ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με αιχμή τα ζητήματα του περιβάλλοντος

Τη στήριξη των Ηπειρωτών και όχι μόνο ζητούν οι δύο ηπειρώτες υποψήφιοι ευρωβουλευτές με τους Οικολόγους Πράσινους, μέλος των Ευρωπαίων Πρασίνων, Δημήτρης Πασχάλης και Ρήγας Τσακίρης, με αιχμές τα ζητήματα της δημοκρατίας στην Ευρώπη, της αειφορίας και της προστασίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή, της δίκαιης κατανομής των πόρων και της απανθρακοποίησης της οικονομίας, μεταξύ άλλων.

Πρόκειται για δύο ενεργά στελέχη των Οικολόγων-Πράσινων, που, από τους 39 εκλεγμένους υποψηφίους, εκπροσωπούν την Ήπειρο στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Ενεργοί πολίτες στα κινήματα και ιδιαίτερα σε αυτό ενάντια της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και σε όλη την Ελλάδα, έχουν συμμετάσχει σε πολλές ενημερωτικές εκδηλώσεις για το θέμα σε όλη την χώρα.

Στις προτάσεις των Οικολόγων Πρασίνων εντάσσονται λύσεις για την ταχεία ενεργειακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα με τη χρήση αποκεντρωμένων νέων τεχνολογιών, στο πλαίσιο της αυτοδιαχείρισης της ενέργειας, όπως ήδη υλοποιείται σε κάποια πρωτοπόρα μικρά ελληνικά νησιά, αποτελώντας παγκόσμιο παράδειγμα και είναι εφικτό να γίνει άμεσα και στις ορεινές και απομονωμένες περιοχές, όπως η Ήπειρος, με τη χρήση οικονομικών εργαλείων της ΕΕ.

Ο Δημήτρης Πασχάλης, μέλος των Οικολόγων Πράσινων από το 2013, διετέλεσε μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου για τρεις συνεχόμενες θητείες και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Ο δρ. Ρήγας Τσιακίρης είναι δασολόγος με ειδίκευση στην αειφορική διαχείριση του αγροτικού μεσογειακού τοπίου ως χώρου προστασίας απειλούμενων ειδών. Ενεργός στα κοινωνικά κινήματα από μαθητής, συμμετέχει ενεργά σε δράσεις ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Και οι δύο, σε συνέντευξη τύπου, κάλεσαν τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους να ψηφίσουν, τονίζοντας πως αυτές οι ευρωεκλογές είναι κομβικής σημασίας. «

Το διακύβευμα είναι πόσο δημοκρατική θα συνεχίσει να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν έχουμε άνοδο της ακροδεξιάς και των αντιλαϊκών δυνάμεων, που σκοπεύουν στην Ευρώπη των εθνών και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πασχάλης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε στην ανάγκη δίκαιης κατανομής των ευρωπαϊκών πόρων, κυρίως μέσω της ΚΑΠ, για τη στήριξη της αειφορίας και βιωσιμότητας απομακρυσμένων και απομονωμένων περιοχών, όπως η Ήπειρος.

«Αυτές οι περιοχές δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τη βιομηχανική γεωργία, γι αυτό ζητάμε αλληλεγγύη στην διαχείριση των πόρων της ΚΑΠ. Όχι επιδοματική πολιτική για να μην παράγει κανένας τίποτα, αλλά στις προτάσεις μας εντάσσεται η δημιουργία ποιοτικών, βιολογικών προϊόντων ανταγωνιστικής προτεραιότητας», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Σχετικά άρθρα

Με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων ο Μ. Ελισάφ

Δε χαλιναγωγήθηκε η νόσος των πλατάνων

Δε χαλιναγωγήθηκε η νόσος των πλατάνων…

Αποστόλης Τζελέτας