ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Συνέχεια αντιδράσεων για τις προσαγωγές

Τη διερεύνηση, τον εντοπισμό και την παραδειγματική τιμωρία όσων ευθύνονται για τις προκλητικές προσαγωγές αγωνιστών της πολιτικής οικολογίας και της κοινωνίας των ενεργών πολιτών, τόσο στη Λευκάδα, όσο και στην ομιλία του πρωθυπουργού στα Γιάννενα, ζητά η Τοπική Κίνηση Οικολόγων Πράσινων από τον Αλέξη Τσίπρα και την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

Μάλιστα, όπως τονίζει, το θέμα των εξορύξεων, της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων αποτελεί κόκκινη γραμμή για εμάς και λόγο απόσυρσης της κυβερνητικής στήριξης, αν δεν γίνουν τα παραπάνω εντός των επόμενων δύο ημερών.

Η Τοπική Κίνηση Ιωαννίνων των Οικολόγων Πράσινων καθώς και η Περιφερειακή Οργάνωση των Οικολόγων καταγγέλλουν αναίτια προσαγωγή, αλλά και προπηλακισμό και διασυρμό του Μιχάλη Μαραγκάκη, την ταυτόχρονη εκδίωξη, υπό την απειλή της προσαγωγής, των τριών υποψήφιων ευρωβουλευτών Μαρίας Πετεινάκη, Δημήτρη Πασχάλη και Ρήγα Τσιακίρη, και, τέλος, την επίσης αναίτια προσαγωγή, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, δύο ακόμη μελών των Οικολόγων Πράσινων, της δημοτικής συμβούλου του δήμου Ζαγορίου και υποψήφιας με τον συνδυασμό «Ενιαία Δημιουργική Κίνηση Πολιτών Ζαγορίου» Καλλιόπης Στάρα και της Μαρίας Πετεινάκη, από τη δημόσια ανοιχτή ομιλία του πρωθυπουργού. Όπως καταγγέλλεται, μαζί με τρεις ακόμη πολίτες, απομακρύνθηκαν από την αίθουσα της ομιλίας και προσήχθησαν στην ασφάλεια Ιωαννίνων για εξακρίβωση στοιχείων, με την αιτιολογία «τη συμμετοχή τους, στο κίνημα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων».

«Η παραπάνω εκφοβιστική τακτική, αποτελεί ένα καθόλα απαράδεκτο και άκρως επικίνδυνο ολίσθημα, που θυμίζει σκοτεινές εποχές, οι οποίες θα ανέμενε κανείς πως πρώτη η ριζοσπαστική αριστερά θα έπρεπε να φροντίσει να μπούνε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και συνεχίζουν: «Για τον λόγο αυτό ζητούμε από τον επίσημο κομματικό φορέα του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η μεγάλη πλειοψηφία γνωρίζουμε πως συνεχίζει, όπως και πριν την ανάληψη της κυβέρνησης, να αντιτίθεται στα μαύρα σχέδια των εξορύξεων της βρώμικης ενέργειας και της παράδοσης του ενός τρίτου της χώρας στα νύχια πολυεθνικών του πετρελαίου (κατεξοχήν αντιδημοκρατικών θεσμών παγκοσμίου βεληνεκούς), να απαιτήσει την άμεση επανόρθωση του ανεπίτρεπτα τεράστιου ελλείμματος δημοκρατίας και αντικειμενικής πληροφόρησης των τοπικών κοινωνιών, αντί να προωθεί την φίμωση και δίωξη όσων προσπαθούν να καλύψουν με ειρηνικό, κόσμιο και υπεύθυνο τρόπο το παραπάνω έλλειμμα».

Παράλληλα, καλούν την υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ταυτοποιήσει άμεσα όλους όσοι προπηλάκισαν τον Μιχάλη Μαραγκάκη στην πόλη της Λευκάδας μαζί με τους εντολείς τους και να φροντίσει να τιμωρηθούν παραδειγματικά, να μεριμνήσει για τη δημόσια αποκατάσταση της αξιοπρέπειας όλων των προσαχθέντων, να διασφαλίσει την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών και το δικαίωμα της ελεύθερης δημόσιας έκφρασης όλων ανεξαιρέτως των πολιτών.

«Υπογραμμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η ελεύθερη και ειρηνική διαμαρτυρία και η δημοσιοποίηση της άποψης (φυσικά και κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων) είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά. Δε θα ανεχθούμε καμία απολύτως έκπτωση στο δικαίωμα της ελεύθερης δημόσιας έκφρασης των απόψεων κάθε πολίτη», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, και ζητούν να απολογηθούν όσοι δεν προχώρησαν σε δημόσια διαβούλευση για το θέμα των εξορύξεων.

Στηρίζει ο Β. Σπύρου

Στο πλευρό της δημοτικής του συμβούλου αλλά και ενάντια στις εξορύξεις στέκεται ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, επικεφαλής του συνδυασμού «Ενιαία Δημιουργική Κίνηση Πολιτών Ζαγορίου», στον οποίο συμμετέχει, μετά από συλλογική απόφαση, και η δημοτική κίνηση «Κοινό των Ζαγορισίων». Ο κ. Σπύρου συμμετείχε, μάλιστα, στην πανελλαδική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στα Γιάννενα.

Με αφορμή τις προσαγωγές που ακολούθησαν, η παράταξη απαιτεί να γίνει με σαφήνεια ανάληψη της ευθύνης για το γεγονός από τους υπεύθυνους και να διατυπωθεί δημόσια συγγνώμη για τη συγκεκριμένη μεταχείριση.

«Αν υπεύθυνη είναι η Ασφάλεια Ιωαννίνων και η αντίστοιχη της Λευκάδας, να μας εξηγήσουν με ποιων εντολές αντιμετωπίζουν με τέτοιο τρόπο τους πολίτες και μάλιστα υποψηφίους. Αν οι εντολές είναι πολιτικές, τότε να απαντήσει η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, που τυγχάνει και Ηπειρώτισσα. Υπενθυμίζουμε ότι ο δήμος Ζαγορίου αποτελεί τον πρώτο δήμο, που, με ομόφωνη απόφαση, εναντιώθηκε στις εξορύξεις σε δημοτικές και δημόσιες εκτάσεις. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας και δε θα επιτρέψουμε ενέργειες, που βεβηλώνουν τον θεσμό της δημοκρατίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων ο Μ. Ελισάφ

Οικολόγοι Πράσινοι: Διαδικτυακή εκδήλωση με φόντο τη χαράδρα του Βίκου

Με αιχμή τα ζητήματα του περιβάλλοντος