέλτιο. Τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησε έντονα πως η τέταρτη θέση έχει «κλειδώσει» με τον Γιάννη Καραμπίνα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη. Εξίσου σοβαρές πιθανότητες να είναι στο ψηφοδέλτιο έχουν ο Παντελής Κολόκας, ο Κώστας Δαρδαμάνης και ο Λάμπρος Γεωργόπουλος, ενώ φαίνεται να έχουν χάσει πόντους οι Σπύρος Κωνσταντόπουλος και Στέφανος Φούσας. Όσον αφορά τα ονόματα των Γιάννη Εμμανουηλίδη και Κώστα Χαραλαμπόπουλου, μάλλον πρόκειται μόνο για ευσεβείς πόθους των ιδίων και ουδέποτε εξετάστηκε η πιθανότητα να είναι στα ψηφοδέλτια.
Πιο ξεκάθαρο είναι το τοπίο όσον αφορά τις υποψηφιότητες των γυναικών, με τις Μαρία Κεφάλα και Μαρία Τσολάκη να αναμένουν την τυπική ανακοίνωσή τους, ενώ εκκρεμεί μία ακόμη θέση.

Αλλά και στο Κίνημα Αλλαγής η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη. Η απόσυρση του Νίκου Γκόλα μπορεί να συνέβαλε στο ξεκαθάρισμα του τοπίου, ωστόσο υπάρχει μεγάλη δυστοκία να κλείσει το ψηφοδέλτιο σε ό,τι αφορά τις γυναίκες υποψηφίους. Εκτός της Μαργαρίτας Ζήκου, που ήδη έχει ανακοινωθεί, οι αρνήσεις πέφτουν… βροχή. Όχι στις κρούσεις που δέχθηκαν, έχουν πει η Έλενα Αγαπητού, η Αλέκα Βακαλοπούλου και η Μαργαρίτα Κιτσανού, ενώ υπάρχει μια γενικότερη απροθυμία και από πολλές ακόμη γυναίκες.
Το θέμα απασχόλησε τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του κόμματος, που συνεδρίασε το βράδυ της Κυριακής, παρουσία και των υποψηφίων βουλευτών.
Τελικά, θα σταλούν στην Αθήνα δύο ονόματα γυναικών, που ωστόσο –σύμφωνα με πληροφορίες- μοιάζουν περισσότερο με λύσεις ανάγκης και δύσκολα θα μπορέσουν να προσδώσουν περαιτέρω δυναμική στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στα Γιάννενα. Στο τραπέζι έπεσε και το όνομα της γνωστής ηθοποιού Βάνας Μπάρμπα, με δεδομένο πως προ ημερών είχε δηλώσει την επιθυμία της να συστρατευτεί στη μάχη με το Κίνημα Αλλαγής. Μάλιστα, αποφασίστηκε μαζί με τα δύο ονόματα γυναικών, να υπάρξει και μια έμμεση πρόσκληση για συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής στα Γιάννενα. Η περίπτωση αυτή, βέβαια, συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες, από τη στιγμή που και η ίδια η Βάνα Μπάρμπα, σε χθεσινές δηλώσεις της, έκανε γνωστό ότι θα είναι υποψήφια στον Νότιο Τομέα της Αθήνας.

Ανακοίνωσε υποψηφίους το ΜεΡΑ25

Τα ονόματα επτά υποψηφίων βουλευτών στην Ήπειρο ανακοίνωσε η Πολιτική Γραμματεία του ΜέΡΑ25, ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών.
Το κόμμα με επικεφαλής τον Γιάνη Βαρουφάκη, που θα είναι υποψήφιος στην Β’ εκλογική περιφέρεια Πειραιά, στοχεύει «να εκφράσει στην επόμενη Βουλή την ρεαλιστική, υπεύθυνη, αξιόπιστη και συνεπή αντίσταση στην Νέα Δημοκρατία που πυρετωδώς ετοιμάζεται να οικοδομήσει μια νέα κερδοσκοπική ολιγαρχία επί των θεμελίων του 4ου Μνημονίου που αφήνει πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ».
Τέσσερις είναι οι υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν ήδη για τον νομό Ιωαννίνων. Πρόκειται για τον ορθοδοντικό Νίκο Βακολίδη, που ήταν και υποψήφιος του κόμματος στις πρόσφατες ευρωεκλογές, τον οδηγό βουνού, στέλεχος τουρισμού υπαίθριων δραστηριοτήτων Χρήστο Λάμπρη, τον οδοντίατρο Ηλία Μάκη και την αθλήτρια τριάθλου Λαμπρινή Λιούτα.
Στον νομό Άρτας υποψήφιος με το ΜέΡΑ25 είναι ο Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Ηλεκτρονικών Μηχανών Γραφείου Τσαμπάς Ευάγγελος, στον νομό Θεσπρωτίας ο ελεύθερος επαγγελματίας Σάκης Παππάς και στον νομό Πρέβεζας ο αγρονόμος, τοπογράφος μηχανικός Ερωτόκριτος Νίκου.

Σχετικά άρθρα

ΝΔ – Ο Κ. Σκρέκας υπεύθυνος για τον προεκλογικό αγώνα στην Ήπειρο

Πέντε θανάσιμα -για τη Δημοκρατία- αμαρτήματα

Νίκος Αλμπανόπουλος

Αλλαγή σελίδας, με πολλές μάχες μπροστά