ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΑυτοδιοικητικές Εκλογές

Εκλογές με υψηλό βαθμό δυσκολίας

Πρωτόγνωρη θα είναι η διαδικασία των τετραπλών καλπών για τους πολίτες αλλά και τους δικαστικούς αντιπροσώπους, που καλούνται να διασφαλίσουν την ομαλότητα της ψηφοφορίας και της καταγραφής των αποτελεσμάτων.

Η προεκλογική περίοδος ολοκληρώθηκε χθες οργανωτικά, με τις διοικητικές διαδικασίες, παρά τον πρωτοφανή όγκο δουλειάς, να διεκπεραιώνονται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως διαβεβαιώνει με δήλωσή του ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ευχαριστώντας όλους τους υπαλλήλους, μέλη των συνεργείων που έφεραν σε πέρας την επίπονη αυτή εργασία, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Πλέον στο επίκεντρο βρίσκεται η προετοιμασία για το βράδυ των αποτελεσμάτων.

«Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ώστε η ροή των αποτελεσμάτων να είναι γρήγορη για σύμφωνη με τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών. Ελπίζουμε και ζητάμε τη μέγιστη συνεργασία όλων των δικαστικών αντιπροσώπων, που επίσης έχουν να διεκπεραιώσουν έναν πολύ μεγάλο όγκο εργασίας. Καλώ όλους να συμβάλουν, ώστε να κυλήσει ομαλά το διάστημα μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Εύχομαι καλή δύναμη σε όσους είναι υποψήφιοι», τονίζει ο κ. Καχριμάνης.

Αντίστοιχα τιτάνια είναι και η προσπάθεια που καταβάλουν οι δικαστικές αρχές και οι υπάλληλοι, προκειμένου να ανταποκριθούν σε τόσο απαιτητικές εκλογές για πρώτη φορά, παρόλο που το ανθρώπινο δυναμικό των δικαστηρίων είναι ελλιπές και τα δικαστήρια αποδυναμωμένα, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μαρία Νάκα.

Η κ. Νάκα, με στόχο την ομαλή διεξαγωγή των ψηφοφοριών αλλά και την ορθή έκδοση των αποτελεσμάτων, αναφέρθηκε στις διαφορές και τις ιδιαίτερες συνθήκες αυτών των εκλογών, συνιστώντας ψυχραιμία, ηρεμία και υπομονή σε όλους.

Οδηγίες προς… ναυτιλομένους

Σύμφωνα με την κ. Νάκα, οι πολίτες πρέπει να προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα με ηρεμία και υπομονή, να εισέρχονται ένας – ένας με την ταυτότητα τους ή με κάθε άλλο προσωπικό έγγραφο μπορεί να αποδείξει την ταυτότητά τους, όπως η σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, το διαβατήριό τους, η άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται από τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες. Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του.

Απαιτείται για τη διευκόλυνση του έργου των δικαστικών αντιπροσώπων να υπακούουν οι πολίτες στις οδηγίες του δικαστικού αντιπροσώπου και μόνον, προσκομίζοντας ό,τι ζητούν προς απόδειξη της ταυτοπροσωπίας, καθώς και κάθε άλλο πιστοποιητικό. Οι δήμοι θα είναι ανοικτοί και θα εξυπηρετούν για τον σκοπό αυτό.

Οι κ. Νάκα, κάλεσε τους πολίτες να μην ενοχλούν τα δικαστήρια και την περιφέρεια, ειδικά την Κυριακή αλλά και τη Δευτέρα, είτε τηλεφωνικά είτε με επισκέψεις, ενώ σημείωσε ότι οι Εφορευτικές επιτροπές να πρέπει να σεβαστούν το έργο των δικαστικών αντιπροσώπων.

«Αν κληθούν να συμμετέχουν ως μέλη της εφορευτικής επιτροπής, να μην κρυφτούν. Να παρουσιαστούν στο τμήμα και να ζητήσουν από τον δικαστικό αντιπρόσωπο να βγάλουν πρόγραμμα, το οποίο θα εξυπηρετήσεις όλους, ώστε να τελειώσει γρήγορα η διαδικασία. Οι υποψήφιοι να μην πιέζουν τους δικαστικούς να εκδώσουν αποτελέσματα», τόνισε.

Αναφορικά με το ζήτημα της συμπλήρωσης των βιβλίων των δικαστικών αντιπροσώπων για τις Ευρωεκλογές , η κ. Νάκα κάλεσε τους δικαστικούς αντιπροσώπους να ακολουθούν την τελευταία οδηγία του υπουργείου Εσωτερικών, είτε να αναγράφουν ιδιοχείρως την επωνυμία των συνδυασμών και τα ονόματα των υποψηφίων, είτε, εναλλακτικά, να επικολλούν το έντυπο ψηφοδέλτιο του κάθε συνδυασμού ή το ειδικό έγγραφο που διατίθεται από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών. Εφιστάται ιδιαιτέρως η προσοχή, έτσι ώστε, στην περίπτωση που στα ανωτέρω βιβλία επικολληθεί είτε το έντυπο ψηφοδέλτιο του κάθε συνδυασμού είτε το ειδικό έγγραφο, να είναι εμφανής η σφραγίδα της περιφέρειας τουλάχιστον στην αρχή και στο τέλος του κάθε βιβλίου. Απαγορεύεται η χρήση άλλου βιβλίου πλην εκείνου που περιλαμβάνεται στον εκλογικό σάκο και φέρει την πρωτότυπη σφραγίδα της οικείας περιφερειακής ενότητας.

Υποχρεωτική η ψήφος σε όλες τις κάλπες

Όπως επεσήμανε η κ. Νάκα, η ψήφος είναι υποχρεωτική για όλους και για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, πλην βεβαίως εκείνων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου.

Σ’ αυτές τις εκλογές ψηφίζουν και όσοι γεννήθηκαν μέσα σρο 2002. Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, απαγορεύεται να απομακρυνθεί εκλογέας από το Εκλογικό Τμήμα, αν δεν ολοκληρώσει τη διαδικασία (με την ψηφοφορία σε όλες τις κάλπες), καθώς η ψηφοφορία εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική και ο εκλογέας που αρνείται να ψηφίσει, διαπράττει ειδικό εκλογικό αδίκημα, το οποίο διώκεται με την αυτόφωρη διαδικασία.

Προκειμένου να διασφαλιστούν τα ανωτέρω, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να κρατήσει την ταυτότητα του εκλογέα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας και να την αποδώσει εφόσον ψηφίσει.

Σχετικά άρθρα

Πάνε για Νοέμβριο οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Στον απόηχο των προηγούμενων εκλογών και εν αναμονή των επόμενων

Νίκος Μπιλανάκης

Ισχυρή παρουσία στην Άρτα, ακολουθεί η Θεσπρωτία

Ηπειρωτικός Αγών